Windows - Webtartalmak minősítése

Az Internet Explorer az Internet Information Services-el (IIS) együttműködve lehetővé teszi a webtartalmak minősítésének kezelését. Beállítható egy jellemző (erőszak, trágár beszéd, stb.) a kiszolgáló és a kliens oldalon egyaránt. Ezzel lehetőség nyílik a nem kívánt tartalmú oldalak letöltésének megakadályozására és elzárására a gyermekek (vagy kollégák) elől.
Mi történik, ha egy minősített oldalra téved valaki? Ha saját böngészőjében is be van állítva a minősítési szint, akkor megjelenik egy ablak, jelezve, hogy tartalmi okok miatt nem jeleníthető meg az oldal. Ha mégis meg akarjuk tekinteni, akkor meg kell adni egy jelszót. Ezt a jelszót az a személy határozza meg, aki az Internet Explorer-ben beállította a tartalomszűrést, így a védelem teljesnek mondható.
Tartalom minősítés beállítása a Webkiszolgálón
Nyissuk meg a Felügyeleti eszközök > Internet szolgáltatáskezelő (Administrative Tools > Internet Services Manager) MMC konzolt és kattintsunk az egér jobboldali gombjával arra a webhelyre, amelyiken be akarjuk állítani a minősítést. A megjelenő menüben lépjünk a "Tulajdonságok" ("Properties") pontra és tallózzunk el a következő helyre: HTTP-fejlécek > Tartalom minősítése > Minősítések szerkesztése (HTTP Headers > Content Rating > Edit Ratings).
A beállító ablak "Minősítő szolgáltatás" ("Rating Service") a Recreation Software Advisory Council webhelyét lehet megtekinteni. Az oldalakon sok információ áll rendelkezésre a minősítő szolgáltatással kapcsolatban.
Nekünk most a "Minősítés" ("Ratings") oldal beállításaira van szükségünk. Első lépés, hogy engedélyezzük a weblapon: kapcsoljuk be "Az erőforrás minősítésének engedélyezése" ("Enable Ratings for this recource") jelölőnégyzetet. A minősítés kategóriákra van osztva. Minden kategórián belül négy lépésben lehet beállítani a szintet. Kattintsunk a nevére a "RSACi" alatt és az alatta lévő csúszkán állítsuk be a szintet. Balról jobbra haladva emelkednek a szintek és ezzel együtt válik egyre erősebbé az adott kategória "durvasága". Weboldalaink tartalmát ismerve nekünk kell meghatározni, hogy milyen beállításokkal élünk. Ezzel kapcsolatban hasznos lehet ellátogatni a fent említett Webhelyre.
További lehetőségek:
Megadható egy E-mail cím, amely megjelenik a kliens gép böngészőjében, ha az megakadályozza a tartalom megtekintését. Célja, hogy a felhasználó értesítést tudjon küldeni az illetékes személynek az esetleges reklamációjával vagy észrevételeivel kapcsolatban. Főleg vállalati hálózaton belül használatos. Ezenkívül be kell állítani egy lejárati dátumot a beállításokhoz. Ez alapértelmezésben 1 év.
Tartalom minősítés beállítása az ügyfélgépeken
Indítsuk el az Internet Explorer-t és nyissuk meg a következő ablakot: Eszközök > Internet beállítások > Tartalom > Tartalmi tanácsadó > Beállítások (Tools > Internet Options > Content > Content Advisor > Settings). A "Minősítések" oldalon a kiszolgálóval megegyező módon kell a csúszkák segítségével a szinteket beállítani, ehhez első lépésben be kell kapcsolni a szolgáltatást az "Engedélyezés" ("Enable") gombbal. Az adott témájú oldal csak akkor lesz megjeleníthető, ha a szint kisebb, mint az itt beállított. Egyenlő vagy nagyobb esetben megjelenik egy ablak, jelezve a tiltást (pl.: "A tartalmi tanácsadó sajnos nem engedi a hely megtekintését. A weblap az alábbiak valamelyikét tartalmazza: RSACi: Erőszak - 4. szint: Öncélú, embertelen erőszak").
Miután végeztünk a beállításokkal meg kell adnunk egy jelszót. Később egy tiltott oldal megtekintéséhez felhasználható, feloldva a zárat.
További lehetőségek:
"Jóváhagyott helyek" ("Approved Sites") oldal: "A következő webhely engedélyezése" ("Allow this Web site") mezőbe írjunk egy webcímet. Ha ezután a "Mindig" ("Always") gombra kattintunk, akkor az oldal a tartalmi szintek beállításaitól függetlenül, mindig letölthető lesz. Ha pedig a "Soha" ("Never") gombot választjuk, akkor a beállításoktól függetlenül soha nem fog megjelenni. Az így megadott helyek felkerülnek egy listába, ahol az előttük lévő ikon jelzi, hogy engedélyezett vagy tiltott helyről van szó. Törlésükhöz kattintsunk a lista egyik elemére, majd az "Eltávolítás" ("Remove") gombra.
"Általános" ("General") oldal: Erről az oldalról egy beállítást emelnénk ki: a felügyeleti jelszót itt lehet megváltoztatni a "Jelszó megváltoztatása" ("Change Password") gombra kattintás után.