Windows - Lemezteljesítmény elemzés

Cikkünkben bemutatjuk, hogy lehet bekapcsolni a merevlemez teljesítményének elemzésére használható számlálónaplókat és miként tudjuk segítségükkel nagy pontossággal meghatározni ennek a fontos hardverelemnek a paramétereit.
A cikkben szereplő műveletek elvégzéséhez rendszergazdai jogosultságok szükségesek.
A számítógépben lévő merevlemez döntően meghatározza az egész gép sebességét. Hiába rendelkezünk a legújabb, leggyorsabb géppel, ha nem választunk megfelelő írási, olvasási és elérési idejű merevlemezt. Látványos lassulást érünk el az operációs rendszer működésében egy régi típusú, lassú egységgel. A Windows 2000 lehetővé teszi a teljesítmény paraméterek széles skálájának tesztelését. Ami alapján nagy biztonsággal megállapítható, hogy az adott használati körülményeknek melyik hardver nyújtja a legmegfelelőbb teljesítményt. Az elemzést a Vezérlőpult > Felügyeleti eszközök > Teljesítmény (Control Panel > Administrative Tools > Performance) segédprogrammal tudjuk megvalósítani. Indítsuk el és kattintsunk az eszköztár "Hozzáadás" ("Add") gombjára (+ jel szimbolizálja). Megjelenik egy ablak, ahol különböző vizsgálandó számlálókat választhatunk. A merevlemez teszteléshez kettő áll rendelkezésre a "Teljesítményobjektum" ("Performance object") legördülő menüben: "Fizikai lemez" ("PhysicalDisk") és "Logikai lemez" ("LogicalDisk"). Utóbbival vannak plusz teendők, térjünk ki rájuk:
Alapértelmezésben az operációs rendszer feltelepítése után ilyen teljesítményobjektum nem szerepel a listában. Bekapcsolásához egy parancssori utasításra használatára lesz szükség. Neve DISKPERF. Indítsunk el egy parancssori ablakot és írjuk be:
diskperf -y
Futtatása után közli velünk, hogy a lemezteljesítmény számlálókat a következő újraindításnál fogja betölteni. Ha most megnézzük az előbbi legördülő menüt, már szerepel a listában, de nem lehet egyetlen számlálót sem hozzáadni. Indítsuk újra a gépet és nézzük meg ismét a legördülő menüt. Most már minden rendben.
A DISKPERF utasítás további kapcsolói:
diskperf -yd
A fizikai meghajtókon engedélyezi a teljesítmény számlálókat.
diskperf -yv
A logikai meghajtókon engedélyezi a teljesítmény számlálókat.
diskperf -nd
A fizikai meghajtókon letiltja a teljesítmény számlálókat.
diskperf -nv
A logikai meghajtókon letiltja a teljesítmény számlálókat.
diskperf -n
A fizikai és a logikai meghajtókon is letiltja a teljesítmény számlálókat.
Továbbá hálózaton keresztüli méréshez megadható az ellenőrizendő gép neve:
diskperf -y \\gépnév

Alapvetően kétféle teszttípust különböztethetünk meg. Az egyik a merevlemezt vizsgálja, a másik pedig a rendszer merevlemez használatát. Nekünk most az elsőre van szükségünk. Ehhez javasoljuk a következő számlálók hozzáadását:
  • Átlagos írási idő (Avg. Disk Sec/Write)
  • Átlagos műveleti idő (Avg. Disk Sec/Transfer)
  • Átlagos olvasási idő (Avg. Disk Sec/Read)
  • Átviteli sebesség (Disk Transfers/sec)
  • Írási sebesség (Disk Writes/sec)
  • Olvasási sebesség (Disk Reads/sec)
Precízebb elemzéshez a "Teljesítmény" ("Performance") konzol "Teljesítménynaplók és riasztások" ("Performnace Logs and Alerts") részének "Számlálónaplók" ("Counter Logs") szolgáltatására lesz szükségünk. Kattintsunk rá, majd az ablak jobb oldalán egy üres mezőben kattintsunk az egér jobb gombjával. A megjelenő menüben válasszuk az "Új naplóbeállítások" ("New Log Settings") sort. Adjunk nevet a naplónak (pl.: Lemezteljesítmény). A következő ablak "Hozzáadás" ("Add") gombjával adjuk hozzá a fenti számlálókat az elemzésünkhöz. Lépjünk a "Naplófájlok" ("Log Files") oldalra. A "Naplófájl típusa" ("Log file type") legyen "Szövegfájl - CSV" ("Text File - CSV"). A helyét hagyhatjuk az alapértelmezett beállításon (C:\PerfLogs). Az "OK" gombra kattintva létrejött egy új számlálónapló. A neve előtti zöld ikon jelzi, hogy aktív állapotban van.
Ezután a fenti merevlemez műveletek mérési eredményei bekerülnek a számlálónapló fájlba. Azért választottuk a CSV formátumot, mert az Excel tudja kezelni. Betöltve táblázatos formában egyértelműen látszanak a merevlemez sebesség adatai.