Windows - Indexelő szolgáltatás: gyakorlati megvalósítás

Indexelő szolgáltatás 2. rész

A Windows 2000 dokumentumokban való keresését jelentősen gyorsító indexelő szolgáltatásának használatát mutatjuk be cikkünkben. Kitérünk a katalógusok létrehozására, teljesítmény hangolásra, a lekérdezésekben alkalmazható szabályokra és a működtetéshez szükséges alapvető lépésekre. A szolgáltatás gyakorlati lépéseit a Windows 2000 kiszolgáló verzióin keresztül mutatjuk be. A Windows 2000 Professional-ben is jelen van ugyan, de elsősorban kiszolgálókra tervezték.
Kezelő konzoljának megnyitásához kattintsunk a Sajátgép > Kezelés > Szolgáltatások és kiszolgálói alkalmazások > Indexelő szolgáltatás (My Computer > Manage > Services and Applications > Indexing Service) helyre. Ugyanide jutunk a Vezérlőpult > Felügyeleti eszközök > Számítógép-kezelés (Control Panel > Administrative Tools > Computer Management) útvonalon is.
A szolgáltatás ki- és bekapcsolása:
Alapértelmezésben a Windows feltelepítése után kikapcsolt állapotban van. Bekapcsolásához kattintsunk az „Indexelő szolgáltatás” („Indexing Service”) sorra a jobb oldali egérgombbal és válasszuk az „Indítás” („Start”) menüt. Ezután kapunk egy kérdést, hogy akarjuk-e, hogy automatikusan elinduljon a számítógép indításakor. Leállítani az előző menü „Leállítás” („Stop”) parancsával lehet.

Keresések:
Az alábbi helyeken kereshetünk az index katalógusokban:
 • Start > Keresés > Fájlok és mappák (Start > Search > For Files or Folders) menüpont segítségével.
 • Az Indexelő szolgáltatásban megnyitjuk az egyik katalógust a neve előtti + jelre kattintva és kiválasztjuk a „Katalógus lekérdezése” („Query the Catalog”) menüpontot.
 • Egy Weblapon elhelyezett keresést az IIS automatikusan feldolgoz.

Keresési szabályok:
 • Kis- és nagybetűk azonosnak számítanak.
 • A kivétellista szavaira nem lehet keresni.
 • Speciális karakterek (&@$|^#) használatához a keresendő kifejezést idézőjelek közé kell tenni.
 • Dátumformátum: éééé/hh/nn, időformátum: éééé-hh-nn óó:pp:mm
 • Számok hexadecimális formában történő kereséséhez a „0x” előtagot kell alkalmazni.
 • Használhatunk logikai operátorokat (pl.: and, or, not, near) és ezek rövidítéseit is (pl.: and = &, or = |, not = &!, near = ~) és relációs operátorokat is (<,>,<=,=,>=,!=).
 • Több szóból álló kifejezéseket idézőjelek közé zárva kereshetünk, ha alkalmazunk idézőjelet minden szóra külön rákeres a rendszer.
 • Használhatók helyettesítő karakterek: „*” = tetszőleges számú karakter, „?” = egyetlen karakter, „**” = a szó különböző raggal ellátott karakterei.
 • Alkalmazhatunk súlyozott lekérdezéseket is, ahol súlyok a 0,0-1,0 tartományban szerepelhetnek: pl.: {weight value=.6} piros, {weight value=.1} lámpa, ekkor a „piros” szó hatszor fontosabb a „lámpánál”.

Katalógusok:
Az operációs rendszer feltelepítése után két katalógus jön létre automatikusan: System és Web. Ezek tulajdonságait az „Indexelő szolgáltatás” („Indexing Service”) elemre kattintva az ablak jobb oldalán tehetjük láthatóvá. A következő információkhoz jutunk hozzá: katalógus neve, merevlemezen lévő helye, mérete (MB), az összes dokumentum száma, indexelendő dokumentumok száma, szó listák, nem kívánt indexelés, mentett indexek, pillanatnyi állapot.
Új katalógus létrehozása:
Kattintsunk az Indexelő szolgáltatás > Művelet > Új > Katalógus (Indexing Service > Action > New > Catalog) menüre. Adjunk egy nevet neki és a „Tallózás” („Browse”) gombbal válasszuk ki a katalógus tárolási helyét. Kattintsunk az „OK” gombra. Kapunk egy figyelmeztetést, hogy a szolgáltatás újraindulásáig az új katalógusunk off-line állapotba marad. Ezen könnyen segíthetünk, ha a fent említett módon leállítjuk majd újra elindítjuk.
Könyvtárak hozzáadása a katalógusokhoz:
Nyissuk meg a katalógus „Könyvtár” („Directories”) tárolóját és kattintsunk a Művelet > Új > Könyvtár (Action > New > Directory) menüre. A „Tallózás” („Browse”) gombbal jelöljük ki az indexelendő mappát, adjunk neki egy nevet az „Alias(UNC)” mezőben. Más teendőnk nincs, az indexelés automatikusan megtörténik.
Könyvtárak eltávolítása a katalógusokból:
Kattintsunk rá a jobb oldali egérgombbal a „Könyvtár” („Directories”) tárolóban az eltávolítandó könyvtár nevére és lépjünk a „Törlés” („Delete”) utasításra.
Könyvtár kézi újraindexelése:
Kattintsunk rá a jobb oldali egérgombbal a „Könyvtár” („Directories”) tárolóban az indexelendő könyvtár nevére és válasszuk Az összes feladat > Újrapásztázás (All Tasks > Rescan) menüt.

A szolgáltatás teljesítményének beállítása:
Állítsuk le a szolgáltatást (lásd fent). Kattintsunk a Indexelő szolgáltatás > Az összes feladat > Teljesítmény hangolása (Indexing Service > All Tasks > Tune Performance) sorra. Megjelenik egy ablak, ahol előre beállított értékeket takaró kifejezéseket találunk. Válasszuk azt, amelyik a legközelebb áll a kiszolgáló jellemzőihez. Egyéni beállításokat is megadhatunk a „Testreszabás” („Customize”) rádiógomb kiválasztása után a mellette lévő gombra kattintva.

Katalógus indexelésének megszüntetése:
Ha leállítjuk a szolgáltatást az összes katalógus indexelése megszűnik, de ha mi csak az egyikét akarjuk leállítani, kattintsunk rá a jobb oldali egérgombbal és lépjünk Az összes feladat > Felfüggesztés (All Tasks > Pause) sorra. Az „Indítás” („Start”) menüvel lehet ismét működésbe hozni az indexelést.
Indexek összefésülése:
Az összefésülés egy főindex létrehozását jelenti, amely tartalmazza a katalógusok indexeit. Ez további sebességnövekedést eredményez. Megvalósításához kattintsunk a jobb oldali egérgombbal az adott katalógusra és válasszuk az Az összes feladat > Összefésülés (All Tasks > Merge) menüt.

Indexelő szolgáltatás cikksorozat

Indexelő szolgáltatás: elméleti tudnivalók - Indexelő szolgáltatás 1. rész

Indexelő szolgáltatás: gyakorlati megvalósítás - Indexelő szolgáltatás 2. rész