Windows - Windows XP tippek

16. rész

A Windows XP egyik új szolgáltatása a gyors felhasználóváltás (fast user switching) nem használható, ha a gép egy tartomány tagja. Viszont, ha kiléptetjük a tartományból, akkor sem áll automatikusan rendelkezésre. A másik probléma, amivel sokan szembesülnek, hogy az Intézőben (Explorer) bekapcsolják az "Állapotsor" ("Status Bar") megjelenítését, de ezt látszólag nem jegyzi meg a rendszer. A megoldások az alábbiakban olvashatók.
Munkaállomás kijelentkeztetése tartományból és a gyors felhasználóváltás visszaállítása
Ha a Windows XP telepítése során nem léptetjük be a gépet Active Directory tartományba, akkor munkacsoportos tagsággal fog rendelkezni és használhatóvá válik a gyors felhasználóváltás (fast user switching) szolgáltatás. Lényege, hogy egyik felhasználói fiókból úgy jelentkezhetünk át egy másikba, hogy előtte nem kell kijelentkezni. Továbbá a felhasználói nevek beírása helyett kis képekre (ikonokra) kattintva lehet kiválasztani egy adott fiókot. A megoldásnak biztonsági szempontból van hátránya: illetéktelen személyek is láthatják, hogy milyen felhasználói nevek vannak telepítve - ettől kezdve már csak jelszót kell szerezni valamelyikhez. Amint tartományi tagságra konfiguráljuk a gépet több dolog is megváltozik: eltűnik a gyors felhasználóváltás és megjelenik a Windows 2000-ben használt bejelentkező dialógus ablak. A vezérlőpult felhasználókat kezelő része is átvált az újszerű grafikus elemekből a tartományba illeszkedő MMC konzolra. Hogy lehet visszaállítani az eredeti állapotot?
Első lépés, hogy kijelentkezzünk a tartományból. Ezután már nem lesz elérhető az Active Directory olyan szolgáltatása, mint például a csoportházirend, de továbbra is használhatjuk a megosztott mappákat és nyomtatókat. Kattintsunk a Vezérlőpult > (Hálózati és internetes kapcsolatok) > Hálózati kapcsolatok (Control Panel > (Network and Internet Connections) > Network Connections ) ikonra. Az ablak menüsorában lépjünk a Speciális > Hálózati azonosítás (Advanced > Network Identification) elemre. A megjelenő ablakban pedig a "Módosítás" ("Change") gombra. A "Tagság" ("Member of") beállításoknál aktivizáljuk a "Munkacsoport" ("Workgroup") rádiógombot és adjunk meg egy munkacsoport nevet. Ezután meg kell adnunk egy tartományból való kiléptetésre jogosított fiók felhasználó nevét és jelszavát. Ilyenek a "Rendszergazdák" ("Administrators") csoport tagjai. Ezt a gép újraindítása fogja követni.
Az újraindítás után a Vezérlőpult > Felhasználói fiókok (Control Panel > User Accounts) lenyomására megjelenő ablak már nem az előbbi MMC konzol. Kattintsunk "A felhasználók be- és kijelentkezési módjának megváltoztatása" ("Change the way users log on or off") sorra. Ekkor megjelenik egy figyelmeztetés, hogy addig nem lehet semmit megváltoztatni, ameddig él a kapcsolat nélküli fájlok (offline files) használata. Lépjünk az "OK" gombra és a következő ablakban vegyük ki a pipát a "Kapcsolat nélküli fájlok engedélyezése" ("Enable Offline Files") előtti jelölőnégyzetből, nyomjuk le ismét az "OK" gombot. Ezt követően lépjünk ismét a be- és kijelentkezési mód megváltoztatására és kapcsoljuk be "Az üdvözlőképernyő használata" ("Use the Welcome screen") és "A gyors felhasználóváltás használata" ("Use Fast User Switching") jelölőnégyzeteket. Végül kattintsunk a "Beállítások alkalmazása" ("Apply Options") gombra. Indítsuk újra a számítógépet és immár teljes pompájában láthatók a Windows XP új bejelentkezési szolgáltatásai.

