Windows - Nyomtató felügyelet és használat az Interneten keresztül

Kiszolgálóra csatlakoztatott nyomtatók elérését, használatát, kezelését Interneten vagy hálózaton keresztül TCP/IP protokollal is meg lehet valósítani. Az ügyfél oldalon csak egy Web böngészőre és néhány konfigurációs lépésre van szükség és máris mehet a távoli nyomtatás.
Használati feltételek
A szolgáltatás csak a Windows 2000 kiszolgáló verzióin (Server, Advanced Server, Datacenter Server) telepített nyomtatók esetében érhető el. A felügyeletet azonban más Windows verziókból is elvégezhetjük. A kiszolgálón az IIS-ben telepítve kell lenni a "Felügyeleti webhely" ("Administration Web Site") elnevezésű webhelynek. Meglétéről a Felügyeleti eszközök > Internet szolgáltatáskezelő (Administrative Tools > Internet Services Manager) MMC konzol segítségével győződhetünk meg. Indítsuk el és keressük meg a fenti nevet a farendszert kibontva. Ha nem találjuk, telepítsük a "World Wide Web Server" összetevőt a Vezérlőpult > Programok telepítése/törlése > Windows összetevők hozzáadása vagy eltávolítása (Control Panel > Add/Remove Programs > Add/Remove Windows Componenets) segítségével.
Nyomtatók elérése az Interneten keresztül
Indítsuk el az Internet Explorert és írjuk be a kiszolgáló teljes DNS nevét vagy IP címét utána írva a "/printers" tagot. Például:
http://192.168.0.2/printers/
Majd érvényes felhasználói nevet és jelszót kell megadnunk az ezt követően megjelenő ablakban. Ugyanis a "Felügyeleti webhely"-en ("Administration Web Site") alapértelmezésben nem engedélyezett a névtelen (anonymous) hozzáférés. Az elérés csak az előbb említett MMC konzol tulajdonságok lapjának "Felügyelők" ("Operators") oldalán található listába felvett tagok számára engedélyezett (alapértelmezésben itt csak a rendszergazdák csoport szerepel).
Nyomtatók telepítése a helyi gépre
Kezdetben egy táblázatban jeleníti meg az Internet Explorer a kiszolgálón feltelepített nyomtatókat. A helyi gépre való csatlakoztatáshoz kattintsunk a nyomtató nevére, ekkor egy részletesebb beállításokat lehetővé tevő ablak jelenik meg. A "Nyomtatóműveletek" ("Printer Actions") csoportban találunk egy "Kapcsolódás" ("Connect") feliratot. Kattintsunk rá. A rendszer megerősítést kér tőlünk, hogy valóban el akarjuk-e végezni a csatlakoztatást? Adjunk igenlő választ.

Lehet, hogy szükséges lesz még egyszer megadni a bejelentkezési adatokat - tegyük meg. Rövid várakozás után - ezalatt történik meg a jogosultságok ellenőrzése - megkezdődik a telepítés.

Ha rendben lezajlott minden a Start > Beállítások > Nyomtatók (Start > Settings > Printers) mappában megjelenik a távoli készülék ikonja és ettől kezdve ugyanúgy lehet használni, mint ha helyben közvetlenül a gépünkhöz csatlakozna.
Nyomtatás leállítása, folytatása
Az Internet Explorer-en keresztül teljes vezérlést érhetünk el a készülék felett:
A nyomtatás folyamatát a "Felfüggesztés" ("Pause") linkre kattintva szakíthatjuk meg. Figyelem! Ilyenkor a hardvertől függően nem áll le azonnal a nyomtatás, ugyanis a nyomtatók többsége rendelkezik saját memóriával és amíg ebben vannak adatok - a számítógéptől függetlenül - folytatódik a folyamat. A felfüggesztéssel azt érjük el, hogy további adatok és feladatok nem jutnak ki nyomtatóra. A megszakított munkafolyamatot a "Folytatás" ("Resume") sorra kattintva lehet tovább végeztetni.
Megjelenítési nézetek
Három nézet közül választhatunk a "Nézet" ("View") csoportban. "Az összes nyomtató"-val ("All Printers") már találkoztunk, amikor kapcsolódtunk a kiszolgálóhoz. Ha a "Dokumentumlistá"-t ("Documentum List") választjuk az ablak jobb oldalán az aktuálisan kiválasztott nyomtató (a legfelső sorban nagybetűkkel látszik, hogy melyik az) nyomtatási feladatainak listája jelenik meg. Segítségképpen kiírja, hogy mennyi a becsült várakozási idő, amíg végez az összes dokumentum printelésével. A harmadik nézet a "Tulajdonságok" ("Properties") feliratra kattintva jelenik meg. Itt alapvető információhoz jutunk a nyomtató paramétereiről. Ez alapján eldönthető, hogy megfelel-e a feladatnak. Például tud-e színes, kétoldalas nyomtatást, milyen felbontásban használható, stb.
Az aktuális nézet mindig más színnel jelenik meg.
Dokumentum műveletek
Az előbb tárgyalt felfüggesztés és folytatás az egész nyomtatóra vonatkozott. Lehetőségünk van azonban dokumentumonkénti vezérlést is megvalósítani. Ehhez váltsunk "Dokumentum lista" ("Document List") nézetbe. Ekkor megjelenik egy "Dokumentumműveletek" ("Document Actions") csoport. Válasszuk ki a jobb oldali nyomtatási listából az egyik feladatot és kattintsunk a "Felfüggesztés" ("Pause") sorra. Ezzel leállítottuk az aktuális dokumentum nyomtatását. Itt is érvényesek a fentiekben elmondott a beépített memóriára vonatkozó tudnivalók. A leállított dokumentum nyomtatásának folytatását értelemszerűen a "Folytatás"-ra ("Resume") kattintva érhetjük el.
Van még egy vezérlő elemünk "Megszakítás" ("Cancel") néven. Használatával az adott dokumentum nyomtatása leállítható, de ezután már nem folytatható ellentétben a "Felfüggesztés" ("Pause") paranccsal.