Windows - Könyvtárméretek listázása

Gyakran lehet szükségünk arra, hogy tudjuk egy alkönyvtár méretét. Az Intézőben ezt a jobboldali egérgombbal előhívható tulajdonság ablakban látjuk is. De mi van akkor, ha nem egy mappa, hanem az egész merevlemez könyvtárszerkezetének a méretére vagyunk kíváncsiak, beleértve az almappákat is, stb. Ebben az esetben az Intéző lehetőségei korlátozottak, de van megoldás.
A megoldás alapértelmezésben nincs beleépítve a Windows-ba, de megtalálható a telepítő CD-jén. Helyezzük be a lemezt a meghajtóba és telepítsük fel a \SUPPORT\TOOLS könyvtárban található SUPTOOLS.MSI fájlt. Ezt követően a \Program Files\Support Tools mappában találunk egy parancssori segédprogramot DIRUSE néven. Feladata, hogy készítsen számunkra egy könyvtárlistát egyenként jelezve, hogy melyiknek mekkora a mérete. Nekünk nem kell mást tennünk, mint megfelelően paraméterezve meghívni. A Support Tools feltelepítése után újra kell indítani a számítógépet - ezt a telepítő kérésre el is végzi - ekkor az alapértelmezett elérési utak közé felkerül a \Program Files\Support Tools mappa is. Így az operációs rendszer bármely pontjáról elérhetővé válik.
Legegyszerűbben úgy tudjuk futtatni, hogy egyetlen paraméterként egy könyvtár nevét adjuk át. Indítsunk el egy parancssori ablakot és írjuk be a következő sort.
diruse c:
Rövid várakozás után megkapjuk a C: meghajtón lévő mappák méretének az összegét és a fájlok számát. Ebből még nem látszik, hogy valójában miből is épült fel az eredmény. Ezen segíthetünk, ha mappánkénti megjelenítésbe váltunk.
diruse c: /s
A méretek bájtban jelennek meg, ami nem mindig szerencsés megoldás és főleg nem mindig áttekinthető. Váltsunk át megabájtban történő listázásra a /m kapcsolóval.
diruse c:\Windows /s /m
Esetleg kB-ba a /k-val:
diruse c:\Windows /s /k
Az alapértelmezés - ha nem adjuk meg az előző két kapcsolót - a bájtban történő megjelenítés. Amit még a /b kapcsolóval is elérhetünk.
diruse c:\Windows /s /b
Szintén a méretek ábrázolásához tartozik az a lehetőség, hogy az ezres tagokat elválaszthatjuk egymástól.
diruse c:\Windows /s /,
Magyar Windows XP-n sajnos nem jelenik meg a "," karakter (helyette "á" betűt ír ki).
Jelöltessük meg azokat a könyvtárakat, amelyek mérete meghaladja az 1000 bájtot.
diruse c:\Windows /s /q:1000
A feltételnek megfelelő könyvtár előtt egy felkiáltójel (!) lesz látható. Most pedig csak ezeket listázzuk ki és a többit ne.
diruse c:\Windows /s /q:1000 /d
Az eredményben meg lehet jeleníteni a feltételnek megfelelő almappák méretét külön is. Ehhez a /o kapcsoló után adjuk meg az almappa nevét.
diruse c:\Windows /q:1000 /d /o c:\Windows\System32
Mindeddig a visszakapott értékek a képernyőn jelentek meg, de van lehetőség naplófájlban is rögzíteni őket a /l kapcsolóval.
diruse c:\Windows /s /q:1000 /d /l
A fájl DIRUSE.LOG néven lesz megtalálható az aktuális könyvtárban.