Windows - Virtuális memória kezelés Windows XP-ben

Található a Windows XP-ben egy Visual Basic szkript a lapozófájl (pagefile) létrehozására, módosítására, törlésére vagy paramétereinek lekérdezésére. Helyi és hálózati gépeken egyaránt használható rendszergazdák és programozók számára is. Könnyen meghívható programokból is, de batch fájlt készítve hozzá nagyon hasznos, ha egy hálózat több gépén akarjuk elvégezni ugyanazokat a beállításokat.
A alábbiakban szereplő műveletek végrehajtásához rendszergazdai jogokra van szükség és a változtatások csak az operációs rendszer újraindítása után jutnak érvényre.
Szkriptünk a %systemroot%\system32 mappában "pagefileconfig.vbs" néven található. Parancssorból a CSCRIPT segítségével futtassuk az alábbi módon. Indítsunk el egy parancssori ablakot (WIN+R > cmd), tallózunk el a \system32 mappába és írjuk be:
cscript pagefileconfig.vbs /?
Eredményül kapunk egy rövid tájékoztatást az alkalmazható kapcsolókról.
Megjegyzés:
A hálózati gépek elérését megvalósító /s, /u, /p kapcsolók minden műveletnél (/query, /create, /change, /delete) egyformán használhatók. Részletes leírás az alábbiakban olvasható.
Lapozófájl adatainak lekérdezése
A /query kapcsolóval lekérhető a rendszer által kezelt lapozófájlok helye, mérete, maximális mérete, stb. Az információ kötetekre van lebontva és a végén kapunk egy összegzést.
cscript pagefileconfig.vbs /query
Alapértelmezésben a helyi számítógép adatai jelennek meg, de mód van hálózaton keresztül más gépekről is információt kérni. Adjuk meg a /s kapcsoló után a másik gép nevét.
cscript pagefileconfig.vbs /query /s gépnév
Ehhez előfordulhat, hogy be is kell jelentkezni az adott gépre. Sikertelen kérés esetén próbálkozzunk meg felhasználói nevünk és jelszavunk megadására.
cscript pagefileconfig.vbs /query /s gépnév /u név /p jelszó
Alapértelmezésben listaszerűen jelennek meg az adatok. Van lehetőség más megjelenítési módot is választani. Összesen három lehetőséggel élhetünk: TABLE, LIST, CSV. A TABLE táblázatos formát, a LIST felsorolásszerű és a CSV szabványos más programok (pl.: Excel) által is feldolgozható ".csv" fájlformátumot alkalmaz Váltani a megjelenítési módok között a /fo kapcsolóval lehet
cscript pagefileconfig.vbs /query /fo table
Lapozófájl létrehozása
Új lapozófájl létrehozásához nincs másra szükség, mint az alábbi három kapcsolóval megadni a néhány alapvető paramétert.
/i méret
Ahol a méret a fájl kezdeti mérete MB-ban.
/m méret
A méret ebben az esetben a maximális fájlméretet jelenti. Kikötés, hogy ez kisebb kell, hogy legyen a rendelkezésre álló lemezterületnél. Méghozzá annyival, hogy a rendszerindító meghajtó rendszerösszeomlás utáni helyreállítást tároló beállítások számára is maradjon elegendő hely.
/vo kötet
Annak a kötetnek a meghajtó betűjele, amelyiknek a gyökérkönyvtárában létre fog jönni a lapozófájl.
Például:
cscript pagefileconfig.vbs /create /i 512 /m 1024 /vo d:
Lapozófájl beállításainak megváltoztatása
Azokat az értékeket lehet megváltoztatni, amelyek a létrehozásnál is szerepeltek. Nem szükséges a fájlt törölni és újra létrehozni, ha meg akarjuk változtatni a beállításait, egyszerűen alkalmazzuk a /change kapcsolót.
Például:
cscript pagefileconfig.vbs /change /i 1024 /m 2048 /vo d:
A D:\ meghajtón lévő virtuális memória kezdeti méretét 1024 MB-ra, maximális méretét pedig 2048 MB-ra növeltük.
Lapozófájl törlése
Egy lapozófájl törléséhez egyetlen kötelező paraméterként a tároló kötet meghajtó betűjelét kell megadni. Az előbbiekhez hasonlóan a /vo kapcsoló segítségével, üzemmód váltásra pedig a /delete szolgál.
cscript pagefileconfig.vbs /delete /vo d:
Törli a D:\ meghajtón található PAGEFILE.SYS fájlra vonatkozó hivatkozást a rendszerből. Maga a fájl a helyén marad. Törlés előtt meg kell erősíteni a törlési szándékot.