Windows - Windwos XP Vendég (Guest) fiók kezelési probléma és megoldása

A Windows XP "Vendég" ("Guest") fiókjának használata csak működésének teljes ismeretében javasolt. Ugyanis egy olyan fiókról van szó, amely akár jelszó nélkül is hozzáférhet az operációs rendszer bizonyos részeihez - sőt ez az alapértelmezés. Funkcionálisan két részre osztható és ez félreértésre ad okot. Cikkünkben leírjuk, hogy mire kell vigyázni a használat során.
A Windows XP-ben is mint az operációs rendszerek többségében található egy általános, mindenki által elérhető felhasználói fiók "Vendég" ("Guest") néven. Célja, hogy információkat osszon meg, fájlokat és nyomtatókat tegyen elérhetővé a kiszolgálón - mindezt jelszó megadása nélkül. Természetesen lényegesen korlátozottabb jogkörrel van felruházva, mint egy regisztrált felhasználói fiók. Hátránya, hogy a számítógépre való betörések egyik kedvelt célpontja. Sok hacker-nek már az is elég, ha korlátozottan, de hozzáférhet a rendszerhez. Trójai falovak, vírusok elhelyezésére bőven elég egy ilyen alacsony jogosultsági szint is. Lévén, hogy beépített Windows fiókról van szó törölni nem lehet, ezért a rendszergazdák többségének első dolga, hogy letiltják. Letiltott fiókkal bejelentkezni nem lehet, vagy mégis?
A következő beállítások akkor hajthatók végre, ha az XP nem csatlakozik Active Directory tartományhoz és működik a Fast User Switching funkció (a gép indulásakor vagy kijelentkezés után egy ikonra kattintva lehet bejelentkezni).
Nyissuk meg a Vezérlőpult > Felhasználói fiókok ("Control Panel > User Accounts") konzolt. Alapesetben a "Vendég" ("Guest") fiók mellett az olvashatjuk, hogy "A vendégfiók ki van kapcsolva" ("Guest account is off"). Ha nem, akkor kattintsunk rá, majd "A vendégfiók kikapcsolása" ("Turn off the guest account") feliratra. Ha most kijelentkezünk Start > Kijelentkezés > Kijelentkezés ("Start > Log Off > Log Off") vagy felhasználót váltuk (Start > Kijelentkezés > Felhasználóváltás ("Start > Log Off > Switch User")), akkor a bejelentkezési lehetőségek közül eltűnik a vendég fiók. Ez jó is, mert ezzel megszüntettük a helyi bejelentkezés lehetőségét. Viszont továbbra is elérhető a gép hálózaton keresztül a vendég fiók segítségével. Akkor most le van tiltva a fiók vagy nincs? Itt ad okot az XP működése félreértésre:
A vezérlőpult e menüje segítségével csak a Fast User Switching szolgáltatásban tiltottuk le a fiókot!!!
Tehát a válasz: nincs letiltva!
A fiók tényleges letiltásához indítsuk el a Windows Intézőt ("Windows Explorer"), kattintsunk a "Sajátgép" ("My Computer") ikonra a jobb oldali egérgombbal és válasszuk a "Kezelés" ("Manage") menüt. A megjelenő MMC konzolban tallózzunk el a Helyi felhasználók és csoportok > Felhasználók ("Local Users and Groups > Users") tárolóba. Az ablak jobb oldalán megjelenek a rendszerben található fiókok, köztük a vendég is és első pillantásra látszik, hogy nincs letiltva (az ikonjában nincs piros körben fehér x jel). Kattintsunk rá kétszer megnyitva a tulajdonság lapját. Az "Általános" ("General") oldalon kapcsoljuk be "A fiók le van tiltva" ("Account is disabled") jelölőnégyzetet és kattintsuk az "OK" gombra. Most van letiltva (az ikonján rögtön látszik). Indítsuk újra a gépet vagy parancssorban adjuk a következő utasítást:

net session /delete
Ezzel töröltük a gépre bejelentkezett felhasználók munkameneteit.
Próbáljunk meg bejelentkezni a hálózat egy másik gépéről a vendég fiókkal - nem fog sikerülni. További tippjeink, hogy adjunk jelszót a fiók számára. Lehet, hogy tévedésből egy másik rendszergazda engedélyezi vagy mi feledkezünk meg róla és visszakapcsoljuk. A jelszó - főleg, ha minél bonyolultabb - továbbra is megakadályozza a belépést (persze, csak ha titokban marad). Ismét az előbbi konzolban kattintsunk a fiók nevére a jobb oldali egérgombbal és válasszuk a "Jelszó megadása" ("Set Password") menüt. Szintén növeli a védelmi szintet, ha átnevezzük (jobb oldali egérgomb > "Átnevezése" ("Rename")) tekintve, hogy sokak által ismert nevekről van szó.