Windows - Sérült fájlok javítása

A merevlemezen vagy floppyn gyakran előfordul, hogy megsérülnek bizonyos fájlok. Hardverhiba miatti tényleges fizikai sérülésnél ne is kíséreljük meg a helyreállítást, vannak erre szakosodott cégek, ahol laboratóriumi körülmények között "csodákra" is képesek. Ha viszont a fájlrendszerben logikai sérülés keletkezett, akkor több eszköz is rendelkezésünkre áll a hiba elhárítására, az alábbiakban háromról is szó lesz. Az egyik kevéssé ismert - fájlonkénti helyreállításra képes.
Mitől sérülhetnek meg a fájlok egy merevlemezen vagy floppyn? Több oka lehet, az egyik az adathordozó fizikai sérülése. Ebben az esetben nagy az esély a tényleges adatvesztésre. Másik ok a fájlrendszer logikai szerkezetének megbomlása. Ez akkor következik, be, ha rendellenes rendszerleállás történt. Például voltak nyitott fájlok a rendszerben és ekkor következett be egy áramszünet vagy lefagyás. Keresztcsatolások keletkeznek és egy idő után összeomlik az operációs rendszer, mert lényeges rendszerfájlok olvashatatlanná válnak. A Windows 2000 óta - köszönhetően a javított fájlkezelésnek - lényegesen kevesebb ilyen probléma fordul elő, de a korábbi rendszerekben (pl.: Windows 9x) elég gyakoriak voltak. A logikai hibák nagy előnye, hogy a célnak megfelelő segédprogramok futtatásával javíthatók. Egyik ilyen program a DOS-ban is meglévő "Scandisk". Ez a program látszólag a Windows 2000-ből kimaradt. Valójában több lehetőségünk is van az ellenőrzés futtatására.
Egyik a grafikus felületről érhető el. Nyissuk meg a Sajátgép (My Computer) ikont az asztalon és kattintsunk az egyik meghajtóra a jobb oldali egérgombbal. A megjelenő menüben válasszuk a "Tulajdonságok" ("Properties") parancsot. A következő ablakban lépjünk az "Eszközök" ("Tools") oldalra. Legelső eszközként a "Hibaellenőrzés" ("Error-checking") szerepel. Kattintsunk az "Ellenőrzés" ("Check Now") gombra. Két beállítási lehetőség nyílik meg előttünk. Az első jelölőnégyzet aktivizálásával kérhető, hogy automatikusan történjen meg a feltárt hibák javítása. Ha nem jelöljük be, akkor minden hibánál megszakad a program futása és a rendszer megerősítést kér tőlünk. A második jelölőnégyzet aktivizálásával nem csak a fájlrendszer, de a lemez fizikai szektorainak az ellenőrzése is lezajlik. Előfordulhat, hogy a rendszerköteten nem lehet az ellenőrzést végrehajtani, mert a hibajavító nem kap teljes hozzáférést, ekkor megkérdezi tőlünk, hogy kérjük-e az ellenőrzés végrehajtását az operációs rendszer legközelebbi indítása alkalmával (abban a fázisban megkapja a teljes hozzáférést). Ha igen, akkor az újraindításnál már nem vele találkozunk, hanem a CHKDSK nevű parancssori alkalmazással.
A CHKDSK a Windows NT rendszerek elsődleges hibaellenőrző és javító programja. Bármikor futtatható a Windows működése közben is. Nem kell mást tenni, mint megnyitni egy parancssori ablakot (WIN+R > cmd) és beírni a következőket:
chkdsk d:
Ahol d: a D kötet betűjele. A paraméterek elhagyása esetén mindig az alapértelmezett kötet ellenőrzésére kerül sor. További kapcsolókról így kapunk tájékoztatást:
chkdsk /?
Van még egy parancssori eszköz, amely azonban kevésbé ismert, mint a CHKDSK. Neve RECOVER. Helyileg a %systemroor%\system32 mappában található. Működése némileg eltér az előző eszközökétől, mert elsődleges feladata nem a teljes kötet, hanem csak egy fájl ellenőrzése. Teszi ezt úgy, hogy szektorról - szektorra elolvassa a fájlt és megpróbálja visszaállítani az eredeti adatokat. Fizikai sérülés esetén nem biztos, hogy sikerrel járunk. Hátránya, hogy csak NTFS fájlrendszert képes kezelni, FAT vagy FAT32-t nem. Honnan tudjuk, hogy melyik fájl sérült meg? Például a Windows Intézővel nem tudjuk megnyitni - olvasni.
Tegyük fel, hogy az F:\XYZ.EXE fájl megsérült. Ekkor a következő paranccsal javítható:
recover f:\xyz
A javítás alkalmával zárolja az egész kötetet, ezért csak akkor használható, ha kizárólagos hozzáférést lehet elérni. Megkötés még, hogy nem lehet helyettesítő karaktereket (*,?) használni. Futtatás után bájtban kiírja az eredeti fájlméretet és azt is, hogy ebből mennyit tudott helyreállítani. Az eredményül kapott fájl az előzővel megegyező néven és helyen szerepel csak a háttérben kerül a merevlemez egy másik területére.