Windows - Personal Web Manager

A Windows 2000 Professional verziójába is beépítették az Internet Information Services (IIS) szolgáltatást. Nem tartalmazza a lehetőségek olyan széles skáláját, mint a kiszolgáló verziókban lévő változat, de alapszintű Web, FTP és SMTP szolgáltatás nyújtására elegendő. A konfiguráláshoz rendelkezésre áll az összes verzióban elérhető Internet szolgáltatáskezelő (Internet Services Manager) MMC konzol. Kezdő felhasználóknak azonban lehet, hogy kicsit bonyolult a használata. Nekik inkább a Windows 9x sorozatban megjelent Personal Web Manager-t ajánljuk. Bár lehetőségei lényegesen korlátozottabbak az MMC konzolból megvalósítható konfigurálásokhoz képest - a Web szolgáltatással most ismerkedők számára hasznos eszköz lehet. Cikkünkben leírjuk a telepítésének és használatának mikéntjét.
A Personal Web Manager a Windows 2000 verziók közül csak a Professional-ban található IIS-ben érhető el. A kiszolgáló verziókból (Server, Advanced Server, Datacenter Server) kihagyták. A bevezetőben említett MMC konzol lényegesen több lehetőséget nyújt és használata ennek megfelelően összetettebb. Azoknak a kezdőknek, akik a kiszolgálót az Interneten fogják üzemeltetni mégis azt ajánljuk, hogy ezzel próbálkozzanak. Nem azt jelenti, hogy a Windows 2000 Professional-el vagy a Personal Web Manager-el nem lehet Interneten szolgáltatni. Sokkal inkább arról van szó, hogy nem arra tervezték. Sem terhelési sem méretezhetőségi szempontból nem veszik fel a versenyt a nagyobb testvérekkel. A Professional-be épített IIS elsődleges célja egy belső hálózaton, Intraneten Web, FTP és SMTP szolgáltatást nyújtson a cég dolgozói számára. Mindezt kis és közepes vállalatok számára. Naponkénti több ezres kapcsolat szám esetén már inkább Windows 2000 Server-t célszerű üzemeltetni.
A Personal Web Manager feladata, hogy adminisztrációs felületet biztosítson az IIS Web szolgáltatása számára (az FTP-nek és SMTP-nek nem). Alapértelmezésben nem kerül telepítésre, de ezen a Vezérlőpult > Programok telepítése/törlése > Windows összetevők hozzáadása vagy eltávolítása > Internet Information Services (IIS) > Részletek > Personal Web Manager (Control Panel > Add/Remove Programs > Add/Remove Windows Components > Internet Information Services (IIS) > Details > Personal Web Manager) jelölőnégyzet bekapcsolásával segíthetünk.

Feltelepítés után a Vezérlőpult > Felügyeleti eszközök > Personal Web Manager (Control Panel > Administrative Tools > Personal Web Manager) ikonnal érhető el. A képernyő bal oldalán található oszlopban három ikon kapott helyet. Nézzük őket sorban:
Rendszer (Main)
A "Rendszer" ("Main") ikonra kattintva a képernyő jobb oldalán elérhetővé válik néhány beállítási lehetőség. Ha fut a Webszolgáltatás a "Leállítás" ("Stop") gombbal lehet kérni a kikapcsolását. Kikapcsolt állapotban az általa kezelt Weboldal nem érhető el. Az első linkkel, amelynek a neve megegyezik a hálózatról történő eléréshez szükséges névvel, elindíthatjuk a Weboldal böngészését. Azonban az IIS alapértelmezésben úgy van konfigurálva, hogy a helyi gépen történő böngészés esetén egy Súgót - leírást jelenítsen meg saját magáról. A "Kezdőkönyvtár" ("Your home directory") utáni linkre kattintva, megjelenik az Intézőben (Explorer) a Weblapot tároló kezdőmappa.
Az ablak második felében forgalmi statisztikákat látunk a látogatások számával és átvitt adatmennyiségekkel.
Kalauz (Tour)
Megjelenít egy dokumentációt az IIS használatáról, konfigurálásának módjairól. Érdemes végigolvasni még profi rendszergazdáknak is, mert számukra is előbukkanhatnak hasznos érdekességek.
Speciális (Advanced)
A "Virtuális könyvtárak" ("Virtual Directories") szekcióban a Webhelyet alkotó könyvtárszerkezetet lehet módosítani az elérési jogokkal együtt. Egy új mappa felvételéhez kattintsunk a "Hozzáadás" ("Add") gombra. A megjelenő ablak "Tallózás" ("Browse") gombjával lehet kijelölni a hozzáadandó mappát (és ezzel a tartalmát is). Ez nem jelenti az adott könyvtár átmásolását a Webhelyre, hanem csak egy hivatkozás mutat rá.
A "Hozzáférési engedélyek" ("Access permissions") a következőket jelentik:
"Olvasás" ("Read") - A honlapunkra látogató ügyfelek olvashatják és letölthetik a virtuális könyvtárban tárolt fájlokat. Fontos, hogy csak mindenki számára közzétenni szánt dokumentumokat tartalmazó mappáknak adjunk olvasási engedélyeket. Szkripteket vagy egyéb programokat tartalmazó helyek ne kapjanak olvasási engedélyt.
"Írás" ("Write") - Kliensek a fájlok tartalmát és tulajdonságait megváltoztathatják.
"Parancsfájlforrás elérése" ("Script Source Access") - A könyvtár olvasható, írható és tallózni is lehet benne.
Utolsó beállításcsoport az "Alkalmazásengedélyek" ("Application permissions"):
"Nincs" ("None") - Nem lehet semmilyen programot vagy parancsfájlt (szkriptet) futtatni.
"Parancsfájlok" ("Scripts") - Csak a Webes parancsfájlok (szkriptek) futtatását engedélyezi, egyéb programokét nem.
"Végrehajtás" ("Execute") - Az adott virtuális könyvtáron belül talált összes program (*.exe, *.com, stb.) és parancsfájlok futtatását engedélyezi. Ezzel és az előző beállítással óvatosan kell bánni, mert vírusokat vagy egyéb hasonló céllal készült programokat is elhelyezhetnek és futtathatnak a kiszolgálón.
Visszatérve a speciális beállításokhoz, találunk még két gombot az előbbi alatt. A "Tulajdonságok szerkesztése" ("Edit Properties") az előbb tárgyalt beállítások módosítását engedélyezi a kijelölt virtuális könyvtáron. Míg az "Eltávolítás" ("Remove") megszünteti a rámutató hivatkozást. Lejjebb találunk egy mezőt, ahol az alapértelmezett dokumentumok vannak felsorolva. Itt több HTML vagy ASP oldalt is megadhatunk. Egy kliens becsatlakozásakor a rendszer ezt a listát balról jobbra haladva elolvassa és megpróbálja betölteni az első Weboldalt. Ha nem találja, megpróbálja a másodikat és így tovább. Sikeres végrehajtás esetén átküldi a kliensnek és az ott található böngésző megjeleníti azt.
További két jelölőnégyzet is a rendelkezésünkre áll:
"Tallózás a könyvtárakban" ("Allow Directory Browsing") - Bekapcsolása esetén a kliens böngészőjében nem az oldalak tartalma jelenik meg, hanem az oldalakat alkotó fájlok, mint ha a Windows Intézőben néznénk őket.
"A webhely működési naplójának mentése" ("Save Web Site Activity Log") - Bekapcsolja a Webkiszolgáló ténykedéseinek naplózását. Helyileg a %systemroot%\system32\logfiles mappán belüli fájlokba történik a naplóállományok mentése.