Windows - Teljesítményobjektumok és a Rendszermonitor

Teljesítményfigyelés és elemzés 1. rész

Az operációs rendszer és a hálózat több objektumának hatékony ellenőrzése, tesztelése és elemzése valósítható meg a Windows 2000 beépített eszközeivel. Felderíthetők segítségükkel a hardveres és szoftveres hiányosságok, a szűk keresztmetszetek, de akkor is hasznosak, ha csak statisztikák készítése a cél. Ezzel a résszel útjára indítunk egy cikksorozatot, amelyben végig nézzük a lehetőségeket. Az operációs rendszerben több teljesítményobjektum található és mindegyikhez tartoznak bizonyos paraméterek figyelésére un. számlálók. Például van teljesítmény objektuma a processzornak több számlálóval, mint "A processzor kihasználtsága", "A processzor védett módú használatának aránya", stb. Ezek segítségével elemezhető az adott objektum terheltsége, működése, felderíthetők az esetleges hibák és készíthető az adatokból statisztika, lehetőségünk van az adatok megjelenítésére és rögzítésére.
A rendszerben megtalálható teljesítményobjektumok és számlálók száma és fajtája függ a fizikai hardverelemektől és a feltelepített programoktól. Több objektumot találunk a széleskörű hálózati megoldásokat biztosító Windows 2000 Server-ben, mint a kliensoldalra készült Professional-ben. Egy Exchange feltelepítése nyomán újabb számlálók jelennek meg.
Gyakorlatilag minden területnek megvannak a maga számlálói, ezek kapcsolódhatnak hardver elemekhez (memória, processzor, hálózati kártya) és szoftveres szolgáltatáshoz (SMTP, fájlreplikáció, indexelő szolgáltatás).
Attól függően, hogy mit és milyen időtartamban vizsgálunk, el kell döntenünk, hogy milyen figyelési módszert alkalmazunk a megfelelő minőségű eredmény eléréséhez. Rövid, néhány perces figyeléshez hatékony megoldás lehet egy folyamatosan változó grafikus adatmegjelenítés, de hosszabb távon célszerűbb naplóállományokat készíteni, amelyekből létrehozhatók grafikonok. Szintén az adott feladathoz kell igazítani a megfigyelések gyakoriságát is. Minél gyakrabban ellenőrzünk egy objektumot, annál pontosabb képet kapunk a működéséről, azonban a túl gyakori mintavételezés olyan nagy mennyiségű adatot eredményezhet, amelynek a feldolgozása már lehetetlen és a rendszert is feleslegesen terheli.

Több eszköz is rendelkezésünkre áll a teljesítmény objektumok figyelésére. Legegyszerűbb, ha lenyomjuk a CTRL+ALT+DEL billentyűkombinációt és eltallózunk a Feladatkezelő > Teljesítmény oldalára. Itt kapunk némi információt a processzor és a memória terheltségéről.
Sokkal összetettebb, használhatóbb eszközt kapunk kézbe, ha elindítjuk a Felügyeleti eszközök > Teljesítmény konzolját (vagy a Start > Futtatás menübe beírjuk: perfmon.exe). Két fő rögzítési eljárást érhetünk el vele: az egyik a fent említett grafikus adatmegjelenítés ("Rendszermonitor") a másik pedig egy naplózó és riasztó szolgáltatás ("Teljesítménynaplók és riasztások"). Utóbbit külön is megnyithatjuk, ha rákattintunk a Sajátgép ikonra a jobb oldali egérgombbal, majd a menüben a "Kezelés" pontra, ezután lépjünk a Rendszereszközök > Teljesítménynapló és riasztások sorra. Ugyanide jutunk a Felügyeleti eszközök > Számítógép-kezelés útvonalon is.
Két alapvető naplótípust különböztetünk meg: számlálót és nyomkövetésit. Különbség köztük, hogy a számláló bizonyos időközönként adatokat gyűjt meghatározott rendszerobjektumokról és rögzíti ezeket, míg a nyomkövetési egy esemény bekövetkeztekor aktivizálódik és ekkor rögzít.

Rendszermonitor:

Ha rákattintunk a "Rendszermonitor" elemre, a képernyő jobb oldalán megjelenik egy grafikus modul az adatok megjelenítésére. Alapesetben nem tartozik hozzá egy számláló sem, nekünk kell hozzáadni az elsőt. Ehhez kattintsunk az eszköztár "Hozzáadás" gombjára (balról a 8., "+" jellel szimbolizálva), megjelenik a "Számláló hozzáadása" nevű ablak. Választhatunk, hogy a helyi gépen vagy a hálózat egy másik gépén található teljesítményobjektumot vizsgáljuk. Ha másik gépet választunk a "Más számítógép számlálói" mezőbe írjuk be a gép nevét elé téve a \\ jeleket (UNC szintaxis szerinti megadás) vagy, ha már néztük a gépet korábban, akkor nyissuk le a menüt és jelöljük onnan ki. Mivel szolgáltatás szinten működik a mintavételezés ezért nem kell bejelentkezni az adott gépre. Gépváltásnál előfordulhat, hogy szürkén jelennek meg a számlálók és nem lehet egyet sem kiválasztatni, ebben az esetben kattintsunk egymás után a "Minden számláló" és a "Számlálók választása listából" rádiógombokra. Magyarázatra szorulhat az ablak jobb oldalán elhelyezkedő kér rádiógomb. Név szerint: "Minden példány" és "Példányok választása listából". Egyező funkciójú elemekhez egyenként is tartozik teljesítményobjektum, ilyenkor mindegyik példány megjelenik sorszámozva és mi választhatunk, hogy mindegyiket vagy az igény szerintieket figyeljük. Gyakorlatban ez például úgy lehetséges, hogy kétprocesszoros az alaplapunk és ilyenkor két "Processzor" nevű objektum keletkezik.
Amennyiben a listában megjelenő információ nem elegendő a kiválasztott számlálóról, kattintsunk a "Magyarázat" gombra további adatokért.
Kiválasztott számlálót a figyeléshez a "Hozzáadás" gombbal vehetünk fel, ezek a grafikon alatt egy táblázatban kerültek összegyűjtésre.

