Windows - Fájlok és mappák tulajdonlásának megváltoztatása

Egy fájl vagy könyvtár tulajdonosának lenni különleges jogokkal jár, amelyek óvatosan kezelendők. Cikkünkben ezekkel és a tulajdonviszonyok megváltoztatásával foglalkozunk.
Abban az esetben, ha egy felhasználó NTFS fájlrendszeren létrehoz egy fájlt vagy mappát, automatikusan a tulajdonosává válik. Ha a Windows Intézőben (Explorer) rákattintunk a jobb oldali egérgombbal és megnézzük a Tulajdonságok > Biztonság > Speciális > Tulajdonos (Properties > Security > Advanced > Owner) oldalt, láthatjuk az ablakban található listában a tulajdonos felhasználói nevét és csoportját. Nem NTFS fájlrendszer alatt ez a lehetőség nem áll rendelkezésünkre. Milyen speciális lehetőséggel jár tulajdonosnak lenni? A létrehozó mindig módosíthatja a hozzáférési beállításokat. Ennyi. Ha jobban belegondolunk ez óriási lehetőség. Tegyük fel, hogy egy felhasználó létrehoz egy mappát, a rendszergazda törli a felhasználó hozzáférését, aki ezután nem fogja tudni olvasni a tartalmát, de még csak megnyitni sem lesz képes. Egy dolgot tud tenni: a tulajdonságlap "Biztonság" ("Security") oldalán engedélyezi magának a hozzáférést és ettől kezdve azt tehet a mappával, amit akar. Fontos, hogy a létrehozás után valaki hiába válik tulajdonossá, attól még nem kap teljes hozzáférést az adott objektumhoz, kivéve, ha rendszergazdai jogokkal rendelkezik.

A tulajdonjogot közvetlenül másnak átadni nem lehet, de felvehető más is a tulajdonosok közé. Ehhez kattintsunk a Tulajdonságok > Biztonság > Speciális > Engedélyek > Hozzáadás (Properties > Security > Advanced > Permissions > Add) gombra, ennek hatására megjelenik egy lista a rendszerben található felhasználókról és csoportokról. Válasszuk ki azt, akinek át kívánjuk adni a tulajdonjogot. Választhatunk egy csoportot is, ekkor minden hozzá tartozó felhasználó megkapja a jogot. Kattintsunk az "OK" gombra. Ezt követően megjelenik egy ablak a beállítható engedélyek listájával. Nekünk gyakorlatilag semmi mást nem kell tennünk mint a "Saját tulajdonba vétel" ("Take Ownership") bal oldali ("Engedélyezés") ("Allow") jelölőnégyzetét aktivizálni és az "OK"-ra kattintani. Az "Engedélybejegyzések" ("Permission Entries") lista "Engedélyek" ("Permission") oszlopában megjelenik a "Saját tulajdonba vétel" ("Take Ownership") bejegyzés.
Most jelentkezzünk be az új tulajdonos nevével és Tulajdonságok > Biztonság > Speciális > Tulajdonos (Properties > Security > Advanced > Owner)oldalon lévő listában kattintsunk rá, majd az "OK" gombra. Ezzel aktivizáltuk a tulajdonlást. Ennek birtokában az adott felhasználó(k) már rendelkeznek azzal a lehetőséggel, hogy további jogokat adjanak maguknak. A lista felett található egy mező "Az elem jelenlegi tulajdonosa" ("Current owner of this item") címmel, ez a feliratnak megfelelően az aktuális tulajdonost jelenti, de a listában megjelent felhasználó(k) vagy csoport(ok) rendelkeznek azokkal a jogokkal, hogy ők legyenek az aktuális tulajdonosok.

Ha a fenti lépéseket egy mappán végezzük el, csak azon a mappán érjük el az ismertetett eredményeket. A benne található fájlokon és almappákon nem, kivéve ha bejelöljük a Tulajdonságok > Biztonság > Speciális > Tulajdonos > A tulajdonos cseréje az altárolókon és objektumokon (Properties > Security > Advanced > Owner > Replace owner on subcontainers and objects) jelölőnégyzetet. Ekkor az öröklődési folyamat átviszi a beállításokat az alsóbb szinten lévő elemekre is.