Windows - Helyfelszabadítás a lemezkarbantartó szolgáltatással

Az eredetileg ideiglenesen, majd később már állandóan a merevlemezünkön található úgynevezett átmeneti fájlok egy idő után sok helyet (több 10, esetleg több 100 MB-ot) foglalnak el. Programok telepítésekor és Interneten való böngészés közben keletkeznek a legnagyobb mennyiségben. A Windwos XP és 2000 is rendelkezik egy segédprogrammal, amely segít ezek törlésében. Ezenkívül más módszereket is képes bevetni a helyfelszabadítás érdekében.
A szolgáltatás neve: "Lemezkarbantartó" ("Disk Cleanup"). Több helyről is elérhető. Például a Start > Minden Program > Kellékek > Rendszereszközök (Start > All Programs > Accessories > System Tools) mappában. De az Intézőben (Explorer) egy meghajtón kattintva a jobb oldali egérgombbal a tulajdonság lap "Általános" ("General") oldalán is megtalálható. Ha egy meghajtón lévő szabad terület mennyisége egy adott százalék alá csökken, akkor megjelenik a tálcán egy információs buborék (XP), amelyre kattintva szintén elindítható.
Az első módszerrel való futtatása után ki kell választani, hogy a merevlemez(ek) melyik kötetét akarjuk megtisztítani. Egyéb módon való elindulásakor ezzel az ablakkal nem találkozunk, hanem automatikusan folytatódik a művelet. Ezt követően végrehajtódik egy ellenőrzés: a program végignézi a kötet tartalmát, felsorolja a törlendő fájlok típusát és megbecsüli, hogy mennyi helyet lehet felszabadítani. A művelet annál tovább tart, minél több adat van a köteten. A felsorolás mindig az ellenőrzés eredményéből adódik. Egyenként rákattintva megjelenik egy leírás, megkönnyítve annak megértését, hogy mit tartalmaz az adott típus. Továbbá megjelenik egy nyomógomb ("Fájlok megtekintése", "Lapok megtekintése" vagy "Beállítások" ("View Files", "View Pages" vagy "Options")) névvel), attól függően, hogy milyen műveletek végezhetők el aktuálisan.
A törlésen kívül lehetőség van a ritkán használt fájlok tömörítésére is. Aktivizáljuk a listában a "Régen használt fájlok tömörítése" ("Compress old files") előtti jelölőnégyzetet és kattintsunk a "Beállítások" ("Options") gombra. Itt lehet meghatározni, hogy mit is jelent az, hogy régen vagy ritkán használt fájl. Ha alapértelmezésben 50 napig nem használunk egy fájlt, automatikusan tömöríti a rendszer. Az intervallum változtatható. Annyit kell tudni, hogy a tömörítés nem az adott fájl archiválás szerű becsomagolását jelenti, hanem az úgynevezett röptömörítést, amelyet csak NTFS fájlrendszeren lehet használni és egy állomány elérésekor a háttérben, valós időben történik a kicsomagolás. A tömörítés nem éri el az egyéb eljárások hatékonyságát, de lehetővé teszi, hogy a fájlokat ezután is ugyanúgy érjük el, mint ha nem lennének becsomagolva.
Egyéb beállítások
Az "Egyéb beállítások" ("More Options") fülre kattintva további tárhely felszabadítási lépéseket is végrehajthatunk.
"Windows összetevők" ("Windows components")
Megnyitja a Windows összetevők feltelepítését és eltávolítását végző ablakot. Célja, hogy válasszuk ki a nem használt komponenseket és távolítsuk el a rendszerből.
"Telepített programok" ("Installed programs")
Ugyanaz, mint az előző, csak az általunk feltelepített alkalmazásokat jeleníti meg, amelyikre nincs szükségünk, töröljük.
"Rendszer-helyreállítás" ("System Restore")
(A menüpont Windows 2000 alatt nem található meg.)
Egy a Windows Me-ben debütált, a 2000-ből kihagyott, majd az XP-ben ismét megjelent szolgáltatásról van szó. Feladata, hogy az operációs rendszert alkotó fájlokról és beállításokról úgynevezett pillanatfelvételeket készítsen - magyarul elmentse őket. Az így keletkezett biztonsági mentés rendszerösszeomlás alkalmával visszaállítható és legtöbb esetben elkerülhető az újratelepítés. A lemezkarbantartó menüpontjának feladata, hogy töröljön minden pillanatfelvételt a legutolsó kivételével. Hátrány, hogy ha a legutolsó egy szintén hibás állapotot tartalmaz, nem választhatunk korábbi beállítások közül.