Windows - Sérült merevlemez boot szektor javítása

Nem indul az operációs rendszer, mert egy vírus tönkretette a merevlemez boot szektorát vagy MBR-jét (Master Boot Sector). Windows 98 alatt ilyenkor egy boot lemezzel elindítható volt a gép és az FDISK /MBR paranccsal lehetett javítani, de mi a helyzet a Windows 2000-nél? Cikkünkben bemutatunk egy módszert a probléma elhárítására. A boot szektor tárolja az aktív partíción lévő rendszer elindításának adatait.
Tönkremenetelének több oka lehet:
  • Vírus került a gépre és tette tönkre.
  • Fizikailag megsérült a merevlemezünk.
  • Nem Windows operációs rendszert telepítettünk a meglévő Windows mellé és ezek "összevesztek".
  • Különböző lemezmanipuláló programokkal sikerült beletörölni.
Ezenkívül az élet még előállhat számtalan lehetőséggel, de a végeredmény mindig ugyanaz: nem indul az operációs rendszer. A legáltalánosabb hibaüzenetek, amiket kaphatunk így néznek ki:
DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER
vagy
Invalid partition table.
Error loading operating system.
Missing operating system.
A boot szektor és a merevlemez fő boot szektora a Master Boot Sector (MBR) alapvető fontosságú bármilyen operációs rendszer elindításában. E nélkül még az indító menüig sem jutunk el, egyáltalán semmit nem tudunk külső segítség nélkül kezdeni a géppel. Külső segítség alatt értünk például egy floppy lemezt, amivel elindítható a rendszer. Ez a Windows 9x és DOS korszakban egy biztos megoldást jelentett, de NT 4.0-tól felfelé már nem alkalmazható. A Windows 2000 egy esetben indítható floppy lemezről: a telepítés megkezdésekor. Nekünk pont erre van szükségünk (mármint a telepítés megkezdésére). Ha előáll a boot szektor sérülés, vegyük elő a Windows 2000 telepítő CD lemezét.

Két módon indítható el:
  • Floppy lemezekről.
  • Rendszerindításra képes CD-ről.
Tekintve, hogy ma már gyakorlatilag minden CDROM meghajtó rendelkezik rendszerindító képességekkel, ez utóbbi lehetőséget fogjuk tárgyalni. Az első lépés, hogy ezt az alaplapi BIOS-ban engedélyezzük. Ahány alaplap típus létezik, szinte annyi variáció is van. Egy általánosat említenénk: a gép bekapcsolása után a DEL (DELETE) billentyű többszöri lenyomásával (elvileg elég egyszer, de nem minden alaplapnál szokott sikerülni) lépjünk be a BIOS-ba. Keressük meg a BIOS FEATURES SETUP > Boot Sequence menüpontot és a "Page Up" vagy "Page Down" billentyűvel addig változtassuk a menü értékeit, amíg a sorban a CDROM lesz az első elem. Ezután az ESC, F10, Y és ENTER billentyűk egymás utáni lenyomásával mentsük a beállításokat és lépjünk ki, közben tegyük a Windows 2000 telepítő CD-t a meghajtóba, hogy erről tudjon boot-olni. Ettől kezdve haladjunk értelemszerűen tovább, úgy mint ha most telepítenénk az operációs rendszert (ne féljünk nem fogja a régit felülírni). Nem ismertetjük a lépéseket, mert a hardver függvényében változhat (van ahol eszközmeghajtókat kér, egyes konfigurációkban többször indul újra, stb.). Lényeg, hogy megtaláljuk azt a pontot, amikor a képernyő alján ez jelenik meg:
ENTER=Folytatás J=Javítás F3= Kilépés
vagy
ENTER=Continue R=Repair F3=Quit
Válasszuk a "J=Javítás" ("R=Repair") lehetőséget, a következő oldalon pedig a "K=Konzol"-t ("C=Console"). Elindul a Windows 2000 helyreállító konzol programja. Megnézi a merevlemezen található operációs rendszereket és számozva felsorolja őket a képernyőn. Válasszuk ki az egyiket, írjuk be a számát, nyomjuk le az ENTER billentyűt. Ezután kérni fogja tőlünk a kiválasztott rendszer rendszergazdai jelszavát, ha sikeresen megadtuk beléptünk a konzolba. Írjuk be a FIXMBR parancsot, kapunk egy figyelmeztető üzenetet, hogy ha nem szabványos MBR-el rendelkezünk az most tönkremehet (mert szabványossá teszi). Adjunk igenlő választ (magyar Windows-nál "i", angolnál "y"). A rendszertöltő partíció elején lévő boot szektort a FIXBOOT paranccsal javíthatjuk ki.
Az EXIT beírása után újraindul az operációs rendszer, vegyük ki a CD lemezt (vagy állítsuk vissza az alaplapi BIOS-t), hogy már a merevlemezről történjen a rendszerindítás és elvileg készen vagyunk.
Abban az esetben, ha a winchester fizikailag sérült, lehet hogy nem járunk sikerrel és továbbra sem indítható a rendszer. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy behelyezzük egy másik gépbe második eszköznek és a boot szektort megkerülve szerencsés esetben még elvégezhető a mentés. Ha nagyon fontos adatok voltak rajta ne kísérletezzünk! Azonnal kapcsoljuk ki a számítógépet és juttassuk el az egységet egy kifejezetten adatmentésre szakosodott céghez, ott ugyanis laboratóriumi körülmények között sokkal többet tudnak tenni, mint mi házilag.