Windows - Lemezműveletek gyorsítása NTFS fájlrendszeren

forráskód letöltése
Cikkünkben bemutatunk három regisztrációs adatbázis beállítást, amellyel gyorsítható az NTFS fájlrendszer működése.
Mellékelten megtalálhatók az alábbiakban szereplő Registry változtatásokat megvalósító exportállományok. Használata a Windows Intézőben (Windows Explorer) való futtatásával történik.
1. A Windows NT/2000 NTFS fájlrendszere a régi 16-bites DOS alkalmazások számára kompatibilitási okokból megőrizte a 8+3-as fájl és könyvtárnév formátumot. Minden alkalommal, amikor keletkezik egy hosszú fájlnév, keletkezik mellette egy 8+3-as bejegyzés is. Csökkentve az egész lemezkezelési teljesítményt. Ha kis számban vagy egyáltalán nem használunk régi programokat, akkor célszerű letiltani. Ehhez a regisztrációs adatbázisban keressük meg a következő helyet a "Regedit.exe" program (WIN+R > regedit) segítségével:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem
Az "NtfsDisable8dot3NameCreation" nevű, "REG_DWORD" típusú bejegyzés értékét változtassuk "1"-re.
Indítsuk újra a számítógépet és a következő fájl, illetve mappa létrehozások során már nem generálódik 8+3 formátum. Próbáljuk ki. Hozzunk létre egy új fájlt 8 karakternél hosszabb névvel és indítsuk el, például a DOS korszak legnépszerűbb fájlkezelőjét a Norton Commander-t. Minden korábbi állomány látszik, de az új nem, holott a Windows Intéző (Windows Explorer) zavartalanul használja. Tegyük meg ugyanezt egy mappával is. A helyzet ugyanez. Most készítsünk egy 8+3 formátumnak megfelelő nevű fájlt vagy könyvtárat. Ez látszik és használható is a Norton Commander-ben.
2. Következő tippünk jótékony hatása sok könyvtárral rendelkező meghajtókon érződik. Minden alkalommal, amikor könyvtárolvasási műveletet hajtunk végre - legyen az egy DIR parancs vagy tallózás az Intézővel - a rendszer frissíti az utolsó könyvtár hozzáférés dátumát és idejét. Ez elvileg nem tart sokáig, de minél több könyvtárat érint, annál több időveszteség adódik össze. Letiltható a frissítési eljárás, ha regisztrációs adatbázis alábbi helyén létrehozunk egy új értéket.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem
Ehhez a "Regedit.exe" programban tallózzunk el a fenti címre. Az ablak jobb oldalán kattintsunk egy üres helyre a jobb oldali egérgombbal és válasszuk az Új > Kétszó (New > DWORD Value) menüpontot. Névnek adjuk meg: "NtfsDisableLastAccessUpdate", értéknek pedig az "1"-es számot.
3. Az NTFS fájlrendszerben található egy Master File Table (MFT) adatbázis. Fájlonként minimum egy, de általában több rekordot tárolva. Minden fájlinformáció (méret, létrehozás dátuma, jogosultságok, stb.) ebben kap helyet. Amikor másolunk az adott kötetre új rekordok jönnek létre az MFT-ben. Amikor törlünk egy fájlt a hozzá tartozó rekordokat a rendszer megjelöli és újra felhasználja. Ennek következtében az MFT tartalma ugyanúgy széttöredezik, mint a merevlemez állományai és ez lelassítja a fájleléréseket. A gond az, hogy a töredezettség mentesítő programok nem férhetnek hozzá és nem tehetik ismét összefüggővé. Megoldást egy dolog jelent: az MFT méretének növelése. Így optimálisabban képes az NTFS működni. Azt, hogy pillanatnyilag mekkora a mérete, ebből mennyi a használt mennyiség és mennyire van széttöredezve, a következő módon tudjuk meg.
Indítsuk el a Start > Programok > Kellékek > Rendszereszközök > Lemeztöredezettség-mentesítő (Start > Programs > Accessories > System Tools > Disk Defragmenter) programot. Válasszuk ki a listából az ellenőrizendő NTFS kötetet és kattintsunk az "Elemzés" ("Analyze") gombra. Miután vége az ellenőrzésnek a megjelenő ablakban kérjük a "Jelentés megtekintésé"-t ("View Report"). Menjünk a "Kötetinformációk" ("Volume information") lista legaljára. "Fő fájltáblázat (MFT) töredezettsége" ("Master File Table (MFT) fregmentation") címet viselő bejegyzés alatt kapunk információt a fenti kérdésekre.

Az MFT növeléséhez ismét a regisztrációs adatbázishoz kell fordulnunk. A fentiekkel megegyező helyen:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem
Készítsünk egy új duplaszó típusú bejegyzést, "NtfsMftZoneReservation" néven. Értéke alapértelmezésben "1". Javasolt a "2" használata, de ha valaki sok fájlt használ és ez sem elég, akkor még beállítható "3" és "4" is. Más értékeket nem vehet fel. Azt, hogy mi az elég a fenti elemzés "MFT-használat százalékban" ("Percent MFT in use") eredményéből derül ki.