Windows - Windows XP trükkök

11. rész

Három Windows XP alatti újdonságot mutatunk be, amelyek megkönnyítik a felhasználó életét: hogyan használható az Auto Play funkció, leggyakrabban használt programok állandó Start menüben tartása, jelszó tárolása floppy lemezen - feledékeny felhasználóknak.
AutoPlay - CD lemez meghajtóba helyezése utáni teendők:

CD lemez meghajtóba helyezésénél a Windows XP egy - az eddigi operációs rendszerekben nem lévő - funkcióval rukkol elő. Neve AutoPlay. Most már nem csak automatikus indításra felkészített lemezeknél (autorun), hanem mindegyiknél előírható, hogy behelyezés után milyen események hajtódjanak végre. Nyissuk meg az Explorer-t (Start > All Programs > Accessories > Windows Explorer vagy rövidebben a WIN+E billentyűkombinációval érhető el) és tallózzunk el a CD ROM ikonjához, kattintsunk rá a jobb oldali egérgombbal és válasszuk a "Properties" menüpontot. Megjelenik az eszköz tulajdonság lapja, itt lépjünk a második "AutoPlay" nevű oldalra. Az "Actions" részben alapértelmezésben a "Prompt me each time to choose an action" rádiógomb az aktív. Ez azt jelenti, hogy miden CD behelyezésnél megjelenik egy ablak a felhasználóra bízva a döntés jogát, hogy mi történjen. Automatizálhatjuk is ezt, oly módon, hogy bekattintjuk a másik ("Select an action to perform") rádiógombot. A legördülő menüből kijelölhető egy csoport, mindegyik a nevének megfelelő alkalmazásokkal való megnyitást kínálja fel. Próbáljuk ki, jelöljük egyenként ki a csoportokat és nézzük meg a ""Select an action to perform" alatt milyen programok tartoznak hozzá. Az "Open folder to view files" választása esetén, minden alkalommal amikor behelyezünk egy lemezt, megnyílik egy Explorer ablak a CD tartalmával. Ugyanígy egy zenei tartalmú lemeznél kérhető a Media Player elindítása is. Figyelem! Beállításaink minden esetben a CD ROM használatára vonatkoznak, ha kijelöljük a Media Player-t, de nem zenei lemezt helyezünk be - nem hajtódik végre a lejátszás.
Akit zavar az XP-nek ez a funkciója, ki is kapcsolhatja az AutoPlay-t a "Take no action" kiválasztásával.
Ha beállításaink nem megfelelőek, egy mozdulattal vissza lehet térni a gyáriakhoz a "Restore Defaults" gombra kattintva.


Leggyakrabban használt programok állandó Start menüben tartása:

Kezdetben a Start bal felső részén két program ikonját találjuk: Internet Explorer és Outlook Express. Hogy lehet ide felvenni újakat? Az Explorer-ben tallózzunk el a felveendő programig, kattintsunk rá a jobb oldali egérgombbal és válasszuk a "Pin to Start menu" menüpontot. Eltávolítani úgy lehet, hogy most a Start menüben kell a jobb oldali egérgombbal kattintani és kiválasztani az "Unpin from Start menu" sort.
Joggal merül fel a kérdés, hogy az eredetileg ott lévő ikont nem lehet megváltoztatni vagy eltávolítani (például, ha nem az Outlook Express-t használjuk levelezésre)? De igen, ehhez tallózzunk el a következő helyre: Start > Control Panel > Appearance and Themes > Taskbar and Start Menu, vagy kattintsunk jobb gombbal a Start menü területén egy olyan helyen, ahol nincs semmilyen menüpont és válasszuk a Properties menüpontot. A megjelenő ablakban a Start Menu lapon a Customize gomb lenyomásával juthatunk el a szükséges helyre. Itt a "Show on Start menu" csoportban található legördülő menüben állítható, hogy az Internet és E-mail ikonokhoz melyik program legyen hozzárendelve. A négyzetekből kivéve a jelölést, törlődnek a Start menüből. Ha nem megváltoztatni szeretnénk, hanem csak eltávolítani e két menüpontot, akkor ezt úgy is megtehetjük, hogy a Start menüben jobb gombbal kattintunk az adott menüponton és a Remove from This list menüpontot választjuk.


Az elfelejtett felhasználói jelszó:

A Windows XP kínál egy lehetőséget a feledékeny felhasználók számára, neve: Password Reset Disk. Azok számára kínál megoldást, akik nem tudják a bejelentkező jelszavukat, de előzőleg létrehozták ezt a bizonyos lemezt. Segítségével megadható egy új jelszó - a régi elfelejtése esetén - és ismét be lehet jelentkezni az operációs rendszerbe. A dolog veszélye abban rejlik, hogy ha illetéktelenek kezébe kerül, bárki képes lesz használni a gépünket. Ezért biztos helyen kell tárolni.

