Windows - Helyi és távoli rendszerleállítás Windows XP alatt

Cikkünkben egy parancssorból használható utasítást ismertetünk, amivel a helyi vagy a hálózat egy távoli gépét le lehet állítani, újraindítani, továbbá az aktuális felhasználót lehet kijelentkeztetni. Az ismertetésre kerülő utasítás használatához rendszergazdai jogok szükségesek.
Ehhez hasonló parancs a Windows 2000 alatt a Resource Kit csomag feltelepítésével volt elérhető az XP beépítve tartalmazza, neve SHUTDOWN.EXE, helye a %systemroot%\system32 könyvtárban van. A leállítást, újraindítást vagy kijelentkeztetést egyéb kapcsolók használatával feltételekhez kötötten hajtja végre. Nézzük meg gyakorlati példákon keresztül, hogy lehet paraméterezni az utasítást.

Aktuális felhasználó kijelentkeztetése:
shutdown -l
Helyi gép leállítása:
shutdown -s
Egy távoli gép leállításához azon is megfelelő jogosultsággal kell rendelkezni. Ennek birtokában így állítható le:
shutdown -s -m \\gépnév
Ahol a "gépnév" a távoli gép neve.
Az eddigi leállítások a Windows kilépését és lehetőség szerint a számítógép kikapcsolását jelentették. Ha a kilépés után újra akarjuk indítani a gépet, használjuk a "-r" kapcsolót. Mindezt a helyi gépen így lehet megvalósítani:
shutdown -r
Távoli gép újraindítása:
shutdown -r -m \\gépnév
A leállítási folyamat úgy zajlik, hogy a leállítandó gép képernyőjén megjelenik egy ablak arra figyelmeztetve, hogy mi fog történni. Az ablakban található egy óra, amelyik 30 másodperctől kezd visszaszámolni, ha eléri a nullát leáll az operációs rendszer. Ezalatt a 30 másodperc alatt még visszavonható az utasítás a "-a" kapcsolóval, a helyi és távoli gépen egyaránt:
shutdown -a -m \\gépnév
Nem kötelező megtartani a 30 másodperces időtartamot sem, a "-t idő" kapcsolóval szabadon változtathatjuk. A "-t" után mindig másodpercben kell az időt beállítani. Távoli gép leállítása 60 másodperc múlva:
shutdown -s -m \\gépnév -t 60
A leállításnál megjelenő ablakban megjeleníthető egy tetszőleges szöveg is:
shutdown -s -m \\gépnév  -c "A számítógépet a rendszergazda 1 perc múlva le fogja állítani! Addig
    mentsen minden adatot" -t 60
A rendszer eseménynaplóba bejegyezhető a leállítása ténye, ehhez a "-d up:" kapcsoló után a major és minor reason kódokat kell megadnunk, kettősponttal elválasztva:
shutdown -s -m \\gépnév -d up:100:1
Lehetnek olyan alkalmazások, amelyek nem mentett információt tartalmaznak és "megfogják" a leállítási folyamatot, ami nem mindig kívánatos. A "-f" kapcsolóval (f = force) feltétel nélküli kilépést kezdeményezhetünk, ekkor a nem mentett adatok elvesznek:
shutdown -s -f