Delphi - Fejléc animálása

forráskód letöltése
Ha minimalizálunk egy-egy alkalmazást, akkor ennek a fejléce animálva tűnik el a tálca felé, mintha "lezuhanna" az adott ablak.
Ezt az animációt mi magunk is felhasználhatjuk és nemcsak ekkor, hanem bármilyen más eseménynél, méghozzá nemcsak a tálca irányába, hanem egy általunk megadott irányba is. Ha minimalizálunk egy-egy alkalmazást, akkor ennek a fejléce animálva tűnik el a tálca felé, mintha "lezuhanna" az adott ablak.
Ezt az animációt mi magunk is felhasználhatjuk és nemcsak ekkor, hanem bármilyen más eseménynél, méghozzá nemcsak a tálca irányába, hanem egy általunk megadott irányba is.


Ehhez a DrawAnimatedRects függvényt kell segítségül hívnunk. Itt első paraméterként az adott ablak azonosítóját kell megadnunk. Másodikként az IDANI_CAPTION konstans következik. Ez utasítja a függvényt arra, hogy a fejlécet kell animálva mozgatni méghozzá a harmadik paraméterben megadott TRect típusú változóban tárolt helyről és méretről az utolsó paraméterben megadott szintén TRect típusú változóban található helyre és méretre.

Így animálás közben az ablak fejlécének akár a méretét is megváltoztathatjuk, attól függően, hogy mit adunk meg ezekben a változókban.

A mellékelt példában mi azt valósítottuk meg, hogy a gomb lenyomásakor az ablak egy véletlenszerűen kiválasztott helyre ugrik oly módon, hogy a fejléce közben animálva lesz.