Windows - Nyomtató kiszolgáló konfigurálás

A Windows 2000 minden verziója képes nyomtató kiszolgálóként működni. Cikkünkben a beállítások mikéntjére térünk ki, összehasonlítva a Professional és a Server verziók közötti különbségeket is. Először is miért van szükség egyáltalán nyomtató kiszolgálóra? A nyomtató árak folyamatosan csökkennek és a minőségük és gazdaságos működésük folyamatosan javul. Ennek ellenére sem kifizetődő egy hálózat minden gépére külön vásárolni egyet. Praktikusabb a nyomtatási feladatoknak legmegfelelőbb készülékeket kiválasztani és megosztottan használni a munkaállomásokról. Vannak olyan nyomtatók, amelyek nem igényelnek számítógépet, hanem közvetlenül csatlakoznak a hálózatra a bennük lévő Ethernet adapter segítségével. Használatukhoz minden munkaállomáson telepíteni kell a meghajtó programjukat és itt következik mindjárt a fő probléma. A munkaállomáson létrejön egy várakozási sor (spool), ahová bekerülnek a nyomtatási feladatok, majd ezek prioritásuknak vagy beállításaiknak megfelelően sorban nyomtatásra kerülnek. Eddig rendben is van, de ugyanez megtörténik a hálózat többi munkaállomásán egymástól függetlenül. A legtöbb illesztő program nincs felkészítve ilyen szempontból a hálózatos működésre, ezért folyamatos ütközések állnak elő és az állapot információk (kifogyott papír, üzemkész jelzés, stb.) nem jutnak el azonnal minden gépre: például ha kifogy a papír egyes munkaállomások csak akkor tudják meg, ha nyomtatást kezdeményeznek.
A megoldást egy nyomtató kiszolgáló konfigurálása jelenti. A készülék meghajtó programját erre telepítjük fel és a többi munkaállomás erre csatlakozik. Ugyanez a helyzet áll elő, ha egy adott gép párhuzamos vagy USB portjára kötött nyomtatóról van szó. Ilyenkor csak egy várakozási lista van, nincsenek ütközések és az állapotinformációk minden ügyfélhez eljutnak. A Windows 2000 minden verziója képes ellátni ezt a feladatot, de a Professional az alábbi korlátozásokkal:
  • Nem támogatja a Macintosh és Netware szolgáltatásokat.
  • Egyszerre csak 10 kapcsolat kezelését biztosítja.
A kiszolgáló funkció ellátása nem jelenti, hogy a számítógépet nem lehet más feladatra használni. Továbbá egy kiszolgáló több nyomtatót is kezelhet.

Miután elvégeztük az illesztőprogram telepítését, az eszközt meg kell osztani a hálózaton. Ehhez kattintsunk a Start > Beállítások > Nyomtatók (Start > Settings > Printers) mappában az eszköz ikonjára és a menüben válasszuk a „Megosztás” („Sharing”) sort és kattintsunk a „Megosztva” („Shared as”) rádiógombra. A mellette lévő mezőben adhatunk egy nevet, amely a munkaállomásokon fog látszani. Ha gépünk tartományi tag, megjelenik egy jelölőnégyzet: „Listázva itt: Címtár”. Aktivizálása esetén az Active Directory-ban is szerepelni fog a nyomtató, ennek jótékony hatásaival együtt (pl. keresési funkciókban is szerepelhet).

Nyomtató kiszolgáló alapbeállításainak meghatározása:
Kattintsunk a „Nyomtatók” („Printers”) mappa Fájl > Kiszolgáló tulajdonságai (File > Server Properties) menüpontjára. Itt a „Speciális” („Advanced”) oldal beállításai az érdekesek, találunk egy ilyen mezőt: „A nyomtatási várólista mappája” („Spool Folder”), egy helyet ír le, ahová bekerülnek a nyomtatandó dokumentumok. Alapértelmezésben ez az operációs rendszert is tartalmazó könyvtárban van. Komolyabb terheltség esetén lehet, hogy át kell helyeznünk egy másik partícióra vagy egy másik merevlemezre. Ekkor egyszerűen írjuk át az elérési utat.
Megadhatjuk az alatta lévő jelölőnégyzetek segítségével a kiszolgáló naplózásának beállításait is. Ezek a Vezérlőpult > Felügyeleti eszközök > Eseménynapló > Rendszernapló (Control Panel > Administrative Tools > Event Viewer > System log) listájában fognak szerepelni „Print” forrással.
Az ablak többi oldalán olyan általános beállítások szerepelnek, amelyek az illesztőprogram telepítése után keletkeznek és gyakorlatilag nincs szükség a módosításukra.
Ügyfél oldali beállítások: Hálózati nyomtató csatlakoztatása a munkaállomásokon.
Nyissuk meg a „Nyomtatók” („Printers”) mappát, utána a „Nyomtató hozzáadása” („Add Printer”) ikonnal a feladatot elvégző varázslót. A második oldalon kattintsunk a „Hálózati nyomtató” („Network printer”) rádiógombra. A következő oldalon meg kell határoznunk a készülék helyét. Ha a gép Active Directory tartományi tag, választhatjuk a címtárban való keresés lehetőségét (ha nem, akkor nem lesz ilyen menüpont). A nyomtató nevének megadásánál a következő szintaxis alkalmazható: \\gépnév\nyomtatónév.Végül alapnyomtatónak jelölhetjük a csatlakoztatott készüléket. A műveletek elvégzéséhez megfelelő jogosultsággal kell rendelkezni a nyomtató kiszolgálón. Ténykedésünk eredményeként a „Nyomtatók” („Printers”) mappában megjelent az eszköz (a neve után zárójelben a kiszolgáló gépnevével), ha rákattintunk az ablak bal oldalán megjelennek az állapotinformációk:
  • Nyomtatandó dokumentumok száma.
  • Állapot: üzemkész, felfüggesztve, stb.
  • Megjegyzés (ha ki van töltve a nyomtatóbeállításoknál).
  • A készülék fizikai helye (ha ki van töltve a nyomtatóbeállításoknál).
  • Típusa.
  • A becsült várakozási idő, miután nyomtatásra kerülnek az elküldött dokumentumaink.
A csatlakoztatásnak van egy egyszerűbb módja is. A Windows Intézőben a hálózati helyeknél keressük ki a nyomtató kiszolgálót, kattintsunk rá, hogy megjelenjenek a megosztott erőforrásai köztük a nyomtatókkal. Kattintsunk rá a csatlakoztatni kívántra a jobb oldali egérgombbal és a megjelenő menüben válasszuk a „Csatlakozás” („Connect”) sort.