Miután legalább egy számláló ellenőrzése megkezdődött a koordináta rendszer felett lévő eszköztáron a gombok nagy része aktívvá vált. Ha föléjük visszük az egeret és otthagyjuk egy kis ideig, megjelenik az adott gombhoz tartozó funkció.
Vegyük sorra ezeket:

"Új számlálókészlet":
Figyelmeztetés nélkül töröl minden eddigi vizsgálatot és minden számlálót, ennek következtében inaktívvá válnak bizonyos eszköztári gombok. Visszatérünk a konzol elindítása utáni állapothoz.

"Képernyő törlése":
A képernyő törlésén túl lenullázza az eddig összegyűjtött adatokat, inicializálja a számláló(ka)t.

"Jelenlegi aktivitás megtekintése":
Betöltött naplófájl nézetéből válthatunk át az aktuális számlálók megtekintéséhez (lásd következő magyarázat).

"Naplófájl adatainak megtekintése":
Fájlba mentett számlálókat tölthetünk be, utána rá kell kattintani a "Hozzáadás" gombra a tartalom megjelenítéséhez és a "Jelenlegi aktivitás megtekintése" gombra pedig a pillanatnyi állapot figyelésének bekapcsolásához.

A következő három ikon az adatmegjelenítés nézetét állítja: "Ábra", "Hisztogram" és "Jelentés" formában.
A "Hozzáadás" gombról már írtuk. A következő "Törlés" ikont számlálók figyelésének megszüntetésére használhatjuk. Ehhez először az alsó táblázatban jelöljük ki a törlendő elemet és utána kattintsunk ide.

"Kijelölés":
Hasznos, ha több adatot jelenítünk meg egyszerre és nehezen áttekinthető a grafikon. A táblázatból a leírások alapján jelöljünk ki egy elemet és kattintsunk erre az ikonra. Az adott rajz megvastagítva jelenik meg.

"Tulajdonságok másolása":
A rendszermonitor beállításait (színek, számlálók, betűtípusok) menti el a vágólapra.

"Számlálólista beillesztése":
Az előző beállításokat visszatölti a vágólapról.

"Tulajdonságok":
Megjelenítési paramétereket lehet egyszerűen szabályozni, általában megfelelő mindenhol az alapértelmezett beállítás, de megvan a lehetőség a módosításra. Mi most csak a "Forrás" oldalon található beállításokat nézzük meg: a "Naplófájl adatainak megtekintése" gombnál említettük a fájlba mentett számlálók betöltését (a mentés módozataira cikksorozatunkban még visszatérünk), ott azonban nem lehet állítani a megjelenítendő adatok időtartományát. Kattintunk a "Naplófájl" rádiógombra és utána a "Tallózás"-sal nyissuk meg a naplófájlt, aktívvá válik az "Időtartomány" gomb és alatta egy csúszka, bejelölve rajta a naplóból származó rögzítési dátum és időpontok. Itt tudjuk beállítani a megjelenítendő intervallumot.

"Képernyő fagyasztása":
Leállítja a mintavételezést, ismételt lenyomásával folytatódik tovább.

"Adatok frissítése":
Ha a "Tulajdonságok" panel "Általános" oldalán kivesszük a jelölést az "Automatikus frissítés" előtti négyzetből, ezen ikon segítségével kézzel tudjuk elvégeztetni a mintavételezést.


Rendszermonitor objektum exportálása HTML fájlba:

Kattintsunk a grafikon belsejébe a jobb oldali egérgombbal és a megjelenő menüben válasszuk a "Mentés másként" sort. Két formátumban hajthatjuk végre: Jelentés (.TSV) és Weblap (.HTM). Utóbbi választásakor adjunk nevet a fájlnak, majd az elkészült HTML dokumentumot nyissuk meg az Internet Explorer-el. Betöltődik a Rendszermonitor képe és látszik, hogy a "Képernyő fagyasztása" gomb be van nyomva. Kattintsunk rá, megjelenik egy figyelmeztetés a megjelenített adatok törlődésére vonatkozóan, itt válasszuk az "Igen" gombot és elindul a számláló ellenőrzés ugyanúgy, mint a Rendszermonitorban.


Teljesítményfigyelés és elemzés cikksorozat