Windows - Tartalomelévülések beállítása a webszerveren

Internetezés közben, amikor megtekintünk egy weboldalt az Internet Explorer letölti a tartalmát és elhelyezi egy átmeneti tárolóba. Ha visszatérünk az adott oldalra, akkor már ebből a tárolóból gyorsan be tudja tölteni. Ez rendben is lenne, de mi van akkor, ha a webkiszolgálón közben megváltozik az oldal tartalma? Nos erről bizony a kiszolgálót üzemeltetőknek kell gondoskodni. Az alábbiakban leírjuk, hogy milyen teendőket kell elvégezniük.
A megoldás kulcsa a HTTP fejlécekben keresendő. Itt több információ kerül átadásra a kiszolgáló és a kliens között, még mielőtt megkezdődne egy oldal letöltése és megjelenítése. Az egyik ilyen információ a tartalom elévülésére vonatkozik. A kiszolgáló közli, hogy mikor jár le az érvényessége, ezt a kliens gép Internet Explorer-e értelmezi és mielőtt az oldalra való visszatérésnél az átmeneti tárolóból venné az adatokat ellenőrzi. Ha már nem érvényesek az ott lévő fájlok, akkor az Internetről ismét letölti az oldal tartalmát.
Indítsuk el a Felügyeleti eszközök > Internet szolgáltatáskezelő (Administrative Tools > Internet Services Manager) MMC konzolt és kattintsunk a jobboldali egérgombbal azon a webhelyen, amelyiken szabályozni akarjuk a tartalom elévülést. A megjelenő menüben lépjünk a "Tulajdonságok" ("Properties") sorra. A tulajdonság ablakban pedig a "HTTP-fejlécek" ("HTTP Headers") oldalra. Alapértelmezésben nincs bekapcsolva a szolgáltatás, de a "Tartalomelavulás engedélyezése" ("Enable Content Expiration") jelölőnégyzet aktivizálásával bekapcsolhatjuk. Háromféle időpont megadás közül lehet kiválasztani a nekünk legmegfelelőbbet:
  • "azonnal elavul" ("Expire Immediately"). Az oldalak letöltésük után rögtön érvényüket is vesztik, nem kerülnek be a kliensek átmeneti tárolójába. Főleg olyan oldalaknál szokták alkalmazni, amelyek azonnali on-line információkat szolgáltatnak (pl.: webkamerák képei).
  • "elavul a jelzett idő elteltével" ("Expire after"). A feliratot követő mezőben adjunk meg egy számot, amely perc, óra vagy nap lehet. Hogy a három közül melyik, az a legördülőmenüből választható ki. Általában hírcsatornák által szolgáltatott oldalaknál használatos, ahol lehet tudni, hogy például naponta vagy óránként van új adat feltöltés.
  • "elavul ezen a napon" ("Expire on"). Itt egy konkrét dátum és időpont adható meg. Ritkábban használt lehetőségről van szó. Az előző két módszer nem igényli a kiszolgáló konfigurációjának változtatását, mert periodikusan ismétlődik, de ez a beállítás igen. Az időpont lejárta után vagy megadunk egy másikat, vagy nem és akkor elérjük, hogy a tartalomelévülés nem fog működni. Alkalmazási területe például weboldalakon meghirdetett akciókra szokott kiterjedni.
Fenti beállításaink csak egy webhelyre terjedtek ki, de megadhatók a kiszolgáló gyökerében is és akkor öröklődés útján a kiszolgáló által kezelt összes webhelyre eljutnak. Kattintsunk az Internet Information Service konzol farendszerében a kiszolgáló nevére a jobboldali egérgombbal és válasszuk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüt. Az "Örökölhető tulajdonságok" ("Master Properties") csoport legördülőmenüjében állítsuk be a "WWW szolgáltatás"-t ("WWW Service") és kattintsunk a "Szerkesztés" ("Edit") gombra. Ugyanolyan beállításablakkal találkozunk, mint az előzőekben. A különbség annyi, hogy amit itt beállítunk az öröklődés útján eljut az összes webhelyre.