Windows - Windows XP hálózati bejelentkezési problémák és megoldásaik

A Windows XP hálózatba és azon belül is munkacsoportba szervezése felvet néhány akadályt, amelyek megakadályozzák a megosztott erőforrásaik elérését. Tulajdonképpen nem problémákról van szó, hanem konfigurálási újdonságokról. A Windows 2000-et használók a jól begyakorolt, megszokott mozdulatokkal nem biztos, hogy elérik egy XP megosztott mappáit.
Először is tisztázzuk mit értünk bejelentkezés alatt: a távoli gép megosztott erőforrásainak eléréséhez szükséges felhasználói név és jelszó megadási eljárást. Gyakorlatban több úton is eljuthatunk ide. Általában a Windows Intézőben a "Hálózati helyek" ("My Network Places") között tallózva megkeressük a távoli gépet. Amikor megnyitjuk az ikonját a megosztott mappáinak és nyomtatóinak megjelenítéséhez a helyi gép bejelentkezik a távolira és ha ez sikeres volt, megjeleníti a szóban forgó erőforrásokat. Kivéve, amikor nem. Utóbbira található néhány hibalehetőség és megoldás az alábbiakban.
Első probléma
Az első probléma akkor adódik, ha egy Windows XP-t futtató gépre akarunk bejelentkezni a hálózaton keresztül és anélkül, hogy felhasználói nevet vagy jelszót kérne a rendszer tőlünk, az alábbi hibaüzenetet kapjuk. Így esélyünk sincs bejelentkezni és teljesen független attól, hogy milyen Windows alól kíséreljük meg.
"\\192.168.0.2 is not accessible. You might not have permission to use this network resource. 
Contact the administrator of this server to find out if you have access permissions.
Logon failure: the user has not been granted the requested logon type at this computer."
Ahol a "\\192.168.0.2" a XP-t futtató célgép IP címe vagy neve.
Megoldás
A megoldás a gép helyi biztonsági házirendjében keresendő. Tallózzunk el a Control Panel > (Performance and Maintenance) > Administrative Tools > Local Security Policy MMC konzolra. Itt a Local Policies > User Rights Assignment tárolóban keressük meg a következő két házirend bejegyzést: "Access this computer from the network" és "Deny access to this computer from the network". Az első azokat a felhasználókat és csoportokat sorolja fel, akik a hálózaton keresztül bejelentkezhetnek a gépre. A második azokat, akik nem. A kettő kombinációja írja elő a rendszer számára, hogy végül kit engedhet be. Általában az szokott lenni az elsődleges probléma, hogy az XP-s gépen nem rendelkezünk érvényes helyi felhasználói fiókkal és a "Deny access to this computer from the network" tiltólistán szerepel a "Guest" fiók. Távolítsuk el innen a "Guest"-et úgy, hogy megnyitjuk a házirendpontot, rákattintunk a fiók nevére, utána pedig a "Remove" gombra. Itt hívnánk fel a figyelmet, hogy a bejelentkezést engedélyező "Access this computer from the network" házirendpontban alapértelmezésben megtalálható az "Everyone" = Mindenki speciális felhasználói csoport is. Ez az összes helyi és távoli fiókot és csoportot magában foglalja. A hálózat biztonságának szempontjából előnytelen ebben a házirendben való használata.
A házirend frissítéséhez indítsuk újra a gépet.
Ugyanezt a hibaüzenetet kapjuk akkor is, ha a távoli gépen nem létezik a bejelentkezésünkhöz használt felhasználói fiók. Létrehozása a Control Panel > (User Accounts) > Create a new account menüvel lehetséges.
Második probléma
Két frissen telepített XP-t futtató gép hálózatban való összekötése során tapasztalható a következő érdekesség. Bejelentkezünk a helyi gépre, innen megpróbálunk bejelentkezni egy ugyancsak Windows XP-t futtató távoli gépre. Megjelenik egy felhasználói nevet és jelszót kérő ablak. A név kitöltve a "Guest" fiókkal szerepel, de szürke színnel - nem írható át és a bejelentkezés is sikertelen. A sikertelenség oka az előbb tárgyalt alapértelmezett beállításokon múlik, de a felhasználói név megváltoztathatatlansága nem.
Megoldás
Használjuk a Network Setup Wizard-ot (Hálózat telepítő varázsló) a hálózat felkonfigurálására. Előre elkészített sablonok is a rendelkezésünkre állnak de használhatjuk saját beállításainkat is. Lényeg, hogy futtassuk a varázslót. Elindításához kattintsunk a Start > Control Panel > (Network and Internet Connections) > (Network Connections) > Network Tasks > Set up a home or small office network menüre. A harmadik oldalon két az "Other" rádiógombra és a "Next" gombra további három sablon közül választhatunk. Ha rákattintunk a "View an example" linkre, megjelenik egy ábra a hálózat felépítésének szemléltetésére. Tulajdonképpen nem is kell elolvasni a feliratokat elég, ha megnézzük a rajzot és ez alapján gyorsan eldönthető, hogy melyikre van szükség. Futtassuk a varázslót az összes Windows XP-s gépen és megszűnik a bejelentkezési probléma.