Windows - Telefonos kapcsolat felépítése parancssorból

Cikkünkben ismertetünk egy utasítást, amely parancssorból képes modemes (Dial-up) kapcsolatot kiépíteni és bontani egy kiszolgálóval. Paraméterei a grafikus felületen elérhető tárcsázónál több lehetőséget biztosítanak.
A Windows XP lehetővé teszi, hogy parancssorból felépítsünk egy modemes kapcsolatot. És ha már valamit el lehet végezni parancssorból, akkor azt meg lehet hívni batch fájlokból, szkriptekből és programokból is. A "Startup" mappába helyezve a rendszer indításakor is futtatható. Alapfeltétel, hogy legyen legalább egy telefonos kapcsolatunk a Control Panel > (Network and Internet Connections) > Network Connections mappa "Dial-up" csoportjában. A tárcsázást végző program neve: RASDIAL.EXE, a %systemroot%\system32 mappában kapott helyet. Indítsunk el egy parancssori ablakot (WIN+R > cmd). Ha paraméterek nélkül indítjuk a programot, akkor a kapcsolat aktuális állapotát írja ki.
rasdial
Telefonos kapcsolatot tárcsázni nevének megadásával lehet
rasdial Dnet
Ez minden esetben működik, amikor nem kell felhasználói nevet és jelszót megadni.

Ha igen és ez a gyakoribb, akkor a következő szintaxist kell alkalmazni:
rasdial Dnet felhasználó jelszó
Ahol a "felhasználó" helyére a bejelentkezési nevet a "jelszó" helyére a bejelentkezési jelszót kell behelyettesíteni. Biztonsági szempontból nem előnyős egy batch fájlba jelszót beírni, mert aki hozzáfér a fájlhoz, kiolvashatja. Ehelyett alkalmazható egy másik megoldás, amikor a rendszer a parancs lefutásakor bekéri tőlünk. Hátránya, hogy megszakad az automatizmus. Ezt a funkciót elérni úgy lehet, hogy jelszó helyett egy * karaktert adunk meg.
rasdial Dnet felhasználó *
A parancs lefutása után felépül a kapcsolat és visszakapjuk a kurzort. Batch fájlból történő hívásnál ilyenkor további programokat, parancsokat indíthatunk. A vonalat bontani az erre szolgáló kapcsolóval lehet.
rasdial Dnet /disconnect
A kapcsolat felépítésének ideje alatt a CTRL+C billentyűkombinációval lehet vonalat bontani.
Windows 2000-es hálózatokba való bejelentkezésnél konfigurációtól függően tartományba is be kell jelentkezni. Ebben az esetben közölni kell a modemes kiszolgálóval a tartománynevet.
rasdial Iroda felhasználó jelszó /domain:tartománynév
A kapcsolatok rendelkezhetnek több telefonszámmal és az is előfordulhat, hogy egyáltalán nincs megadva szám, de lehet, hogy az alapértelmezett szám helyett kell másikat hívni. Explicit módon előírható, hogy függetlenül minden más beállítástól egy konkrét számot tárcsázzon.
rasdial Iroda felhasználó jelszó /phone:0614123214
Modemes kiszolgálók beállíthatók úgy, hogy ha az ügyfél betárcsáz és bejelentkezik, akkor bontsa a vonalat, majd egy megadott telefonszámon hívja vissza. A visszahívás telefonszáma lehet egy fixen az ügyfélhez rendelt szám, de ha gyakran változik, célszerű nekünk megadni.
rasdial Iroda felhasználó jelszó /callback: 0614124415