Windows - Megosztott erőforrások, kicsit másképp

A könyvtárak és nyomtatók hálózati használatra történő megosztását valószínűleg legtöbben ismerik. Cikkünket inkább olyan témák köré csoportosítjuk mint az alapértelmezett megosztások, rejtett megosztások létrehozása, használatának figyelése, könyvtármegosztás távolról egy másik számítógépen. Az Intéző-ben (Explorer) a jobb oldali egérgombbal kattintva egy fájlon vagy mappán megjelenik egy menü, amelyben található egy "Megosztás" ("Sharing") sor. Erre kattintva nagyon könnyen közzétehető a hálózatban. Cserébe bizonyos beállítások rejtve maradnak előttünk. Sokkal több mindenhez férhetünk hozzá, ha rákattintunk az Asztalon lévő Sajátgép (My Computer) ikonra a jobb oldali egérgombbal és kiválasztjuk a "Kezelés" ("Manage") sort. Ugyanide jutunk a Vezérlőpult > Felügyeleti eszközök > Számítógép-kezelés (Control Panel > Administrative Tools > Computer Management) parancsával is. Elindul egy MMC konzol, amiben keressük meg a Rendszereszközök > Megosztott mappák (System Tools > Shared Folders) objektumot és kattintsunk az előtte lévő + jelre. Ezen belül lépjünk a "Megosztások" ("Shares") mappára. A jobb oldalon láthatóvá válnak a számítógépen megosztott mappák. De vannak köztük olyanok is, amelyeket bizony nem mi hoztunk létre:

Alapértelmezett megosztások:

A Windows 2000 és XP operációs rendszerek rendelkeznek úgynevezett alapértelmezett megosztásokkal. Onnan ismerhetőek fel, hogy a nevük $ jellel végződik. Mik ezek? Speciális elemek, szükségesek a hálózati kommunikáció kiépítéséhez.

ADMIN$ - Az adott gép rendszerkönyvtárát tartalmazza (pl.: c:\winnt).

IPC$ - Bármilyen megosztott erőforrás elérésénél az alapvető kommunikáció kezdetén a gépek az IPC$ erőforráshoz kapcsolódnak először és csak ezt követően a második lépcsőben adják át az egyéb megosztott könyvtárak listáját.

PRINT$ - Az IPC$-hoz hasonló csak a nyomtatók esetében alkalmazott megoldás. Egy megosztott nyomtató eléréséhez először ehhez csatlakoznak a munkaállomások és ezen keresztül kapják a nyomtatók eléréséhez szükséges információt.

C$, D$, E$, stb. - A C,D,E, stb. partíciók gyökérszintű megosztása a felhasználók számára láthatatlanul. Azonban rendszergazdai jogosultsággal elérhető: Kattintsunk a Asztalon vagy az Intéző-ben (Explorer) lévő "Hálózati helyek" ("My Network Places") ikonra a jobb oldali egérgombbal és válasszuk a "Számítógépek keresése" "(Search for Computers") menüpontot Tegyük fel, hogy az egyik távoli Windows 2000-et futtató gépünk neve: KIWI. Írjuk be "Számítógépnév" ("Computer Name") mezőbe: KIWI/C$ és üssünk egy ENTER-t. Ha a KIWI nevű gépen is érvényes a rendszergazdai nevünk és jelszavunk, akkor rövid várakozás után látni fogjuk a teljes C:\ meghajtóját. Ha nem, akkor egy dialógus ablakba beírhatjuk az ottani rendszergazdai adatokat és ezután jelenik meg a C:\ gyökér tartalma.