Nézzük a létrehozás lépéseit:
Kattintsunk a Start > Control Panel > User Accounts menüre. A képernyő alján vannak felsorolva a rendszerbe felvett felhasználók, kattintsunk arra, amelyikhez lemezt akarunk készíteni. Megváltozik az ablak képe és elérhetővé válnak további menüpontok. Ezek közül kattintsunk a "Related Tasks" alatti "Prevent a forgotten password" elemre. Elindul egy varázsló, az első bemutatkozó oldalán lépjünk át a "Next" gombbal. Helyezzünk egy lemezt a floppy meghajtóba és kattintsunk ismét a "Next"-re. A következő ablak "Current user account password" alatti mezőbe írjuk be a jelenlegi, érvényes jelszót. Ismét kattintsunk a "Next" gombra. Ekkor a Windows létrehozza a "Password Reset Disk"-et. A "Next" és "Finish" gombokkal kiléphetünk a varázslóból. Ha most megnézzük a floppyt láthatjuk, hogy keletkezett rajta egy "Password Backup" típusú "userkey" nevű kb. 2 KB-os fájl.

Password Reset Disk felhasználása:

Ha bejelentkezésnél nem tudjuk a jelszót, helyezzük a lemezt a meghajtóba és kattintsunk a jelszó mező melletti jobbra mutató nyílra. Amennyiben készítettünk a felhasználói fiókhoz jelszó helyreállító lemezt, megjelenik aláhúzva a "use your password reset disk" felirat. Kattintsunk rá és ismét elindul egy varázsló. Az első két oldalán lépjünk át a "Next" gombbal, számunkra a harmadik oldal tartalma érdekes. Itt be kell írni egy új jelszót, tehát nem közli velünk a rendszer a régit - az már olyan, mintha nem is létezne. Adjuk meg az új jelszót, erősítsük meg még egyszer és a "Next" és "Finish" gombokkal lépjünk ki a varázslóból. Visszakapjuk a bejelentkező ablakot, ahol már az új jelszóra lesz szükségünk és megkezdhetjük az operációs rendszer használatát.
Kicsit változik a helyzet, ha tartományhoz csatlakozik a gépünk, mert más a bejelentkezési felület. Ilyenkor hibás vagy meg nem adott jelszóval történő bejelentkezési kísérlet után egy dialógus ablak jelenik meg a képernyőn két nyomógombbal. Ha az "OK"-t választjuk ismét próbálkozhatunk, ha a "Reset"-et elindul a fenti varázsló.Tippek, trükkök cikksorozat

Tippek és trükkök - RAS - Modem csengetési szám állítása
Tippek és trükkök - Program futtatása más felhasználóként - 5. rész
A Windows ikonméretének megváltoztatása és Windows 2000 Asztaltémák - 6. rész
Tippek és trükkök - Internet Explorer - 7. rész
Tippek és trükkök - 8. rész
Alapértelmezések állítása, telepítési fájlok helye, intéző nézetek - 9. rész
Biztonsági trükkök - 10. rész

Windows XP trükkök - 11. rész

Windows 2000 és XP tippek, trükkök - 12. rész
Registry trükkök - 13. rész
Tippek, trükkök - 14. rész
Tippek, trükkök - 15. rész
Windows XP tippek - 16. rész
Tippek Windows XP-hez - 17. rész
Windows tippek - 18. rész
Windows tippek - 19. rész
Windows tippek - 20. rész
Windows Tippek - 21. rész
Windows tippek - 22. rész
Tippek-trükkök - 22. rész
IIS tippek - 23. rész
Windows XP tippek-trükkök - 24. rész
Windows 2000/XP tippek, trükkök - 25. rész
Windows XP tippcsokor - 26. rész
Windows XP tippek, trükkök - 27. rész
XP és IIS tippek - trükkök - 28. rész
Windows XP tippek, trükkök - 29. rész
Tippek, trükkök - 30. rész
Registry trükkök - 31. rész
Tippek, trükkök - 32. rész
Windows XP tippek, trükkök - 33. rész
Tippek, trükkök - 34. rész
Tippek, trükkök - 35. rész
Tippek, trükkök - 36. rész
Tippek, trükkök - 37. rész
Tippek, trükkök - 38. rész
Tippek, trükkök - 39. rész
Tippek, trükkök - 40. rész
Tippek, trükkök - 41. rész
Tippek, trükkök - 42. rész
Hardverrel kapcsolatos tippek, trükkök - 43. rész
Registry trükkök - 44. rész
Tippek, trükkök - 45. rész
Tippek, trükkök - 46. rész
Tippek, trükkök - 47. rész
Tippek, trükkök - 48. rész
Tippek, trükkök - 49. rész
Tippek, trükkök - 50. rész
Tippek, trükkök - 51. rész
Tippek, trükkök - 52. rész
Tippek, trükkök - 53. rész
Tippek, trükkök - 54. rész
Tippek, trükkök - 55. rész
Tippek, trükkök - 56. rész
Tippek, trükkök - 57. rész