Windows - Windows Installer szolgáltatás 1. rész

Cikksorozatunkban a Windows 2000 - Windows Installer alkalmazástelepítő szolgáltatásával foglalkozunk. A szükséges alapok után elkezdjük egy konkrét példán keresztül bemutatni, hogy lehet egy tartományban a kliens gépekre központilag előírva, automatikusan végrehajtani alkalmazások telepítését. A szolgáltatás használata hatékonyságban összehasonlíthatatlanul felülmúlja a gépről-gépre haladó CD-s programtelepítést. A Windows Installer egy kliensoldali rendszerprogram a Windows 2000-ben, feladata az alkalmazások telepítése, javítása, eltávolítása. Rendelkezik egy saját adatbázissal az alkalmazások összetevőinek helyéről, regisztrációs adatbázisbeli bejegyzéseiről. Eltávolításnál gondoskodik arról, hogy a más programok által használt fájlok ne kerüljenek törlésre. Programindításnál egy rövid ellenőrzést hajt végre az indításhoz szükséges főbb állományok meglétéről, hiány és a telepítőkészlet rendelkezésre állása esetén képes a hiányzó részt pótolni. Sikertelen telepítés után képes visszaállítani az eredeti állapotot, beleértve a registry bejegyzéseket is. Képes arra, hogy egy alkalmazást csak a minimális működési feltételekkel telepítse, a hiányzó részeket pedig csak akkor, amikor a felhasználónak először van rá szüksége - így egy idő után teljesen személyre szabott összetevőjű alkalmazás alakul ki. Támogatja továbbá a felügyelet nélküli telepítést is. A funkciók egy része csak az erre felkészített telepítőkészletekben érhető el, ezeket könnyű felismerni az MSI (MicroSoft Installer) kiterjesztésükről. Az első ilyen a Microsoft Office 2000 volt (ma már a Microsoft-nál kötelező szabvánnyá vált). Ezek a telepítőkészletek nem rendelkeznek önálló futtatásra alkalmas összetevővel, ezért csak az MSIEXEC (%systemroot%\system32\msiexec.exe) programon keresztül lehet őket indítani. Mivel az MSI kiterjesztés ehhez van hozzárendelve, ezért ebből nem veszünk észre semmit, rákattintunk kétszer az MSI fájlra és elindul a telepítő. Minden MSI fájlban található egy relációs adatbázis a telepítés különböző körülmények között végrehajtandó lépéseiről (teljes telepítés nulláról, upgrade, újratelepítés, stb.).
Tartozhatnak a telepítőkészletekhez úgynevezett átalakító fájlok is, MST kiterjesztéssel. Ezek szöveges formátumú leíróállományok és képesek a telepítést befolyásolni (pl. az induló nyelv kiválasztása).

Windows Installer használata helyi gépen:

Ha nem hálózaton keresztüli programtelepítést akarunk, hanem helyileg szeretnénk telepíteni egy Windows Installer kompatibilis alkalmazást, az Intéző-ben kattintsunk rá kétszer az MSI kiterjesztésű fájlra és elindul a telepítés. További funkciók is elérhetők, ha a jobb oldali egérgombbal kattintunk rá, ekkor a felbukkanó menüben választhatjuk a "Telepítés", "Javítás" és "Eltávolítás" pontokat is. Minden telepített MSI alkalmazás bekerül a rendszer telepített programok listájába, így a Vezérlőpult > Programok telepítése/törlése ablakban is elérhető és használható a módosítás (ha változtatni akarunk a telepített összetevőkön) és az eltávolítás parancs is.

Windows Installer használata Active Directory tartományokban:

