Windows - SQL szerver adatbázisok kézi és automatikus mentése

A rendszeres mentés szükségességét nem kell hangsúlyozni. Érvényes ez az SQL szerver adatbázisaira is. Nem szükséges azonban megkeresni a merevlemezen az adatbázist alkotó fájlokat és a Windows Backup vagy más programokkal fájlszinten elvégezni a mentést és helyreállítást, mert az SQL szerver beépített eszközökkel rendelkezik ezen a téren. Alkalmankénti mentést kézzel is végrehajthatunk, de előnyösebb a bizonyos időközönként automatikusan mentő - ütemezett - módszer használata.
Nyissuk meg az "Enterprise Manager"-t és tallózzunk el az adatbázisok tároló mappájához: Microsoft SQL Servers > SQL Server Group > (gépnév) > Databases. Ekkor elérhetővé válik a Tools > Backup Database menüpont. Kattintsunk rá és megjelenik egy beállító ablak, ahonnan a mentést tudjuk vezérelni.
Nézzük ennek a "General" oldalát. A "Database" felirat melletti legördülő menüből válasszuk ki a mentendő adatbázist. Az alatta lévő megjegyzés mezőket lássuk el feliratokkal a későbbi könnyebb azonosítás végett. A mentés módjai a következők lehetnek:
"Database - complete": Mindig a teljes adatbázist menti.
"Database - differential": Csak az előző mentés utáni változtatásokat menti. Ha nem volt előző mentés, akkor a teljes adatbázis mentődik.
"Transaction log": Csak az adatbázison végzett tranzakciókat (műveleteket) tároló naplófájlt menti és nem közvetlenül az adatokat.
"File and filegroup": Fájlt vagy fájlcsoportokat tartalmazó adatbázisoknál lehet ezeket elmenteni. Kattintsunk a három pontot tartalmazó nyomógombra és jelöljük ki az összetevőket (a "model" nevű mintaadatbázisban vannak ilyenek).
Fontos, hogy nem minden adatbázis esetében alkalmazható minden mentési mód. Ez függ a felépítésétől és konfigurálásától is.
A "Destination" listába kell megadni, hogy hová történjen a mentés. Kattintsunk az "Add" gombra. Két lehetőség közül választhatunk: az egyik a merevlemez egy mappája, a másik egy backup eszköz - például szalagos meghajtó. Utóbbit először telepíteni kell az operációs rendszerbe. Egymás után több mentési hely is megadható. A lista elemeit a "Remove" gombbal lehet eltávolítani. Az eddigi mentésekről a "Contents" gombra kattintva kapunk információt (adatbázis neve, mérete, mentés időpontja, stb.). Ha már van az adott helyen mentett állomány, akkor két lehetőség közül választhatunk: hozzáfűzzük az új adatokat a meglévőhöz ("Append to media"), vagy felülírjuk őket ("Overwrite existing media").
Ha most rákattintunk az "OK" gombra megtörténik a biztonsági másolat elkészítése - ez a kézi módszer.
Az automatikus mentés beállításához aktivizáljuk a "Schedule" jelölőnégyzetet és kattintsunk a mellette lévő gombra.
"Start automatically when SQL Server Agent start" - Az SQL kiszolgáló minden indításánál elvégzi a mentést.
"Start whenever the CPU(s) become idle" - Csak akkor ment, ha a processzor(ok) üresjáratban futnak.
"One time" - Egy alkalommal ment. A dátum és az időpont a mellette lévő mezőkben állítható be.
"Recuring" - Ismétlődő mentés egy megadott időpontban (például minden vasárnap éjfélkor). Az időpontot a "Change" gombra kattintás után lehet beállítani.
Van még egy oldala a beállító ablaknak "Options" néven. Itt a szalagos tárolóra történő biztonsági mentés beállításai szerepelnek:
"Verify backup upon completion" - Mentés végeztével ellenőrzi, hogy a mentett anyag nem hibás-e.
"Eject tape after backup" - Miután végzett kiadja a szalagot.
"Remove inactive entries from transaction log" - Tranzakciónapló mentés után a rendszerben maradt naplóból törlődik minden bejegyzés.
"Check media set name and backup set expiration" - Egy esetleges adatfelülírást megelőzően ellenőrzi a beállított nevet és lejárati dátumot, megakadályozva a téves adattörlést.
"Backup set will expire" - Lejárati dátum. Ha be van állítva és még nem járt le, akkor nem engedélyezi a felülírást.
Végül minden médiát elláthatunk névvel és egy rövid megjegyzéssel az ablak legalsó mezőit kitöltve.
Biztonsági mentés visszaállítása
Az "Enterprise Manager"-ben még mindig a "Databases" tárolónál kattintsunk a Tools > Restore Database menüpontra. A megjelenő ablak "General" oldalának "Restore as database" legördülő menüjéből válasszuk ki a helyreállítandó adatbázist. Az alatta lévő három rádiógombbal lehet a visszaállítás forrását kijelölni. Választásunknak megfelelően változnak a további beállítási lehetőségek. Tegyük fel, hogy a merevlemez egy mappájába mentettünk. Válasszuk a "Database" rádiógombot és megjelennek az eddigi mentések. Jelöljük ki a listában azt, amelyiket vissza akarjuk állítani és aktivizáljuk a "Restore" oszlopban lévő jelölőnégyzetét. A visszaállítás indításához kattintsunk az "OK" gombra.
További lehetőségek:
A "Show backups of database" legördülő menüben egyenként kiválasztva az adatbázisokat láthatóvá válik, hogy milyen biztonsági mentések állnak rendelkezésre.
Az "Options" oldalon található beállítások közül a legfontosabb:
"Force restore over existing database" - Feltétel nélkül felülírja az SQL kiszolgálón lévő adatbázist (függetlenül a lejárati dátumtól, stb.).