Windows - Saját MMC konzol készítése

A Windows 2000-ben megjelent egy egységes kezelőfelület Microsoft Management Console (MMC) néven. Ezzel a különböző beállítási lehetőségek ugyanazon a grafikus felületen történő kezelése valósult meg a korábbi erősen tagolt megoldásokhoz képest. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy készíthetünk a mindennapi munkánkhoz használt konzolokból egy saját személyre szabott felületet. Az MMC tulajdonképpen semmi másra nem alkalmas, mint a hozzáadott beépülő modulokat (snap-in) megjeleníteni. Ezekből viszont tetszőleges számút képes kezelni. A Windows 2000 gyakorlatilag minden konfigurációs beállítása elérhető konzolok segítségével, de ezek különböző helyeken találhatók. Bizonyára senkinek sincs szüksége minden nap mindegyik használatára, ezért célszerű a fontosabbakat összefogni eggyé és egy parancsikont készíteni számára az Asztalon.

Vegyük sorra a létrehozás lépéseit:

Először is szükségünk lesz az alap modul elindítására, amely a keretet adja a beépülő modulok számára. Ehhez írjuk be a Start > Futtatás (Start > Run) mezőbe: mmc és üssünk egy ENTER-t. Megjelenik a konzol keret "Konzol1" ("Console1") néven.

Következő lépés a beépülő modulok hozzáadása: Kattintsunk a Konzol > Beépülő modul hozzáadása/eltávolítása (Console > Add/Remove Snap-in) menüre vagy nyomjuk le a CTRL+M billentyűkombinációt (angol és magyar verziók esetén is használható).
Kattintsunk a "Hozzáadás" ("Add") gombra. Megjelennek a rendszerben található beépülő modulok egy listában. Kattintsunk rá a felvenni kívántra és a "Hozzáadás" ("Add") gombra. Tegyük ezt meg annyiszor, ahány modult meg akarunk jeleníteni. Ha végeztünk, nyomjuk le a "Bezárás" ("Close") gombot.

Az ablakunk két oldalból áll: "Egyedülálló" ("Standalone") és "Bővítések" ("Extensions"). A hozzáadott elemek az elsőn jelennek meg. Vannak viszont olyan modulok, amelyek önmagukban is tartalmaznak továbbiakat. Kezdetben ezeket egyként adjuk hozzá a listához, de később lehetőségünk van a szükségtelen részek eltávolítására. Próbáljuk ki! Adjuk hozzá az "Active Directory - felhasználók és számítógépek" ("Active Directory Users and Computers") modult a következő lépések elvégzésével:

Hozzáadás > Active Directory - felhasználók és számítógépek > Hozzáadás > Bezárás (Add > Active Directory Users and Computers > Add > Close). Most lépjünk a "Bővítések" ("Extensions") oldalra. A legördülő menüben kiválaszthatjuk a felvett elemek közül azt, amelyiknek a további moduljait szerkeszteni akarjuk. Amíg aktív "Az összes bővítés hozzáadása" ("Add all extensions") jelölőnégyzet, minden további objektum megjelenítésre kerül. Ha kivesszük a pipát a jelölőnégyzetből a "Választható bővítése" ("Available extensions") listában szereplő elemek előtti további jelölőnégyzetek ki- és bekapcsolásával szabályozhatjuk, hogy melyek kerülnek megjelenítésre.

Nézzünk meg egy másik modul típust is:

Kattintsunk az "Egyedülálló" ("Standalone") oldalon az előbb felvett modulra és az "Eltávolítás" ("Remove") gombra. Ezúttal azonban a "Bizonyítványok" ("Certificates") snap-in hozzáadását válasszuk. Itt tapasztalhatunk egy eddig nem látott funkciót: kapunk egy kérdést, hogy melyik fiók kezelését kívánjuk megvalósítani. Egyes beépülő modulok nem kötődnek a helyi géphez vagy egy adott szolgáltatás fajtához. Amikor ezek hozzáadását kíséreljük meg, ehhez hasonló kérdéseket kaphatunk, esetleg varázslók indulhatnak el, modulonként változóan. Jelen esetben fogadjuk el az alapértelmezett válaszokat. Ha most lépünk át a "Bővítések" ("Extensions") oldalra, nem tudunk változtatni egy beállításon sem. Ez a modul ugyanis nem tartalmaz továbbiakat, csak önmagában használható.

Saját konzol mentése:

Adjuk hozzá a konzolhoz az Active Directory moduljait:

Active Directory - felhasználók és számítógépek (Active Directory Users and Computers).
Active Directory - helyek és szolgáltatások (Active Directory Sites and Services).
Active Directory - tartományok és meghatalmazások (Active Directory Domains and Trusts).

Kattintsunk az "OK" gombra, majd a jobb oldali egérgombbal a "Kezelőpultgyökér" ("Console Root") sorra és az "Átnevezés" ("Rename") menüre. Adjuk neki az "Active Directory" nevet. Az így kialakított konzolt a Konzol > Mentés másként (Console > Save as) parancsával elmenthetjük a merevlemezre egy MSC kiterjesztésű fájlba. Ezt követően nincs más teendőnk, mint készíteni neki egy parancsikont az Asztalon.