Az IntelliMirror részeként e szolgáltatásra épülve Active Directory tartományokban lehetőség van a programtelepítéseket központilag is vezérelni a csoportházirendeken keresztül. Nem szükséges minden alkalmazást a hálózat minden gépére egyenként feltelepíteni, elvégzi ezt helyettünk a Windows Installer automatikusan. Feltétel az fent említett a szolgáltatással kompatibilis telepítőkészleten (MSI) túl, hogy csak olyan gépeken végezhető el, amelyek teljes körű tagjai tudnak lenni a tartománynak és képesek kezelni a csoportházirendet, ilyen jelenleg a Windows 2000 és a Windows XP minden verziója. Nem fog működni például egy bizonyos tartományi erőforrások használatára képes Windows 98 esetében.
A programtelepítés előírható a csoportházirend számítógépekre és felhasználókra vonatkozó részében is. Az előbbi esetben akkor zajlik le a telepítés, ha a gép rendszerindítási folyamatában elérkezett a csoportházirend alkalmazásához, még a felhasználó bejelentkezése előtt. Az utóbbi pedig a felhasználó bejelentkezése után zajlik le, de ennek több módozata lehet, erre még részletesen kitérünk.
Egy valami közös mindkét esetben, hogy a telepítés a SYSTEM felhasználói fiókkal történik, ez annyit jelent, hogy az operációs rendszer végzi el. Ez a fiók birtokolja a legtöbb, legmagasabb jogosultságokat a rendszerben, így nem fordulhat elő, hogy egy korlátozott felhasználó számára elő van írva egy telepítés, de az nem rendelkezik annyi jogosultsággal, hogy végre is hajtsa.
A telepítendő alkalmazás telepítőkészletét a hálózat egy olyan megosztott könyvtárában kell elhelyezni, amelyik elérhető minden olyan gépről, ahol a telepítés elő van írva. Ha felhasználóhoz kötött, akkor pedig az adott felhasználónak minimum olvasási jogokkal kell rendelkeznie a telepítő könyvtár felett.

Telepítési célból javasolt egy új csoportházirend objektumot létrehozni, amiben csak a Windows Installer beállításokat változtatjuk meg. Egy konkrét példán keresztül bemutatjuk a konfigurálás lépéseit.
Írjuk elő a Microsoft Office 2000 Professional telepítését egy adott szervezeti egységben lévő minden számítógépre.
Első lépésként hozzunk létre az egyik tartományvezérlőn a gyökérben egy "OfficeSetupMSI" nevű mappát és osszuk meg ugyanilyen néven. Másoljuk be az Office teljes telepítő CD-jét (elég az elsőt) ide.

Nyissuk meg a Felügyeleti eszközök > Active Directory - felhasználók és számítógépek MMC konzolt és hozzunk létre egy új szervezeti egységet, hogy jól elkülönüljenek ezek a beállítások a meglévőktől. Ehhez kattintsunk a tartomány nevére a jobb oldali egérgombbal és válasszuk az Új > Szervezeti egység menüpontot. A megjelenő ablakban adjuk neki az MSIPROBA nevet. Kattintsunk a "Computers" mappára, válasszuk ki a hálózat egyik Windows 2000-et vagy XP-t futtató gépét, amelyikre a telepítést elő akarjuk írni, kattintsunk rá a jobb oldali egérgombbal és válasszuk az "Áthelyezés" menüt. Célként adjuk meg az MSIPROBA mappát és kattintsunk az "OK" gombra. Végezzük el ezeket a lépéseket egy felhasználói fiókkal is, csak most a "Users" mappa legyen a kiindulópont. Eredményül kaptunk egy szervezeti egységet benne egy számítógép és egy felhasználói fiókokkal.

Következik a csoportházirend létrehozása:
Kattintsunk az MSIPROBA szervezeti egységre a jobb oldali egérgombbal és utána a "Tulajdonságok" menüre, majd a "Csoportházirend" fülre. Mint látjuk még nincs egyetlen csoportházirend objektumunk sem. Kattintsunk az "Új" gombra a létrehozáshoz, adjuk neki névnek: "Programtelepítés". Ezután kattintsunk a "Szerkesztés" gombra, megjelenik a csoportházirendet leíró MMC konzol. Tallózzunk el a Számítógép konfigurációja > Szoftverbeállítások > Szoftver telepítése elemig. Kattintsunk a Művelet > Új > Csomag menüpontra. A következő megnyitás ablakban válasszuk ki az előbb megosztott mappából a "data1.msi" fájlt és kattintsunk a "Megnyitás"-ra.
Ki kell választanunk a telepítés módját, ez legyen "Kötelező" (a többire is kitérünk később). Azért választottuk ezt, mert az a célunk, hogy feltételek nélkül hajtódjon végre a telepítés minden szervezeti egységbeli gépen ("kötelezően").

A konzol jobb oldalán a telepítendő programok listájában megjelenik a "Microsoft Office 2000 Professional". Kattintsunk rá a jobb oldali egérgombbal és válasszuk a "Tulajdonságok" menüt. A megjelenő ablakban csak a Kötelező telepítésnél aktív elemeket nézzük meg most, a többit később.

"Általános":
A csomag nevét és néhány információt kapunk, nincs vele semmi teendőnk.

