Windows - A regisztrációs adatbázis mentése és helyreállítása

Az operációs rendszer működéséhez szükséges információik nagy többsége a regisztrációs adatbázisban tárolódik. Legtöbben gyakorlatilag minden adatukról készítenek biztonsági másolatot - ezt kivéve. Pedig egy rendszerösszeomlásnál sokszor elkerülhető lenne a teljes újratelepítés, ha sikerülne kijavítani a registryt. Megjegyzés:
A cikkben szereplő műveletek elvégzéséhez rendszergazdai jogok szükségesek.

A Windows 98 a rendszerindítás alkalmával automatikusan készített egy biztonsági mentést a regisztrációs adatbázisról egy tömörített CAB állományba. Ezzel megtakarított valamekkora tárhelyet, de ha nem lehetett grafikus környezetben elindítani az operációs rendszert, parancssorból nem lehetett közvetlenül felhasználni a mentett állományokat, mert külső programmal először ki kellett csomagolni. Erre vonatkozóan nem sok támogatást kaptunk a Windows-tól. Más a helyzet a Windows 2000-ben, itt nem történik automatikus mentés, de rendelkezésre áll több eszköz, amivel ezt el lehet végezni. Az első a beépített biztonsági mentés alkalmazás, elérhető a Start > Programok > Kellékek > Rendszereszközök > Biztonsági másolat (Start > Programs > Accessories > System Tools > Backup) menüvel.
Az "Üdvözöljük" ("Welcome") feliratú oldalon a legalsó Helyreállító lemez (Emergency Repair Disk) ikonnal vagy a menü Eszközök > Biztonsági helyreállító lemez készítése (Tools > Create an Emergency Repair Disk) parancsával lehet kérni egy floppy lemez készítését.

A "Helyreállító lemez" ("Emergency Repair Diskette") ablakban található egyetlen jelölőnégyzet aktívvá tételével a Registry mentése is megtörténik. Ez nem azt jelenti, hogy az adatbázist kiírja a floppyra, ez egy kicsit nehéz is lenne tekintve, hogy általában 8 MB-nál nem szokott kisebb lenni. A merevlemez %systemroot%\repair és %systemroot%\repair\regback mappáin belülre másolódnak az adatbázist alkotó állományok, a floppyra csak az elérésükhöz és felhasználásukhoz szükséges információ kerül. A mentésnek ez a módja akkor használható, ha a Registry sérülése miatt nem indítható el az operációs rendszer. Ilyenkor indítsuk el a gépet a Windows 2000 telepítőlemezével úgy, mint ha most telepítenénk az operációs rendszert, amikor elérkeztünk arra a pontra, hogy kiválaszthatjuk a "J-Javítás" ("R-Repair") funkciót - ez általában az első újraindítást követő hardvervizsgálat után következik - helyezzük be a floppyt a meghajtóba és sorban, akár fájlonként helyreállíthatjuk a sérült rendszert.

A mentés következő módja, amikor a teljes rendszer struktúrát alkotó fájlokat mentjük még mindig a Biztonsági másolat (Backup) programmal. Ennek módja, hogy elmentjük a rendszer állapotát a "Biztonsági másolat" ("Backup") oldalon a "Rendszer állapota" ("System State") előtti jelölőnégyzet aktivizálása után az "Indítás" ("Start Backup") gombra kattintva. Ugyanígy ezzel a programmal vissza is lehet állítani: a "Visszaállítás" ("Restore") oldalon jelöljük ki azt a másolatot, amelyikbe elmentettük a Registry-t és kattintsunk a "Visszaállítás indítása" ("Start Restore") gombra ügyelve, hogy a "Fájlok visszaállítása ide" ("Restore files to") legördülő menüben az "Eredeti hely" ("Original location") legyen kiválasztva.

Szintén akkor használható a következő ismertetésre kerülő módszer, amikor még működőképes az operációs rendszer annyira, hogy el lehet indítani. Indítsuk el a Start > Futtatás (Start > Run) segítségével a REGEDIT.EXE programot. Kattintsunk a Sajátgép (My Computer) elemre, utána pedig a Rendszerleíró adatbázis > Rendszerleíró adatbázis exportálása (Registry > Export Registry File) menüre. Meg kell adnunk egy helyet és egy fájlnevet a mentésnek, majd a "Mentés" ("Save") gombbal kiíródik a Registry az általunk megadott .REG kiterjesztésű fájlba. Ez egy szöveges állomány, gyakorlatilag bármilyen szövegszerkesztővel módosítható. A módszer előnye, hogy nem csak a teljes regisztrációs adatbázist, hanem annak egy részét, akár csak egy értékét is elmenthetjük. Tehetjük ez úgy, hogy eltallózunk a faszerkezet egy belső pontjára és onnan exportálunk, mindig a fókuszban lévő elemtől kezdődik a mentés. A fentiek csak akkor érvényesek, ha a "Rendszerleíró adatbázis exportálása" ("Export Registry File") ablakban az "Exportálandó tartomány" ("Export range") alatt a "Kijelölt ág" ("Selected branch") rádiógomb az aktív. Ha a másik "Minden ág" ("All") rádiógombot választjuk, függetlenül attól, hogy éppen a faszerkezet mely pontján állunk, mindig a teljes adatbázis kerül ki a .REG fájlba. A Helyreállítást két módon is megtehetjük:
  • A REGEDIT.EXE programban a Rendszerleíró adatbázis > Rendszerleíró adatbázis importálása (Registry > Import Registry File) menüre kattintás után kiválasztjuk a mentett .REG állományt és a "Megnyitás" ("Open") gombra kattintunk.
  • A Windows Intézőben kétszer (vagy egyszer beállításainktól függően) rákattintunk a .REG fájlra.
Mindkét esetben ugyanahhoz az eredményhez jutunk: a fájlban tárolt beállítások bekerülnek az adatbázisba.

A fentieken kívül léteznek más gyártók által készített biztonsági másolat készítő programok, amelyekkel szintén megvalósíthatjuk a Registry mentését.