Az eltűnt állapotsor
Gyakori probléma szokott lenni, hogy a Windows Intézőben (Windows Explorer) bekapcsolt állapotsor (Nézet > Állapotsor (View > Status Bar)) időnként eltűnik. Nos itt csak arról van szó, hogy alapértelmezésben minden mappa beállítását egyenként megjegyzi az operációs rendszer. Amelyiknél bekapcsoljuk, ott látható lesz, amelyiknél nem, ott pedig nem. Könnyen segíthetünk a problémán, ha rögtön telepítés után elvégezzük a következő lépéseket:
Indítsuk el az Intézőt: Start > Minden program > Kellékek > Windows Intéző (Start > All Programs > Accessories > Windows Explorer) és kattintsunk a "Sajátgép" ikonra. Kapcsoljuk be az állapotsort: Nézet > Állapotsor (View > Status Bar), majd lépjünk az Eszközök > Mappa beállításai (Tools > Folder Options) menüsorra. Itt a "Nézet" ("View") oldalon kattintsunk a "Minden mappára érvényes" ("Apply to All Folders") gombra. A megjelenő dialógus ablakban adjunk igenlő választ és próbáljuk ki, hogy valóban mindenhol látszik-e az állapotsor, az Intéző és az operációs rendszer újraindítása után is.

Tippek, trükkök cikksorozat

Tippek és trükkök - RAS - Modem csengetési szám állítása
Tippek és trükkök - Program futtatása más felhasználóként - 5. rész
A Windows ikonméretének megváltoztatása és Windows 2000 Asztaltémák - 6. rész
Tippek és trükkök - Internet Explorer - 7. rész
Tippek és trükkök - 8. rész
Alapértelmezések állítása, telepítési fájlok helye, intéző nézetek - 9. rész
Biztonsági trükkök - 10. rész
Windows XP trükkök - 11. rész
Windows 2000 és XP tippek, trükkök - 12. rész
Registry trükkök - 13. rész
Tippek, trükkök - 14. rész
Tippek, trükkök - 15. rész

Windows XP tippek - 16. rész

Tippek Windows XP-hez - 17. rész
Windows tippek - 18. rész
Windows tippek - 19. rész
Windows tippek - 20. rész
Windows Tippek - 21. rész
Windows tippek - 22. rész
Tippek-trükkök - 22. rész
IIS tippek - 23. rész
Windows XP tippek-trükkök - 24. rész
Windows 2000/XP tippek, trükkök - 25. rész
Windows XP tippcsokor - 26. rész
Windows XP tippek, trükkök - 27. rész
XP és IIS tippek - trükkök - 28. rész
Windows XP tippek, trükkök - 29. rész
Tippek, trükkök - 30. rész
Registry trükkök - 31. rész
Tippek, trükkök - 32. rész
Windows XP tippek, trükkök - 33. rész
Tippek, trükkök - 34. rész
Tippek, trükkök - 35. rész
Tippek, trükkök - 36. rész
Tippek, trükkök - 37. rész
Tippek, trükkök - 38. rész
Tippek, trükkök - 39. rész
Tippek, trükkök - 40. rész
Tippek, trükkök - 41. rész
Tippek, trükkök - 42. rész
Hardverrel kapcsolatos tippek, trükkök - 43. rész
Registry trükkök - 44. rész
Tippek, trükkök - 45. rész
Tippek, trükkök - 46. rész
Tippek, trükkök - 47. rész
Tippek, trükkök - 48. rész
Tippek, trükkök - 49. rész
Tippek, trükkök - 50. rész
Tippek, trükkök - 51. rész
Tippek, trükkök - 52. rész
Tippek, trükkök - 53. rész
Tippek, trükkök - 54. rész
Tippek, trükkök - 55. rész
Tippek, trükkök - 56. rész
Tippek, trükkök - 57. rész