Rejtett megosztások létrehozása:

Az előbbiekben tárgyalt megosztások mind $ jelre végződnek, ez egy különleges szereppel bíró karakter, jelzi az operációs rendszer felé, hogy rejtse el a megosztást a felhasználók elől. Mi is gyárthatunk ilyeneket ha rákattintunk egy mappára a jobb oldali egérgombbal a menüben a "Megosztás" ("Sharing") sorra, majd a "Megosztva az alábbi néven" ("Share this folder") rádiógombra és a "Megosztási név" ("Share name") mezőbe a név utolsó karakterének a $ jelet írjuk. Hálózaton keresztül úgy fogjuk tudni elérni, mint a fenti példában a KIWI gép esetén, de a tallózó szolgáltatás és a NET VIEW \\GÉPNÉV parancssori utasítás sem teszi láthatóvá.

Megosztáshasználat figyelése:

Kattintsunk az előbbi konzolon a "Munkamenetek" ("Sessions") mappára a megosztás használat figyeléséhez. Az ablak jobb oldalán megjelenik egy lista benne azokkal a felhasználókkal, akik pillanatnyilag csatlakoznak a gépünkhöz. Több oszlopban információkat találunk úgy mint: felhasználó neve, számítógép neve vagy IP címe, operációs rendszer típusa, megnyitott fájlok száma, kapcsolat időtartama, üresjárati idő, vendégként történt-e a becsatlakozás (igen/nem). Minden felhasználóhoz tartozik egy számítógép is az alapvető kommunikáció kiépítéséhez. Ilyenkor az első oszlopban a felhasználó neve mezőben nem lesz név csak egy ikon.
Ha valamelyikükkel meg akarjuk szüntetni a kapcsolatot kattintsunk rá a jobb oldali egérgombbal és válasszuk a "Munkamenet bezárása" ("Close Session") menüpontot. Ha minden kapcsolatot szeretnénk bontani, kattintsunk egy üres helyre a listában (még mindig a jobb oldali gombbal) és ezúttal a "Minden munkamenet kapcsolatának bontása" ("Disconnect All Sessions") sorra lépjünk.

Könyvtármegosztás távolról egy másik számítógépen:

Számítógép kezelés konzollal nem csak a helyi, hanem a hálózat egy távoli gépét is felügyelhetjük. Ha a Fa szerkezet gyökérpontjára pillantunk a "Számítógép-kezelés (Helyi)" ("Computer Management (Local)") feliratot láthatjuk. Kattintsunk rá, majd a Művelet > Csatlakozás (Action > Connect to another computer) másik számítógéphez menüsorra. Válasszuk ki a célgépet a megjelenő listából és lépjünk az "OK" gombra. Látszólag nem sok minden történt, ugyanazokat az objektumokat látjuk, mint az előbb csak egy apróság figyelmeztet minket, hogy ez már egy másik számítógép: az előbb említett gyökérpont mellett nem a "Helyi" ("Local") feliratot találjuk, hanem másik gép nevét. Ettől kezdve ugyanúgy dolgozhatunk rajta, mint a helyi gépen. Fontos megemlíteni, hogy ez csak Windows 2000 vagy XP operációs rendszert futtató gépek esetében tehető meg.

Új megosztások létrehozása:

A "Megosztások" ("Shares") mappára lépve nyissuk meg a Művelet > Új fájlmegosztás (Action > New File Share) menüvel a feladatot elvégző varázslót. A "Tallózás" ("Browse") gombbal kiválaszthatjuk a mappát, utána töltsük ki a "Megosztási név" ("Share name") mezőt és lépjünk tovább. A következő oldalon előre gyártott jogosultsági csomagokat választhatunk ki az előttük lévő rádiógombok aktiválásával. Ebben alapvetően eltér a Windows Intézővel végzett módszertől. Végül kattintsunk a "Befejezés" ("Finish") gombra és ha még egyszer el akarjuk indítani a varázslót, a megjelenő kérdésre adjunk igenlő választ.

Megosztások megszüntetése:

Kattintsunk a megosztásra a jobb oldali egérgombbal és lépjünk a "Megosztás megszüntetése" ("Stop Sharing") menüsorra. Ettől kezdve nem lesz elérhető az adott mappa a hálózat többi gépe számára.