Delphi - Szavak cseréje egy tetszőleges szövegben

forráskód letöltése
Legyen mondjuk egy olyan feladat, hogy egy tetszőleges szövegben cseréljük ki az összes "alma" szót "körte" szóra. Ránézésre nem is bonyolult feladat, de a megvalósításnál jó néhány nehézségbe ütközünk, ami persze azért megoldható.

A mellékelt cikkben a legegyszerűbb megoldást mutatjuk be a fenti problémára. Legyen mondjuk egy olyan feladat, hogy egy tetszőleges szövegben cseréljük ki az összes "alma" szót "körte" szóra. Ránézésre nem is bonyolult feladat, de a megvalósításnál jó néhány nehézségbe ütközünk, ami persze azért megoldható.

A mellékelt cikkben a legegyszerűbb megoldást mutatjuk be a fenti problémára.


Tehetjük ezt azért, mert a Delphi 4-ben létrehoztak egy olyan függvényt, amely mindezt megvalósítja, nekünk csak meg kell hívnunk a megfelelő paraméterrel.

Ez a függvény a StringReplace, amelynél az első paraméterben kell megadni azt a szöveget, melyben a cserét végre kell hajtani. Második paraméterben a cserélendő sztringet, míg a harmadikban az új sztringet adhatjuk meg. Az utolsó paraméterben azt szabályozhatjuk, hogy a keresés közben figyelembe vegye-e a kis- és nagybetű közötti különbséget (rfIgnoreCase) és hogy az összes találatot lecserélje-e (rfReplaceAll).