Delphi - Egyedi szövegbeviteli eszköz

2. rész

forráskód letöltése
Múlt héten bemutattuk annak alapjait, hogy miként készíthetünk egy egyedi tulajdonságokkal felruházott szövegbeviteli eszközt. Ezen a héten ezt a példaprogramot folytatjuk tovább. Múlt héten bemutattuk annak alapjait, hogy miként készíthetünk egy egyedi tulajdonságokkal felruházott szövegbeviteli eszközt. Ezen a héten ezt a példaprogramot folytatjuk tovább.


A múlt héten bemutatott funkciókat most nem ismertetjük újra, az ottani példaprogramot csupán kiegészítjük ezen a héten oly módon, hogy a bal, jobb és a Delete gombokat is használni tudjuk a szövegbevitel közben.

Ehhez a Form OnKeyDown eseményét használjuk fel. Itt ellenőrizzük, hogy a fent említett három gomb közül melyik került lenyomásra, majd ennek megfelelően elágaztatjuk a programot.

Ha a felhasználó balra szeretne lépni, akkor először ellenőriznünk kell, hogy nem áll-e a sztring bal oldalán, ekkor ugyanis már nem léphetünk még egyet balra. Ha nem így van, akkor a "pos" nevű globális változónak - melyben az aktuális kurzor pozíciót tároljuk - csökkenthetjük az értéket eggyel.

Hasonlóan járunk el ha a jobbra gomb kerül lenyomásra, de természetesen itt az ellenkező irányba történik minden.

Ha a Delete kerül lenyomásra, akkor egyszerűen csak törölnünk kell az aktuális kurzorpozícióban lévő karaktert a sztringből.

Mindhárom billentyű után érvénytelenítjük a képernyőt, mely a sztring újra rajzolásához vezet, vagyis megjelenik az új sztring és a kurzor pozíció is az új helyre kerül.


Ezzel tulajdonképpen készen is vagyunk az alapvető billentyűk kezelésével, melyek adatbevitelnél használatosak. A jövő héten olyan funkciókkal egészítjük ki eddigi programunkat, amelytől valóban egyedivé válik ez a szövegbeviteli mód.

Egyedi szövegbeviteli eszköz cikksorozat