Windows - Tartományi lekérdezések menedzselése a .NET kiszolgálókon

Az Active Directory-ban tárolt objektumok (felhasználók, csoportok, számítógépek, stb.) száma olyan nagyra növekedhet, hogy lehetetlenné válik az áttekintésük. Ebben az esetben célszerű bizonyos feltételek szerint lekérdezéseket készíteni. Erre volt lehetőség a Windows 2000 kiszolgáló verzióiban is, de a .NET a lehetőségeket bővítve képes ezek eltárolására is.
A megvalósítás ott található, ahol a legnagyobb szükség van rá az Administrative Tools > Active Directory Users and Computers konzolban. Nyissuk meg és a faszerkezet elején rögtön megjelenik egy "Saved Queries" tároló. Kezdetben nem tartalmaz egyetlen objektumot sem. De itt lehet elkészíteni az új lekérdezéseket és itt fogjuk látni a visszakapott eredményt is.
Új lekérdezések készítése
Kattintsunk az ablak jobb oldalán egy üres helyre a jobboldali egérgombbal. Válasszuk ki az úszómenü New > Query pontját. A beállító ablak "Name" mezőjébe adjunk nevet a leendő lekérdezésnek. A "Description" mezőbe pedig írhatunk egy rövid megjegyzést. Mindkét paramétert célszerű úgy megválasztani, hogy még hónapokkal később is emlékeztessen az elvégzendő feladatára. A "Query root"-nál lehet beállítani a lekérdezés kiindulópontját a címtár struktúrában. Ebben és a hierarchia ettől alacsonyabb pontján zajlik le a keresés, de csak abban az esetben, ha aktív az "Include subcontainers" jelölőnégyzet. Ha nem aktív, akkor csak a megadott tárolóban keres. Ezt követi a lekérdezés összeállítása. Kattintsunk a "Define Query" gombra. A "Find" legördülőmenüben előre gyártott típusok közül lehet választani. Alapértelmezésben "Common Queries" jelenik meg, ekkor felhasználókat (Users), számítógépeket (Computers) és csoportokat (Groups) kereshetünk. Ha megváltoztatjuk a kategóriát, akkor más feltételek jelennek meg. Lehetséges teljesen személyreszabott lekérdezést is készíteni a "Custom Search" kiválasztása után. Akár LDAP szintaxis szerinti kéréseket is megadhatunk.
Nézzünk meg a használatát egy konkrét példán keresztül:
Keressük meg az összes letiltott felhasználói fiókot, amelyiknek a neve "gu" betűkkel kezdődik. Válasszuk a "Common Queries" kategóriát és a "Users" fül "Name" felirata melletti menüben válasszuk ki a "Start with" (~kezdődik mint...) elemet. Írjuk be a mellette lévő mezőbe a "gu" előtagot és aktivizáljuk a "Disabled Accounts" (letiltott fiókok) jelölőnégyzetet. Végül kattintsunk az "OK" gombokra kétszer, bezárva az ablakokat. Rögtön megjelenik a "Saved Queries" alatt az új lekérdezés és a konzol jobb felében az eredménye. Alapértelmezésben a "Guest" (Vendég) fiók felel meg a feltételeknek.
Ezt követően a jövőben már nem kell mást tenni, mint rákattintani a bal oldali névre és a jobb oldalon láthatóvá válik az eredmény.
Lekérdezések kategorizálása
Ha túl sok keresést tárolunk, akkor egy idő után áttekinthetetlenné válik a konzol és a keresések között keresni nem lehet. E problémát hivatott megszüntetni az a lehetőség, hogy "Saved Queries" tároló alatt újabbak hozhatók létre, akár több szinten keresztül egymásba ágyazva is. Kattintsunk a jobb oldali egérgombbal a New > Folder menüpontra és adjunk nevet az új mappának. Itt rögtön hasznát is vehetjük a .NET MMC megvalósítás egyik új lehetőségének: az objektumokat az egér segítségével a húzd és ejtsd módszerrel át lehet helyezni. Legyen szó akár mappáról, akár lekérdezésről.
Tárolás adathordozón
A lekérdezéseket el lehet tárolni a merevlemezen vagy floppyn is XML formátumban. A kapott fájlt ezután át lehet vinni egy másik gépre vagy akár az Interneten is lehet terjeszteni, nem utolsó szempont, hogy így kapunk egy biztonsági másolatot is. Kattintsunk a lekérdezésre a jobb oldali egérgombbal és válasszuk az "Export Query Definition" menüpontot. Adjunk nevet a fájlnak és jelöljük ki a helyét.
Az így mentett fájlok ezután egy másik gépen importálhatók a rendszerbe. Válasszuk ki a "Saved Queries"-en belül azt a tárolót, ahová be akarjuk tölteni és ismét kattintsunk rá a jobb egérgombbal. Lépjünk a menü "Import Query Definition" pontjára, jelöljük ki a dialógusablakban a fájlt, végül kattintsunk az "Open" gombra. Megjelenik a beállító ablak, itt még akár módosíthatjuk is, majd az "OK" gomb lenyomására importálódik a rendszerünkbe.
Kész lekérdezés módosítása
Nagyon egyszerűen lehet módosítani az elkészült keresési feltételeket. Kattintsunk rá a nevére és lépjünk a menü "Edit" sorára. Visszakapjuk a fenti ablakot és elvégezhetjük a szükséges módosításokat.