Windows - Biztonsági mentés készítés, lemeztükrök használatával

Lemezkezelés 2. rész

A Windows 2000 operációs rendszer szinten biztosítja a merevlemezen lévő kötetek tükrözését. Szerver környezetben ez jelenti az egyik legbiztonságosabb és legolcsóbb adatmentést. Az alábbiakban a megvalósítás mikéntjét mutatjuk be. Az azonnali biztonsági mentés készítésnek az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja a merevlemezek tükrözése. Hardveres és szoftveres megoldások is léteznek a kivitelezésére, ezek közül az előbbi képviseli a drágább, de jobb megoldást. Azért jobb, mert egy külön elektronika gondoskodik (RAID vezérlő) a megfelelő adattárolásról és így nem terhelődik még ezzel is a processzor. Nagyterhelésű vállalati környezetben mindenképpen ennek a használata javasolt. A szoftveres verzió olcsóbb megoldást kínál az előbb említett hátrányával együtt. Mi is tulajdonképpen a lemeztükrözés? Egy teljes lemeznek vagy kötetnek a tökéletes másolata egy másik merevlemezre, valós időben. Ebből következik, hogy minimum 2 db merevlemezre van szükség a végrehajtáshoz. Régebbi rendszerekben feltétel volt, hogy ezek megegyező hardverek legyenek, de a Windows 2000-ben ez nem így van, ott lehet akár teljesen különböző csatolófelületen (IDE, SCSI), különböző adatátviteli környezetben (UDMA 33, UDMA 66, UDMA100), különböző típusú és méretű lemezekkel is tükrözést megvalósítani. Működését tekintve, amikor egy adatot kiír a rendszer az egyikre, akkor ugyanezt megteszi a másikon is. Ha nem kettő, hanem több merevlemez vesz részt a tükör képzésében, akkor mindegyikre rákerül az információ. Ezek egyetlen egységként látszanak a rendszerben (pl. E: meghajtó). A tükrözéses megoldásnak a legrosszabb a helykihasználása, de legnagyobb a biztonsága. Ha adva van 2 db 10 GB tárolókapacitású merevlemez és ebből képezünk lemeztükröt, akkor végleges kapacitás nem 20, hanem csak 10 GB lesz. Ha 3 db 10 GB-os lemezzel dolgozunk, akkor is csak 10 GB hasznosítható kapacitás marad. Cserébe bármelyik meghibásodása esetén a másikról visszaállíthatóak az adatok. Bármilyen módszerrel végzett naponkénti (vagy gyakoribb) mentés óhatatlanul adatvesztéssel jár egy rendszerösszeomlásnál: mindig csak az utolsó mentésig lesznek meg az adatok. Lemeztükrözésnél ez a rés teljesen megszűnik, mert itt minden byte azonnal több példányban mentésre kerül. Legnagyobb hatásfokot akkor lehet elérni, ha olyan hardverrel dolgozunk, amelyik képes párhuzamosan használni két vagy több merevlemezt (tükrözésnél ezalatt azt értjük, hogy egyszerre írni rá). Ilyenek a SCSI rendszerek. IDE csatolófelületű eszközöknél nem valósítható meg a tökéletes párhuzamos adatátvitel ezért itt romlani fog a hatásfok. Mindenképpen javasolt külön IDE csatornán elhelyezni a tükrözésben résztvevő merevlemezeket: az egyiket a "Primary" a másikat, pedig a "Secondary" csatornán.

A Windows 2000 operációs rendszerek közül csak a kiszolgáló verziókba (Server, Advanced Server, Datacenter Server) építették bele a tükrözés támogatást és csak dinamikus lemezeken hozható létre. (A dinamikus lemezeket cikksorozatunk előző részében tárgyaltuk.)

Tükrözött kötetek létrehozása:

Kattintsunk a Sajátgép > Kezelés > Lemezkezelés (My Computer > Manage > Disk Management) konzolmappára (elérhető még a Vezérlőpult > Felügyeleti eszközök > Számítógép-kezelés > Lemezkezelés útvonalon (Control Panel > Administrative Tools > Computer Management > Disk Management)). Kattintsunk az egyik dinamikus merevlemezen található üres (partícionálatlan) területre a jobb oldali egérgombbal és a megjelenő menüben válasszuk a "Kötet létrehozása" ("Create volume") menüpontot. Elindul egy varázsló, az első oldalán lépjünk át a "Tovább" ("Next") gombbal.

