Windows - Automatikus bejelentkezések

forráskód letöltése
A Windows 2000-be automatikusan is be lehet jelentkezni, nem kell mindig felhasználói nevet és jelszavat beírni. Ennek a beállítása elég egyszerű dolog, de vajon milyen egyéb lehetőségek vannak még? Mi lehet, ha nem működik? Az alábbiakban ezekre és további kérdésekre adunk választ. Cikkünkhöz mellékelve megtalálható két Registry importállomány:
"AutoLogonCount.reg" - Az automatikus Windows bejelentkezést még egyszer engedélyezi - utána letiltja.
"DontDisplayUN.reg" - A terminálszolgáltatásba történő automatikus bejelentkezést meghiúsító beállítást korrigálja.

Az automatikus bejelentkezést a Windows-ban AutoLogon-nak hívják. Így lehet rá hivatkozni a regisztrációs adatbázisban is. Feladata, hogy megkímélje a felhasználót a név és jelszó beírástól. Nem arról van szó, hogy nem kell megadni ezeket, hanem arról, hogy a rendszer "beírja" helyettünk. Biztonsági oldalról nézve ez nem túl előnyös funkció, de vannak olyan - főleg kisebb, elszigetelt - hálózatok vagy otthoni felhasználók, ahol nem szempont annyira a biztonság, sőt kifejezetten jól jön, hogy nem kell mindig beírni az adatokat.

Először nézzük, hogy lehet beállítani az AutoLogon-t:
Tallózzunk el a következő helyre: Vezérlőpult > Felhasználók és jelszavak (Control Panel > Users and Passwords). Az ablak "Felhasználók" ("Users") oldalán ki kell venni a pipát "A számítógép használatához jelszót és felhasználónevet kell megadni" ("Users must enter a user name and password to this computer") jelölőnégyzetből. Ezután kattintsunk az "OK" gombra és megjelenik egy ablak, ahol meg kell adni azt a felhasználó nevet és jelszót amit a Windows fog használni az automatikus bejelentkezésnél. Más teendő nincs is, a következő újraindításnál már nem kell beírni semmit az operációs rendszerbe való belépéshez. Nagyon fontos, hogy az előbb említett jelölőnégyzet csak akkor jelenik meg, ha a gép nem kapcsolódik tartományhoz.

Mit lehet tenni, ha működik az automatikus bejelentkezés, de mégis más felhasználói néven szeretnénk bejelentkezni?
Ez esetben több lehetőségünk is van. Az egyik, hogy megvárjuk amíg elindul a rendszer és a Start > Leállítás > Kijelentkezés (Start > Shut Down > Log off…) vagy a CTRL+ALT+DEL > Kijelentkezés ("Log Off") parancsával kijelentkezünk és belépünk más néven. A másik, hogy rendszerindításnál a bejelentkezési procedúra alatt nyomva tartjuk a SHIFT billentyűt. Mivel a Windows gyorsan be tud jelentkezni, ezért célszerű korán lenyomni, nehogy lemaradjunk róla. 8 másodpercnyi nyomvatartás után elindulhat a "Billentyűszűrés" ("FileterKeys") kisegítő lehetőség, de ezzel nem kell foglalkozni.

Arra is van lehetőségünk, hogy megadjuk azt, hogy hányszor engedélyezzük az automatikus bejelentkezést. A Start > Futtatás (Start > Run) menüben indítsuk el a REGEDIT programot és keressük meg a regisztrációs adatbázisban a következő helyet:
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
Ezen a helyen hozzunk létre egy új karakterláncot "AutoLogonCount" (idézőjelek nélkül) néven és adjuk értéknek decimális formában azt a számot, ahányszor engedélyezzük az automatikus bejelentkezést. Ez a szám minden alkalommal eggyel csökken, míg el nem éri a nullát. Ha elérte, megszűnik az automatikus bejelentkezés és törlődik a Registery-ből az előbb létrehozott érték. Továbbá visszakerül a pipa a fent említett jelölőnégyzetbe.

Felügyelet nélküli telepítésnél szintén beállítható az automatikus bejelentkezés. A válaszfájl "GuiUnattended" szekciójába kell az alábbi sorokat beilleszteni:
[GuiUnattended]
AdminPassword = "Password"
AutoLogon = "Yes"
AutoLogonCount = "1"
Mint látjuk egyúttal az "AutoLogonCount" is beállítható (vagy tetszés szerint elhagyható). A példában egyszer van előírva az automatikus bejelentkezés, ennek megtörténte után szükség lesz a felhasználói névre és jelszóra.

Terminálszolgáltatásnál is megvalósítható a bejelentkezés automatizálása, ha a kiszolgáló ennek megfelelően van konfigurálva. Indítsuk el a szerveren a Felügyeleti eszközök > Terminálszolgáltatások konfigurálása (Administrative Tools > Terminal Services Configuration) MMC konzolt és a "Connections" mappában található kapcsolat protokollon (RDP-Tcp) kattintsunk a jobb oldali egérgombbal, a megjelenő menüben pedig a "Tulajdonságok" ("Properties") sorra. Ezt követően lépjünk a "Bejelentkezési beállítások" ("Logon Settings") oldalra, ahol "A következő bejelentkezési információk használata mindig" ("Always use the following logon information") rádiógombot kell kiválasztani, az alatta lévő mezőkbe beírni a felhasználói nevet és jelszót, végül "A jelszót mindig meg kell adni" ("Always prompt for password") jelölőnégyzetből a pipát eltávolítani. Egyes terminálkliens szoftverek képesek a nevet és jelszót elküldeni a kiszolgálónak, de ha a jelölőnégyzetben megtalálható a pipa, akkor nem valósul meg az automatikus bejelentkezés.

Ha beállításaink ellenére nem működik mégsem a dolog, nézzük meg a regisztrációs adatbázist. Keressük meg a következő bejegyzést:
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
"DontDisplayLastUserName"="0"
Amennyiben a "DontDisplayLastUserName" nem 0, akkor nem jelenik meg a felhasználói név a bejelentkező ablakban és így az automatikus bejelentkezés sem valósul meg.

Ugyanez a kiszolgáló csoportházirendjének egyik beállítása is. Tallózzunk el ide: Számítógép konfigurációja > Windows beállításai > Biztonsági beállítások > Helyi házirend > Biztonsági beállítások > Ne jelenjen meg a legutóbb bejelentkezett felhasználó neve a bejelentkezési képernyőn (Computer Configuration > Windows Settings > Security Settings > Local Policies > Security Options > Do not display last user name in logon screen). Ha itt a házirendhez az "Engedélyezve" ("Enabled") jelző van rendelve, szintén meghiúsul az automatikus bejelentkezés.
Végül akkor is manuálisan kell bejelentkeznünk, ha hibernált állapotból töltődik be a rendszer, de csak ezalatt, ha utána normál módon indítjuk ismét, visszatér a régi rend. Ez is óvintézkedés, nehogy más is használhassa a rendszerünket. Ha ki akarjuk kapcsolni, vegyük ki a pipát a következő elérési úton található jelölőnégyzetből: Vezérlőpult > Energiagazdálkodási lehetőségek > Speciális > Jelszó kérése, amikor a számítógép visszatér készenléti állapotból (Control Panel > Power Options > Advanced > Prompt for password when computer goes off standby).