Windows - A WINS ügyfelek konfigurálása

WINS (Windows Internet Name Service) 4. rész

forráskód letöltése
A Windows Internet Name Service megvalósításáról szóló cikksorozatunk utolsó - az ügyfelek konfigurálását bemutató részéhez érkeztünk. A WINS ügyfelek:

Cikksorozatunkban már többször említettük, hogy a legtöbb operációs rendszeren megoldható a WINS kiszolgálókhoz csatlakozás. A beállítások igen egyszerűek, tulajdonképpen ha megadjuk a kiszolgáló IP címét, már használhatjuk is a szolgáltatást. Mi a Windows 2000 Professional beállításain keresztül nézzük meg, hogy mit kell tennünk.
Két lehetőségünk van:
1. WINS kiszolgáló megadása kézzel.
2. WINS kiszolgáló megadása a DHCP szolgáltatáson keresztül.

WINS kiszolgáló megadása kézzel:

Kattintsunk sorrendben az alábbi elemekre a WINS beállítások eléréséhez:
Hálózati helyek (jobb gomb) > Tulajdonságok > Helyi kapcsolat (jobb gomb) > Tulajdonságok > TCP/IP protokoll > Tulajdonságok > Speciális > WINS

A "WINS-címek, használati sorrendben" listában szerepelnek a WINS kiszolgálók. Maximum 12 kiszolgálót adhatunk meg. A hozzáadás elvégzéséhez kattintsunk a "Hozzáadás" gombra és adjuk meg a kiszolgáló IP címét, aztán ismét a "Hozzáadás" gomb következik. A lista tetején szereplő kiszolgálóhoz fordul az ügyfélgép először és csak ha nem sikeres a névfeloldás (nem szerepel az adatbázisban a keresett adat vagy nem elérhető a kiszolgáló), akkor következik a többi.

Van még ezen az oldalon néhány további beállítás is:

"Keresés az LMHOSTS használatával": ha kivesszük a jelölést és megszüntetjük az LMHOSTS névfeloldást, a Windows névfeloldási folyamatának utolsó tagját tiltjuk le. Ez nem a WINS kiszolgálásra lesz hatással (sőt arra egyáltalán), hanem a teljes IP névfeloldásra.

A NETBIOS engedélyezése és tiltása a TCP/IP felett a NETBIOS névhasználatát engedélyezi, illetve tiltja. Sok olyan hálózati program van, amely ilyen nevekkel kommunikál ezért az esetleges letiltás során legyünk körültekintőek.

WINS kiszolgáló megadása a DHCP szolgáltatáson keresztül.

A Hálózati helyek (jobb gomb) > Tulajdonságok > Helyi kapcsolat (jobb gomb) > Tulajdonságok > TCP/IP protokoll ablakban állítsuk be az "IP-cím automatikus kérése" és "DNS-kiszolgáló címének automatikus kérése" rádiógombokat.
Ettől kezdve a DHCP kiszolgáló feladatává válik a WINS kiszolgáló IP címének eljuttatása az ügyfelekhez. A beállítás érvényre jutása esetén a Speciális > WINS oldalon a "NetBIOS-beállítások lekérdezése a DHCP-kiszolgálótól" menüsor válik aktívvá.

Ügyfél beállítása WINS Proxy ügynöknek:

Cikksorozatunk első részében írtuk le a WINS Proxy ügynökök feladatát. Most nézzük, hogy lehet egy ügyfelet proxy-ként konfigurálni:
A WINS beállítások között nem szerepel ilyen lehetőség, de a regisztrációs adatbázisban lehet engedélyezni.
Egy új duplaszót kell létrehozni 1-es értékkel az alábbi helyen:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\NetBT\Parameters
A duplaszó neve:
EnableProxyWINS cikksorozat