A második oldalon a létrehozandó kötettípusok közül válasszuk ki a "Tükrözött kötet"-et ("Mirrored volume"). Amennyiben ez a menüpont nem aktív a következő hibalehetőségek állhatnak fenn:
  • Nincs a rendszerben minimum 2 db dinamikus merevlemez.
  • A második lemezen nincs partícionálatlan terület.
  • Nem dinamikus lemezen próbálkozunk.
A következő oldalon lehet (és kell) a tükör lemezt hozzáadnunk. A bal oldali "Rendelkezésre álló dinamikus lemezek" ("All available dynamic disks") oldalról a "Hozzáadás" ("Add") gombbal vehetünk fel a jobb oldali listába tagokat. A "Tovább" ("Next") gomb csak akkor lesz aktív, ha itt legalább kettő, a célnak megfelelő egység van.
A következő oldalakon meghajtó betűjelet és fájlrendszert rendelhetünk a tükrözött kötethez.
Itt említenénk meg, hogy FAT, FAT32 és NTFS fájlrendszerű köteteket is lehet tükrözni.

Miután kiléptünk a varázslóból, végrehajtódik a kötetek formázása és utána a szinkronizálás. Szinkronizálás az a folyamat, amikor a rendszer az egyik lemezt bájtról-bájtra lemásolja a tükör meghajtóra (meghajtókra). Kötetmérettől és merevlemez sebességtől függően ez akár igen hosszú ideig is eltarthat.

Mi történik akkor, ha az egyik tükörmeghajtó tönkremegy vagy eltávolítjuk a rendszerből? A maradék meghajtón továbbra is lehet lemezműveleteket végezni, a felhasználók ezt nem fogják észrevenni, továbbra is működik a kiszolgáló, azonban a tükrözési folyamat leáll. Ha ilyenkor megnézzük a lemezkezelés konzolt láthatjuk, hogy az eltávolított egység "Hiányzó" ("Missing") jelzést kapott és a kötet állapota: "Redundanciahiba".

Ha visszahelyeztük a hardvert a számítógépbe, ismét végre kell hajtani a szinkronizálást. Ehhez kattintsunk a jobb oldali egérgombbal a visszahelyezett kötetre és válasszuk a "Lemez újraaktiválása" ("Reactivate Disk") menüpontot. Cél, hogy mindig minden kötet "Kifogástalan" ("Healthy") jelzőt kapjon.

A tükör felbontása:

Kétféleképpen lehet a tükröt megszüntetni:

1. Rákattintunk a Lemezkezelés konzolon valamelyik tükör kötetre a jobb oldali egérgombbal és a menüben kiválasztjuk a "Tükör megszüntetése" ("Break Mirror") menüpontot. Ekkor az eddig egy kötetként látszó tükörkötetet annyi különálló részre bontja a rendszer, ahány összetevőből állt és mindegyik kap egy önálló meghajtóbetűjelet. Az így képzett kötetek mindegyikén megtalálható lesz miden adat, de a továbbiakban nem történik szinkronizálás. Például a tükör kötet betűjele eddig E: volt és két merevlemez képezte, felbontás után lesz egy E: és egy F: meghajtó mindegyiken ugyanazokkal az adatokkal.

2. Rákattintunk a Lemezkezelés konzolon valamelyik tükör kötetre a jobb oldali egérgombbal és a menüben kiválasztjuk a "Tükör eltávolítása" ("Remove Mirror") menüpontot. A megjelenő ablakban felsorolásra kerülnek a tükörben résztvevő meghajtók, innen lehet kiválasztani azt, amelyiken a megszüntetendő kötet van. Ez az adott kötet törlését jelenti az összes adattal együtt. A másik köteten megmaradnak az adatok és tükrözött kötetből átalakul egyszerű kötetté.


Lemezkezelés cikksorozat