Windows - Lemeztöredezettség mentesítés Windows XP alatt

A sok merevlemezre való másolástól és törléstől előbb utóbb széttöredeznek a fájlok. Ez gyakorlatilag minden fájlrendszerre érvényes, káros mellékhatás. Védekezni ellene a célnak megfelelő programokkal lehet. DOS-tól kezdve ezek megvoltak minden operációs rendszerben. Az XP-ben a grafikus megvalósítás mellett parancssorból - és ennek következtében batch fájlból, szkriptekből, programból - való töredezettség mentesítés lehetősége is adott. Miért is töredeznek szét a fájlok? Képzeljük el, három fájlt másolunk egymás után a merevlemezre. A középsőt letöröljük, ennek a helye felszabadul. Felmásolunk egy negyediket is, de ez hosszabb, mint az előbb letörölt, a rendszer elkezdi írni az adatokat a felszabadult üres helyre, majd amikor ez megtelt, folytatja a következő üres helyen, amely a harmadik fájl mögött kezdődik. Amikor megtelt egy szabad hely, a végére elhelyez egy mutatót, hogy hol található a következő fájlrész. Ezáltal a fájl nem egy darabban lesz a lemezen, hanem többen, széttöredezve. Minél darabosabb egy adat, annál több időt igényel a beolvasása, mert a merevlemezt ide-oda kell pozícionálnia. Képzeljük el ezt a leegyszerűsített helyzetet 20 000 - 100 000 fájl esetében. Drasztikus sebességcsökkenést okoz ez az állapot. Különböző szoftvergyártók, különböző fájlrendszer megoldásaiban kísérleteztek a jelenség megszüntetésével, de 100%-ig egyikben sem sikerült megoldani. Maradtak a defregmentáló (töredezettség mentesítő) alkalmazások, amelyeket időnként lefuttatva ismét homogénné tehető a fájlszerkezet. Az egységesítésen kívül képesek (a Windows beépítettje is) úgy rendezni az állományokat, hogy a gyakrabban használatosakat a lemez egy gyorsabb elérésű területére helyezik.

A Window XP-ben grafikus és parancssori úton is elérhető a "Disk Defragmenter" program. Először nézzük meg hogy kell használni az előbbit. Több úton is elérhető: Control Panel > Performance and Maintenance > Administrative Tools > Computer Management > Storage > Disk Defragmenter vagy az Explorer-ben kattintsunk a jobb oldali egérgombbal az egyik merevlemez meghajtó betűjelre, utána pedig a Properties > Tools > Defragment Now gombra. Gyakorlatilag ugyanaz az MMC konzol Plug-in érhető el, mindenki használhatja a számára szimpatikusabb megoldást. Több nyomógombot találunk a megjelenő ablakban, ezek az alábbiak:

"Analyze":
Elemzi a fájlok széttöredezettségét és megjeleníti százalékosan, hogy milyen állapotban van a fájlrendszer. Ennek alapján eldönthető, hogy szükséges-e vagy sem a töredezettség mentesítés - erre javaslatot is kapunk. A grafikus megjelenítésben különböző színekkel dolgozik a program a jobb szemléltetés végett: piros - széttöredezett fájlokat, kék - egybefüggő fájlokat, zöld - nem mozgatható rendszerfájlokat jelöl, míg fehér színnel az üres terület van ábrázolva. Mindezt grafikus formában az "Estimated disk usage before defragmentation" sávban látjuk. Miután végzett az elemzéssel megjelenik egy ablak, ha a "You do not need to defragment this volume" felirattal találkozunk nem szükséges végrehajtani az egységesítést. Ellenben a "You should defragment this volume" arra figyelmeztet, hogy a fájlrendszerünk bizony szét van töredezve. Elemzésünkről részleteket a "View Report" gombra kattintva kérhetünk, a kötetre vonatkozó általános adatokon kívül megjelenik egy lista a "Most fragmented files" alatt, a leginkább eldarabolódott fájlokról.

"Defragment":
Elindítja a fájlok egységesítését, készüljünk fel, hogy kötetmérettől, a merevlemez fizikai sebességétől és a rendszer terheltségétől függően akár órákig, szélsőséges esetben napokig is eltarthat.

Számoljunk azzal a feltétellel, hogy a hatásos végrehajtáshoz minimum 15% üres lemezterületre van szükség. Ennek hiányában is végrehajtható, de csak úgynevezett "Force" módban, csökkentett hatásfokkal. Javasolt inkább a szükségtelen állományok törlése vagy áthelyezése egy másik kötetre.
Miután elindult a művelet, aktivizálódik a "Estimated disk usage after defragmentation" sáv és láthatóvá válik rendezés közben a merevlemez szimbolizált tartalma. Közben két nyomógombot lehet használni a "Pause"-val megszakítható a folyamat, lenyomása után átvált "Resume"-ra és ismételt lenyomásra folytatódik tovább. A "Stop" gombbal teljesen leállíthatjuk.
A töredezettség mentesítésnek az előbb említett 15%-os határon kívül vannak még további feltételei is:
  • Rendszergazdai jogokat igényel.
  • Nem hajtható végre úgynevezett "dirty" köteteken. Ezek akkor képződnek, ha például szabályos rendszerkilépés nélkül lett kikapcsolva a gép (röviden amikor a CHKDSK futna).
  • Egyszerre csak egy példányban futtatható a töredezettség mentesítő program.
  • Helyi gépen használható, hálózaton keresztül nem.
  • Az NTFS fájlrendszerű köteteknél megfigyelhető egy olyan mellékhatás, hogy nem lehet tökéletesen összefüggővé tenni.

Ezek után nézzük, hogy lehet mindezt parancssorból végrehajtani:

Indítsunk el egy parancssori ablakot: Start > All programs > Accessories > Command Prompt vagy a WIN+R > cmd. A használandó utasítás neve: DEFRAG, fizikai helye a %systemroot%\system32 könyvtárban van. Használata a következő:

Analízis a C: köteten úgy, hogy csak a legszükségesebb információk jelennek meg:
DEFRAG C: /A

Analízis részletes jelentéssel:
DEFRAG C: /A /V

Az elkészült jelentés fájlba mentése:
DEFRAG C: /A > fájlnév.txt
vagy
DEFRAG C: /A /V > fájlnév.txt

Töredezettség mentesítés:
DEFRAG C:

"Force" módú töredezettség mentesítés. Akkor is lefut, ha nem teljesül a 15%-os szabad lemezkapacitás igény:
DEFRAG C: /F

A példákban mindig a C: meghajtót használtuk, de természetesen ugyanúgy alkalmazható a D:, E: és bármilyen más köteten is. A parancssori változatra is érvényes, hogy nem futtatható egyszerre két példányban, de a grafikus változattal keverve sem.