Windows - Több E-mail cím tartomány levelezésének megvalósítása

Tegyük fel, hogy minden felhasználó több E-mail címmel rendelkezik. A @ előtti név egyénenként megegyezik, de a tartománynév nem. A felhasználóknak nincs szükségük címenként POP3 postafiókokra, de a küldésnél fontos, hogy szabályozható legyen, hogy melyik címről indítják a leveleket. Feladat: oldjuk meg egyetlen Exchange 2000 Server kiszolgálóval ennek a kezelését.
A fenti eset más szemszögből is nézhető: több különböző földrajzi helyen, több részleggel rendelkező cég levelezését kell megoldani. Az eredmény ugyanaz. Az első esetben ilyen E-mail címek lehetnek:
felhasználó1@tartomány1.hu
felhasználó1@tartomány2.hu
A második esetben pedig ilyenek:
felhasználó1@reszleg1.cég.hu
felhasználó2@reszleg2.cég.hu
A megoldást az Exchange maga szolgáltatja. Nem csak egyénenként több E-mail cím, hanem több E-mail cím típus (SMTP, Lotus Notes, Novell GroupWise, stb.) kezelésére is fel van készítve. Néhány konfigurációs beállítás megváltoztatása után újraindítás nélkül használatba vehetjük az összes címet. Telepítés után keletkezik egy alapértelmezett házirend, amely automatikusan felveszi a Windows 2000 kiszolgáló tartományi adatait és erre építi rá a levelezést. Nincs más teendő, mint ezt kiegészíteni.
Tallózzunk el a következő helyre: System Manager > Recipients > Recipient Policies. A képernyő jobb oldalán megjelenik a "Default Policy" házirend. Kattintsunk rá a jobb oldali egérgombbal és válasszuk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüt. A megjelenő ablakban lépjünk az "E-Mail Addresses" oldalra. Az itt található listában vannak felsorolva a kezelt típusok. Alapértelmezésben "SMTP" és "X400" címek használata értelmezett. Kattintsunk a "New" gombra. Felbukkan egy ablak, ahol típust kell választani. Tegyük fel, hogy "SMTP" címre van szükségünk (leggyakrabban használt), lépjünk az "SMTP Address" sorra majd az "OK" gombra. A következő ablak "Address" mezőjébe írjuk be a "@" jelet és a kezelendő E-mail cím tartományi részét (pl.: @részleg1.cég.hu vagy @részleg2.cég.hu). Hagyjuk bejelölve a "This Exchange Oranization is reponsible for all mail delivery to this address" jelölőnégyzetet, hogy az összes címlistában szereplő felhasználó számára elérhető legyen.
Miután végeztünk a felvétellel az új címek megjelennek a listában, de ezzel még nem válnak használhatóvá. Következő lépésben be kell kattintani a nevük előtti jelölőnégyzetet. Most a következő dologgal szembesülünk: az új címek a korábban meglévőkkel ellentétben nem félkövér stílusban vannak megjelenítve. Ennek oka, hogy típusonként csak az elsődlegesek címek vannak kiemelve. A legtöbb levelező kliens esetében nem kell foglalkozni ezzel. Új levél létrehozásánál a "Küldő" ("From") mezőben az alapértelmezett cím kerül be. Átállításához kattintsunk arra, amelyiket alapértelmezetté szeretnénk tenni, majd a "Set as Primary" gombra. Beállításaink nem véglegesek mert az "Edit" gombbal átszerkeszthetők és a "Remove"-al eltávolíthatók a listából.