"Központi telepítés":
Mivel feltétel nélküli telepítést választottunk ezért csak a "Kötelező" típus áll rendelkezésünkre.
Találunk viszont itt egy fontos beállítást "Az alkalmazás eltávolítása, amikor a kezelés hatóköre nem vonatkozik rá" nevű jelölőnégyzet alatt. Ez annyit jelent, ha egy gépet (vagy felhasználót), amelyre vonatkozott a telepítés áthelyezünk egy másik szervezeti egységbe vagy egyszerűen törlünk és ezzel kikerül a csoportházirend hatóköréből, a program automatikusan letörlődik a gépről.
Az "Alapvető" és "Maximális" felhasználói felület közötti különbség, hogy a maximálisnál minden telepítési ablak látható, míg az alapvetőnél csak a feltétlenül szükségesek (ez általában az összes ablak elrejtését jelenti).
A "Speciális" gombbal további két funkciót állíthatunk, az első jelölőnégyzetnek akkor juthat főszerep, ha olyan alkalmazással találkozunk, ami csak azonos nyelvű operációs rendszerrel akar együttműködni, de mi ezt szeretnénk figyelmen kívül hagyni. Második választási lehetőségünkre is csak különleges esetben lehet szükségünk: ha azt szeretnénk, hogy telepítés előtt az alkalmazás esetleges előző verziója törlődjön.

A következő ablakok az Office 2000 feltétel nélküli (kötelező) telepítésénél nem tartalmaznak állítási lehetőséget, de azért megemlítjük őket:

"Frissítések":
Ebben a listában azok a csomagok jelennek meg, amelyek az aktuálissal (Office 2000 telepítő) frissíthetőek. Ilyen csomagunk most nincs, ezért a listát is üresen találjuk. Más alkalmazásoknál azonban ennek segítségével hajtható végre az automatikus frissítés.

"Módosítások":
Fent említettük az átalakító fájlokat (MST), ezek segítségével előírhatók bizonyos telepítési feltételek (pl.: nyelv). Az Office telepítője nem tartalmaz ilyen fájlokat, ezért ezt a listát is üresen találjuk.

"Kategóriák":
Feltétel nélküli telepítésnél nem jelenik meg a telepítendő alkalmazás a Programok telepítése/törlése ablakban, ezért nem tudjuk kategóriákba sem sorolni.

Következik a próba:

Indítsuk újra az a kliens gépet, amelyiket felvettünk az MSIPROBA házirendbe. Mivel a csoportházirend számítógépekre vonatkozó részében írtuk elő a telepítést és ez a rész a kliensen az operációs rendszer indításakor a felhasználói bejelentkezés előtt érvényesül, ezért szükséges az újraindítás. Kijelentkezésnél és más néven való visszajelentkezésnél (a rendszer újraindítása nélkül) csak a csoportházirend felhasználói része töltődik be.
Tehát amikor letöltődik az érvényes házirend és elkezdődik a telepítés, a képernyőn a következő szöveget látjuk:
"Kezelt szoftver telepítése: Microsoft Office 2000 Professional…"
A hálózat, a gépek és a programcsomag függvényében hosszabb-rövidebb ideig fog tartani. A program ettől kezdve helyileg elérhető lesz, attól függetlenül, hogy elérhető-e a tartományvezérlő.

Újratelepítés:

Kattintsunk a csoportházirendben az előírt csomag nevére a jobb oldali egérgombbal és válasszuk Az összes feladat > Alkalmazás újbóli központi telepítése menüpontot. Ezután, ha újraindítjuk a kliens gépet, ismételten megtörténik rajta a telepítés, lehetőség szerint megpróbálva átvenni a létező beállításokat (az Office-nál ez jól szokott sikerülni).

Eltávolítás:

Az újratelepítéshez hasonlóan kattintsunk a jobb oldali egérgombbal a csomag nevére és válasszuk Az összes feladat > Eltávolítás menüpontját.
Két választásunk van: vagy meghagyjuk a klienseken a feltelepített programot ("A felhasználók tovább használhatják a szoftvert, de többet nem lehet telepíteni") vagy nem ("A szoftver azonnali eltávolítása a felhasználóktól és a számítógépekről"). Ez utóbbi az alapértelmezett, ha ezt választjuk a következő rendszerindításnál azon a ponton, ahol a telepítés is lezajlott, megtörténik az eltávolítás:
"Kezelt szoftver eltávolítása: Microsoft Office 2000 Professional…"