Windows - Windows XP Update szolgáltatás

Nap mint nap fedeznek fel a különböző szoftverekben biztonsági réseket. Ezek mielőbbi befoltozása sokszor valóban létfontosságú, de folyamatosan figyelemmel kísérni, hogy az adott rendszernek éppen milyen foltra van szüksége, bizony nem kis feladat. Ezt a problémát hivatott áthidalni a Windows XP Update szolgáltatása, amely néhány kattintás után telepíti a szükséges összetevőket. Nem kell mást tennünk, mint élni ezzel a lehetőséggel...
A Windows Update szolgáltatás a rendszert online módon bővíti, tehát szükség van élő Internet kapcsolatra a használatához. Első lépésben felméri, hogy milyen a jelenlegi állapot, ezt összehasonlítja a Microsoft webhelyén lévő adatbázissal és a kettő különbözetéből javaslatot tesz arra, hogy milyen javításokat kell letöltenünk. Fennáll a lehetősége, hogy válasszunk ezek közül, alapértelmezésben mindegyik a gépre kerül. Tekintve, hogy a javítások letöltése előtt történik egy rendszervizsgálat ezért mindig személyre szabott a letöltendő adatmennyiség, mentesen a felesleges dolgoktól. Nem csak biztonsági javításokat - bár ezek a legfontosabbak - hanem súgófájlok, illesztőprogramok és egyéb rendszerelemek frissítéseit is megkapjuk.
A szolgáltatás indítása több módon is lehetséges egyik a Start > Minden program > Windows Update (Start > All programs > Windows Update) elem kiválasztásával történik. Másik lehetőség a Start > Súgó és támogatás > Windows Update (Start > Help and Support > Windows Update) útvonalon található. Ezeken kívül még számos helyről (pl.: Vezérlőpult (Control Panel), Internet Explorer) csatlakozhatunk. Gyakorlatilag mindegy, hogy melyiket választjuk nincs lényegi eltérés a frissítés kivitelezésében, legfeljebb a kezelőfelület kicsit másként néz ki. Itt jegyeznénk meg, hogy élő Internet kapcsolat mellett automatikusan megtörténik a frissítések ellenőrzése és egy buborékban kapunk értesítést, ha szükséges valamelyiket letölteni. Rákattintva egy varázsló lesz segítségünkre a szolgáltatás beállításában. Az első oldalon rögtön közli is velünk, hogy semmiféle személyes adatot, illetve azonosításra szolgáló információt nem gyűjt - szolgáltatás teljesen anoním. Ezután rögtön elvégezhetünk egy fontos beállítást. Három lehetőség közül választhatunk :
  • Automatikusan történik a frissítések letöltése és a telepítés előtt kér megerősítést.
  • A letöltés és a telepítés megkezdése előtt is értesít minket.
  • Minden automatizmust kikapcsol, a rendszer frissítését kézzel kell elvégeznünk.
Ezzel véget ért a varázsló ténykedése. Ezután már a Windows Update veszi át az irányítást. Tegyük fel, hogy a középső lehetőséget választottuk az előbb. Tehát automatikusan fut az update, de a letöltés és a telepítés megkezdése előtt van lehetőségünk dönteni a továbbiakról.
A következő ablakban már a szükséges frissítések jelennek meg. Mindenhol az operációs rendszer nyelvezetének megfelelő magyarázatokkal ellátva - tehát magyar Windows-on magyarul. Ha bővebb magyarázatra van szükségünk, kattintsunk az alatta lévő linkre és egy külön ablakban megjelenik ez is. Jelölőnégyzetek ki- és bekapcsolásával dönthetünk afelől, hogy engedélyezzük-e a letöltéseket vagy sem. Azok a frissítések automatikusan letöltésre lesznek jelölve, amelyeket a Microsoft valamilyen oknál fogva fontosnak ítél meg.
A letöltés alatt egy új ikon jelenik meg a tálcán, ha fölé visszük az egeret láthatjuk, hogy pillanatnyilag hány százaléknál tart. Ha meggondoltuk magunkat és meg akarjuk szakítani a letöltést, akkor kattintsunk az ikonra a jobb oldali egérgombbal és válasszuk az egyetlen megjelenő menüt (felfüggesztés). Miután minden szükséges adat a gépünkre került megkezdődhet a telepítés. Ekkor még egy megerősítés kérés érkezik felénk. Modemes kapcsoltvonali felhasználók számára fontos, hogy lehetnek olyan frissítések, amelyek a gép újraindítását kérik a telepítés végén.