Windows - Megosztott mappák és nyomtatók közzététele a címtárban

A hálózatban található megosztott könyvtárakat és nyomtatókat közzétehetjük (Windows 2000 előtti rendszerekét is) az Active Directory tartomány címtárában, egy helyen központosítva. A módszer előnye az áttekinthetőségen kívül, hogy feleslegessé válik az erőforrás pazarló NetBIOS protokoll rendszer használata. Nézzük hogyan… Az Active Directory tartományokban közzé lehet tenni a hálózatban elérhető megosztott mappákat és nyomtatókat. A megosztás helyének nem feltétlenül kell egy tartományi gépen lenni. Ezzel megvalósítható egy központi nyilvántartás, minden egy helyen elérhető, nem kell keresgélni a hálózatban. A NetBIOS hálózati szolgáltatást használó gépek üzenetszórásokkal közlik a többi géppel, hogy beléptek a hálózatba, ezeket minden gép megkapja. Működik még egy tallózó szolgáltatás is üzenetszórásokkal annak ellenőrzésére, hogy milyen hálózati erőforrások érhetők el. Sok gépes hálózati környezetben, ha minden gép ezeket a módszereket alkalmazza, nagy terhelést ró a hálózati hardverre, jelentős kapacitást igényelve. Címtárban való közzététel másik előnye, hogy nélkülözhetővé válik a NetBIOS.
Miután felvettük a megosztott erőforrást, ennek meglétére vonatkozó ellenőrzés nem történik. Tegyük fel, hogy kikapcsoljuk a hozzá tartozó számítógépet, ennek ellenére a címtárban megmarad a megosztás. Ha megpróbáljuk megnyitni, egy hibaüzenetet kapunk (pl.: "A hálózatnév nem található").

Megosztott mappa közzététele a címtárban:

Nyissuk meg a Felügyeleti eszközök > Active Directory - felhasználók és számítógépek konzolt. Megosztást tehetünk a címtár több mappájába is, de jobban áttekinthető, ha készítünk erre a célra egy külön szervezeti egységet: Kattintsunk a címtár nevére a jobb oldali egérgombbal és az Új > Szervezeti egység menüsorra a ballal. Adjunk neki egy nevet pl.: "Hálózati megosztások".

Kattintsunk rá az újonnan létrehozott szervezeti egységre ismét csak a jobb oldali egérgombbal, majd a menüben válasszuk az Új > Megosztott mappa parancsot. A "Név" mezőbe adjunk egy tetszőleges nevet a megosztásnak, célszerűen olyant, ami utal a tartalmára, ezután a "Hálózati elérési út" mezőbe írjuk be a megosztott könyvtár helyét UNC (Universal Naming Convention) szintaxisnak megfelelően: \\kiszolgálónév\megosztásnév. Végül kattintsunk az "OK" gombra. Ismételjük a fenti lépéseket addig, amíg fel nem vettünk minden szükséges megosztást.

Hasonlóan zajlik a nyomtatók közzététele is akkor, ha nem Windows 2000 rendszerhez van csatlakoztatva:

Kattintsunk a szervezeti egységre a jobb oldali egérgombbal, utána pedig az Új > Nyomtató menüpontra. A megjelenő ablakban adjuk meg a nyomtató elérési útját, szintén az UNC szintaxis szerint. Végül kattintsunk az "OK" gombra. Megjelent a felvett nyomtató a szervezeti egységben.

Nyomtató közzététele Windows 2000 rendszert futtató tartományi gépeken:

Ezt nem az "Active Directory - felhasználók és számítógépek" konzolon, hanem a kliensgép nyomtató beállításainál kell megtenni. Kattintsunk a Start > Beállítások > Nyomtatók mappára, válasszuk ki a közzétenni kívánt nyomtatót. Kattintsunk rá a jobb oldali egérgombbal, a megjelenő menüben válasszuk a "Megosztás" menüpontot és kattintsuk be a "Listázva itt: Címtár" jelölőnégyzetet.
Fontos, hogy az így közzétett nyomtatók nem jelennek meg az "Active Directory - felhasználók és számítógépek" konzolban csak a nyomtatók keresése ablakban.

Közzétett megosztások elérése a kliens gépekről:

Indítsuk el a Windows Intézőt és tallózzunk el a Hálózati helyek > Teljes hálózat > Címtár objektumig, megjelenik a címtár neve és ezen belül megtaláljuk az általuk létrehozott "Hálózati megosztások" szervezeti egység mappáját, amely tartalmazza az összes közzétett megosztást. Dolgunkat megkönnyítendő hozzunk létre egy parancsikont az asztalon: kattintsunk rá a jobb oldali egérgombbal és lépjünk a "Parancsikon létrehozása" menüre. Mivel itt nem lehet parancsikont készíteni, ezért a Windows felajánlja nekünk az Asztalon való elhelyezést - fogadjuk el. Ettől kezdve nincs más teendőnk, mint rákattintani a parancsikonra és láthatjuk az összes hálózati megosztást.


Nyomtatók keresése és elérése a címtárban:

Kattintsunk a Start > Keresés > Nyomtatók menüpontra. Kereshetünk különböző feltételekkel, ha nem írunk be semmit, csak rákattintunk a "Keresés most" gombra megjelenik az összes címtári nyomtató.

Cikkünk elején említettük hogy a NetBIOS használatára az erőforrások eléréséhez ennek a módszernek a használatával nincs szükség. Próbáljuk ki! Tiltsuk le a NetBIOS-t a Vezérlőpult > Hálózati és telefonos kapcsolatok > Helyi kapcsolat > Tulajdonságok > TCP/IP protokoll > Tulajdonságok > Speciális > WINS > NetBIOS tiltása TCP/IP felett rádiógombra való átváltással és az "OK" gombokra kattintva zárjuk be az ablakokat (hivatalosan újra kell indítani a gépet, azonban a legtöbb esetben erre nincs szükség). Ha nincs WINS kiszolgálónk és kapunk egy ilyen üzenetet: "A kapcsolatnak üres az elsődleges WINS-címe. Biztosan folytatja?" - válaszoljunk igennel. Nézzük meg az Intézőben, hogy most milyen hálózati megosztásokat tudunk elérni: a címtárban lévőket igen, az egyebeket (amik eddig a NetBIOS-al mentek) nem.