Windows - Csoportházirend mentése, másolása

Ha fáradságos munkával elkészítettük a csoportházirend objektumokat és valamelyiket közülük át akarjuk telepíteni egy másik gépre vagy "csak" biztonsági mentést akarunk készíteni - esetleg CD-re írni későbbi felhasználás céljából, akkor fontos tudnunk a fizikai elhelyezkedését és a mentés módját. A Windows 2000-es hálózatok egyik legnagyobb fegyverténye a csoportházirend léte. Megfelelően használva a teljes hálózat felkonfigurálása központilag megoldható. Mivel igen sokoldalú ezért meglehetősen sok beállítást is tartalmaz, nem könnyű áttekinteni és bizony a tökéletes - adott környezethez alkalmazkodó - kialakítása sokszor hosszú időbe telik. A rendszerről készített biztonsági másolat megszünteti annak veszélyét, hogy egy újrainstallálás után mindent elölről kelljen kezdeni. Mivel a csoportházirend is "csak" fájlokból áll, ezért mozgatható, menthető. Valaki kialakít egy beállításhalmazt, ezt akadálytalanul átadhatja a rendszergazda kollégájának, aki ha szükséges módosít rajta, de mindenképpen megvan az előnye, hogy nem kell elölről kezdenie mindent. Bármikor CD-re írható későbbi felhasználás céljából vagy belevehető a biztonsági másolat készítő programba.
Maga az operációs rendszer is mozgatja a fájlokat egy alkalommal, ez a replikáció.

A merevlemezen a SYSVOL könyvtára alatt található minden csoportházirend objektum. Pontos helye %SYSTEMROOT%\SYSVOL\sysvol\Tartománynév\Policies könyvtáron belüli almappákban van. Ahol a "Tartománynév" mappa a tartomány nevével megegyező mappát jelent. Mindegyiknek saját almappája van, nevük megegyezik a GUID (Globálisan egyedi azonosító) számával. Azt, hogy melyik házirendhez melyik GUID tartozik, a tulajdonság lapján látszik. Ezt úgy érjük el, ha az "Active Directory - felhasználók és számítógépek" ("Active Directory Users and Computers") konzolon rákattintunk a jobb oldali egérgombbal arra a szervezeti egységre, amelyikhez biztosan hozzá van rendelve a házirend és a menüben kiválasztjuk a "Tulajdonságok" ("Properties") sort. A Csoportházirend ("Group Policy") oldalon kijelöljük a keresett házirendet és rákattintunk a "Tulajdonságok" ("Properties") gombra. Ekkor jelenik meg a tulajdonság lap, aminek az első oldalán az "Egyedi név" ("Unique name") mellett látható a GUID, ami tulajdonképpen egy hosszú számokból és betűkből álló számsor. Ez alapján beazonosítható, hogy melyik házirend melyik mappában található. Mivel a SYSVOL könyvtár alapértelmezésben meg van osztva a hálózaton (ha nem lenne, akkor a kliensek nem tudnák letölteni a rájuk vonatkozó házirendet), ezért a fentiek a tartományi gépekről is elérhetők.

Csoportházirend mentés:

Mentsük el a könyvtárak tartalmát képező fájlokat. A GUID-ra nem lesz szükségünk, mert az minden telepítésnél újragenerálódik.

Csoportházirend betöltése ugyanazon a gépen:

Ha megsérül valamelyik házirend fájl vagy elállítottunk valamit és szeretnénk gyorsan visszaállítani, akkor másoljuk vissza az elmentett fájlokat ugyanarra a helyre, felülírva a meglévőket. Végül indítsuk újra a házirend érvényességi körébe tartozó gépeket.

Csoportházirend betöltése másik gépen:

Mivel a GUID megváltozik a telepítést, újratelepítést vagy házirend törlést és újra létrehozást követően, ezért az előző módszer már nem járható. Ebben az esetben hozzunk létre egy új házirendet azon a gépen, ahová az elmentettet fel akarjuk tölteni. Kattintsunk az Active Directory - felhasználók és számítógépek > Domain Controllers > Tulajdonságok > Csoportházirend > Új (Active Directory Users and Computers > Domain Controllers > Properties > Group Policy > New) gombra. Adjunk neki nevet. Keressük meg az alkotó fájlokat a merevlemezen és cseréljük le az elmentettekre úgy, hogy a befoglaló mappa neve (GUID) változatlan maradjon.