Windows - Internet 2

A ma Internet néven ismert technológiák továbbfejlesztése már előrehaladott állapotban van. A jövő valószínűleg az Internet2 néven futó fejlesztésé lesz. Mi ez? Mennyivel fog többet nyújtani, mint elődje? Cikkünkben kiemeltünk néhány jellemzőt, amelyek jól szemléltetik, hogy egy nagy ugrás előtt állunk. Az Internet2 a következő generációs Internet technológia. Célja olyan fejlesztések megvalósítása, amelyek túllépnek a ma használatos Internet korlátain. A fejlesztés 1996-ban kezdődött, az USA-ban több, mint 180 egyetem vesz részt benne együttműködve nagy ipari cégekkel, non profit szervezetekkel és kormányintézményekkel. Szükség is van a nagy szellemi kapacitásra, mert az új adatátviteli módokon és az ezt megvalósító eszközökön túl a leendő alkalmazásokat is fel kell készíteni. Lassan hagyománnyá válik, hogy a világ által használt hálózati megoldások az USA-ban lévő egyetemek fejlesztésének eredménye. Innen indult a jelenlegi Internet technológia is.

Vannak már ma is rendelkezésre álló technológiák, amelyek az Internet2-ben is szerepelni fognak:

IPv6:
Az IP protokoll jelenleg a 4. verziónál tart (IPv4), már most látszik a legfőbb hátránya: ha ilyen ütemben terjed az Internet használat, rövidesen egyszerűen elfogynak a rendelkezésre álló címek. A másik hátránya, hogy nem tartalmaz biztonsági összetevőket, titkosítás nélkül küldi az adatokat a hálózaton. Ez utóbbi elhárítására születtek alternatív megoldások (pl.: IPSec - Internet Protocol Security = Internet Protokoll biztonság). Az IPv6 16 byte-on tárolja az IP címet (az IPv4 ezt 4 byte-on teszi), így a megcímezhető tartományban 3,4 x 10^36 kombináció lehetséges. Tartalmaz továbbá támogatást az útválasztáshoz, csökkentve ezzel az útválasztók táblájában a bejegyzések számát. Képes saját magát automatikusan konfigurálni akkor is, ha nincs elérhető DHCP kiszolgáló. Teljes IPSec (Internet Protocol Security - Internet Protokoll biztonság) támogatást nyújt.
Használatához és ez jellemző az egész Internet2-re hardver oldalról kell biztosítani a támogatást. Már ma is léteznek IPv4 és IPv6 eszközök, de sok helyen elengedhetetlen lesz a hálózati elemek cseréje.

Multicasting:
A multicasting egy csoportcímzéses megoldás egy a többhöz kapcsolattal. A küldő egyetlen IP címre küldi az adatokat, de a fogadó oldalon ezt több gép kapja meg. Előnye, hogy csak egyszer kell a hálózaton átvinni az adatcsomagokat. A fogadó - az úgynevezett IP Host - veszi az információt és továbbítja célállomásoknak. Kicsit hasonlít a hálózati üzenetszórásokhoz, de azzal ellentétben egy célcsoportnak küld és nem minden elérhető gépnek és az alhálózaton kívül is működik. Szintén támogatásra van szükség a hálózati hardverek részéről.

Quality-of-Service (QoS):
Alhálózatonkénti sávszélesség menedzselést jelent. Központilag előírható, hogy melyik objektum (az objektum lehet egy alkalmazás, de lehet egy felhasználó is) milyen sávszélességet, milyen minőségben foglalhat le. A minőség nem csak a maximalizálást, hanem a minimum garantálását is jelenti. Használatával nem fordulhat elő, hogy egy valós idejű nagy adatfolyamot igénylő multimédiás alkalmazás teljesen lefoglalja a hálózatot. Mivel az IP rétegben működik, minden ennél magasabb szintű protokollokkal (TCP, UDP, RTP) használható.

A sebességről:

Az eddigi leggyorsabb adatátvitelt két gép összekötésével a következő paraméterekkel érték el:

Teszt operációs rendszerek: Windows 2000 Professional.
Tesztgép: Compaq SP750 dual 733 MHz, 256 MB RAM
Mérőprogram: Speedy Benchmark (mindkét gépen futott).
Távolság: 5626 KM (Redmond - Arlington)
TCP/IP folyamok száma: 2
Átvitt adatmennyiség: 8.4 GB
Átvitel ideje: 81.369 mp
Sebessége: 957.369 Mbps

Ez kb. 150 000-szer gyorsabb, mint egy mai átlagos modemes kapcsolat!

További fejlesztések:

Videokonferencia az Interneten keresztül valós időben és TV minőségben:

Minél jobb egy képanyag minősége, annál nagyobb sávszélességet igényel a hálózaton való zavartalan átvitele. Az Internet2 technológia lényege tulajdonképpen a nagy sávszélességű gyors adatátvitelben rejlik, mint a fenti adatokból is kiderül. Ezt a feladatot már a fejlesztés mai stádiumában is megoldottnak tekinthetjük. A rendkívül jó minőségű kép és hangátvitelnek nincs akadálya.

Hangátvitel telefonálás céljából:

Gyakorlatilag már ma is működik a hagyományos telefonos kommunikációnál olcsóbban. Ez csak mintegy "mellékterméke" a fejlesztéseknek, hiszen nem igényel olyan minőséget, mint a zenei anyagok esetében.

Ezeken kívül számos egyéb kezdeményezést megvalósítottak a virtuális irattáraktól kezdve az egészségügyi felhasználáson át a nagy teljesítményű csoportos matematikai számításokig. A fejlesztések összessége még csak a készítőik számára érhető el, de már most is jótékony hatást gyakorol a jelen technológiákra. Az Internet2 honlapja a www.internet2.edu címen található.