Windows - Hiányzó és megkerült NTFS "Biztonság" ("Security") fül XP alatt

A Windows XP megjelenésével sok újdonságot hozott. Vannak azonban olyan dolgok, amik a Windows NT/2000-hez szokott rendszergazdáknak jobban kézreálltak a régebbi operációs rendszerben, mint az XP-ben. Ilyenek lehetnek az NTFS fájl és mappa hozzáférési jogokat és hálózati megosztásokat beállító ablakok, amelyek látszólag eltűntek az XP-ben. Vagy mégsem?
A Windows NT-ben megjelent NTFS fájlrendszer lehetővé tette, hogy fájl és/vagy mappaszinten állítsuk be a hozzáférési jogosultságokat. A Windows 2000 NTFS 5 fájlrendszerében ez tovább finomodott. Ha a Windows Intézőben (Explorer) rákattintsunk az egér jobb oldali gombjával egy fájlra (vagy mappára) és kiválasztjuk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüt, akkor megjelenik egy ablak. Kattintsunk benne a "Biztonság" ("Security") fülére. Találunk egy listát, ahová felhasználókat és csoportokat lehet felvenni. Alatta pedig a jelölőnégyzetek segítségével beállítható az aktuálisan kiválasztotthoz a különböző jogosultságok engedélyezése vagy tagadása. Egy jogosultság engedélyezésének megszüntetése egyben a megtagadását is jelenti, de a jogok öröklődnek és ez megváltoztathatja a végeredményt. Ezért explicit módon megtiltható az adott jog engedélyezése. Ez az oka a két - látszólag ellentmondó - oszlopnak.
A Windows XP is képes az NTFS fájlrendszer és jogosultságai kezelésére, de feltelepítse után az Intézőben (Explorer) a fenti lépéseket elvégezve, nem találjuk a "Biztonság" ("Security") fület. Mi ennek az oka? Tegyünk itt egy kis kitérőt - ami az XP-ben szorosan összefügg a kérdéssel. Windows 2000-ben egy mappa hálózaton való közzétételéhez nem kellett mást tenni, mint rákattintani a jobb gombbal és a menüben a "Megosztás" ("Sharing") pontot választani. A megjelenő ablakban ezután a "Megosztva az alábbi néven" ("Share this folder") rádiógomb bekapcsolásával és az "OK" gombra kattintva gyakorlatilag elérhetővé tettük a mappát a hálózaton. Alapértelmezésben a Windows XP-ben is található egy "Megosztás és biztonság" ("Sharing and Secuirty") menü, de egy teljesen más ablakot hív elő, lévén, hogy megváltozott az operációs rendszer stratégiája ezzel kapcsolatban. Van egy "gyárilag" megosztott mappa, megfelelően beállítva a közzétételek kezelésére. A rendszer azt javasolja, hogy ebbe másoljuk a dokumentumokat. Előnye, hogy nem lesznek a merevlemez különböző mappáiban és almappáiban (akár olyan mélyen, hogy gyakorlatilag el van rejtve és/vagy feledve) megosztások - megszüntetve egy lehetséges biztonsági rést. Másik megoldás, hogy az erőforrások közzétételét egy varázsló segítségével, biztonságosan végezzük el. Ehhez nem kell mást tenni, mint a "Hálózat beállítása" linkre kattintani. Harmadik megoldás, hogy ugyanitt kézzel - varázsló nélkül - adjuk meg a paramétereket.
De mi van akkor, ha valaki mégis a régi módszert szeretné alkalmazni, mert hozzászokott és biztonságosan el is tudja végezni? Ezen felül szüksége van a "Biztonság" ("Security") fülre is az objektumok jogosultságainak beállításánál? Erre is megvan a lehetőség. Az XP elérhetővé teszi a régi módszereket, bár a Microsoft nem ajánlja. Ha mégis emellett döntünk, tallózzunk el a következő helyre: Vezérlőpult > (Megjelenés és témák) > Mappa beállításai > Nézet ("Control Panel > (Appearrance and Themes > Folder Options > View"). A "Speciális beállítások" ("Advanced Settings") között keressük meg az "Egyszerű fájlmegosztás használata (ajánlott)" ("Use simple file sharing (Recommended)") sort, töröljük a pipát az előtte lévő jelölőnégyzetből és kattintsunk az "OK" gombra. Visszatérve az Intézőhöz, kattintsunk egy mappán a jobb oldali egérgombbal és nézzük meg először a "Megosztás és biztonság" ("Sharing and Security") menüt - látható, hogy visszaállt a régi rend és megjelent az ablakban a "Biztonság" ("Security") fül is, lehetővé téve az NTFS jogok beállítását, ugyanúgy, mint a Windows 2000-ben.