Windows - Hálózatépítés XP alatt

Otthoni vagy kisirodai Windows XP hálózatok gépeinek összekötése és tűzfalon keresztüli Internet kapcsolat megosztás kiépítése egy beépített varázsló segítségével néhány lépésben megoldható. Készíthető egy floppy lemez, amelynek segítségével az összes gép beállítását gyorsan el lehet végezni. Tulajdonképpen csak a meglévő lehetőségek használatáról van szó. A bevezetőben említett varázsló ügyesen összeköti ezeket és nem kell ablakról ablakra járva végrehajtani a konfigurálást.
A varázsló elindításához keressük meg a következő helyet: Start > Control Panel > (Network and Internet Connections) > (Network Connections) > Network Tasks > Set up a home or small office network.

A varázsló első bemutatkozó oldalán lépjünk tovább.

A második oldalon arról olvashatunk, hogy milyen feltételeknek kell teljesülni a feladat sikeres végrehajtásához: Telepített hálózati kártyával és/vagy modemmel kell rendelkeznünk. A nyomtatókat és a külső modemeket be kell kapcsolni. Ha Internet beállítást is konfigurálunk akkor Internet kapcsolatra is szükségünk lesz. Megjegyeznénk, hogy ez nem élő Internet kapcsolatot jelent, hanem azt hogy a "Network Connections" mappában található egy kapcsolat elem, amellyel elérhető az Internet.

A következő oldalon két előre gyártott séma szerint folytathatjuk a konfigurálást vagy választhatjuk az egyéb ("Other") lehetőséget. Az előre elkészített sablonok a következők:
  • Ez a számítógép közvetlenül csatlakozik az Internethez és megosztja a kapcsolatot másik gépek számára.
  • Ez a számítógép egy másik gépen vagy eszközön keresztül (pl.: másik gép vagy router) csatlakozik az Internethez.
Ha megjegyzések alatt "View an example" linkre kattintunk, megjelenik egy rajz, amely alapján egyértelmű, hogy milyen típusú kapcsolatról van szó.

Ha az egyéb mellett döntünk még ezeket választhatjuk:
  • Az Internet kapcsolat egy DSL vagy kábelmodemen keresztül jut a hálózatba és a mi gépünk ennek a hálózatnak a része.
  • Közvetlenül, hálózat nélkül csatlakozik gépünk az Internetre.
  • Nincs Internet kapcsolat csak a helyi hálózat gépeit kötjük össze.
Térjünk vissza az előző ablakhoz és feltételezzük, hogy az első lehetőséget választottuk, ennek megfelelően megyünk tovább.

Válasszuk ki a meglévő hálózati kapcsolatok közül az Internetes csatlakozást megvalósítót. Kattintsunk rá az egérrel és lépjünk tovább. Ha nem rendelkezünk beállított kapcsolattal, a varázsló befejezi működését.

A "Computer Description" mezőbe fűzhetünk egy megjegyzést a gépünkhöz, ez például a hálózati tallózó szolgáltatásban lesz látható. A "Computer Name" mezőben a gépünk nevét változtathatjuk meg (a telepítés folyamán kötelező megadni, ezért ez az érték már ki van töltve).

Következik a hálózati munkacsoport nevének megadása. Végül egy összefoglalás az eddigi beállításokról. Ha mindent megfelelőnek tartunk és nem akarunk változtatni, kattintsunk a "Next" gombra. Rövid várakozást követően érvényre jutnak a beállítások.

Ha végzett a rendszer, felajánlja a hálózat többi gépének konfigurálását is:

"Create a Network Setup Disk":
Készít egy floppy lemezt egyetlen futtatható tömörített állománnyal (NETSETUP.EXE, 315 KB). Futtatásával Windows 98, Windows 98 SE, Windows Me és Windows XP gépeken végezhetjük el a hálózat beállítását. (Windows 2000-en nem!) A "Next" gombbal tovább léphetünk a varázsló következő oldalára, ahol a "Format Disk" gombbal leformázhatjuk a behelyezett lemezt, de nem kötelező megtenni.

"Use the Network Setup Disk I already have":
Ha már van kész floppy, választhatjuk ezt a rádiógombot, ekkor a következő oldalon rövid instrukciót kapunk, hogy miként kell egy másik gépen elindítani a hálózat telepítést (futtatni kell a NETSETUP.EXE programot).

"Use my Windows XP CD":
Az előző ponthoz hasonlóan a Windows XP telepítőlemeze segítségével történő hálózat konfigurálás lépéseit ismerteti: A CD behelyezése után kattintsunk a Perform additional task > Set up home or small office networking elemre. Ez a módszer szintén az előzőekben ismertetett operációs rendszereken használható és szintén a NETSETUP.EXE programot indítja el, csak most a CD-ről.

"Just finish the wizard; I don't need to run the wizard on other computers":
A varázsló utolsó oldalára lép, ahol a "Finish" gombbal bezárhatjuk.

A hálózat többi gépének konfigurálása:

Az elkészített floppyval vagy a Windows XP telepítő CD-vel a többi gépen is beállíthatjuk a hálózatot. A floppy-n a NETSETUP.EXE programot kell futtatni, a CD-n pedig a Perform additional task > Set up home or small office networking elemre kell kattintani. Mindkét esetben a fent ismertetett varázsló indul el. Ügyeljünk arra, hogy azonos munkacsoportnevet adjunk meg mindenhol.