Windows - Erőforrás megosztás a Távoli Asztal gépei között

forráskód letöltése
A Windows 2000-ig terminálszolgáltatásnak nevezett Távoli Asztal (Remote Desktop) szolgáltatást használók a Windows XP-ben számos újdonsággal találkozhatnak. Az egyik, hogy több erőforrást - például a helyi gép lemezmeghajtóit - át lehet vinni a távoli gépre. Ezzel megoldódik az egyik legnagyobb hiányosság és megvalósulhat a gépek közötti fájlmásolás.
A cikkünkben leírt funkciók csak két Windows XP-t futtató gép között működnek. Ha az egyik gép XP-t, a másik Windows 2000 Server-t futtat, akkor nem jön létre az erőforrás átadás, mert a Windows 2000 terminálszolgáltatása nincs rá felkészítve.
Mi a terminálszolgáltatás?
Egy olyan program, amely képes a monitor képét átvinni a hálózaton egy kliens gépre. A távoli gépen úgy tudunk dolgozni, mintha a szerver előtt ülnénk. Elvégezhetünk konfigurációs beállításokat, indíthatunk programokat, akár újra is indíthatjuk a szervert. További előnye, hogy a kliens szoftver kicsi erőforrás igényű és létezik 16 illetve 32 bites verzióban is. Gyakorlatilag nincs akadálya, hogy egy 386-os, DOS-t futtató gépen vagy egy Windows CE-t használó palmtopon, Windows 2000 szervert - és 32 bites Windows programokat - használjunk ezzel a módszerrel. Mert minden program a szerveren fut, csak és kizárólag a képernyő képe jön át, az is tömörítve és nem a teljes kép, hanem mindig az előzőhöz viszonyított különbség, bizonyos részei, amik rajzutasításokkal leírhatók, azzal kerülnek megjelenítésre. A szerver felé a kliensek egér és billentyű műveletei mennek át.
A Windows XP Távoli Asztal (Remote Desktop) szolgáltatására - ami a Windows 2000-es terminálszolgáltatás továbbfejlesztése - is érvényesek a fentiek, csak további funkciók is elérhetők. Már nem kizárólag a képernyőképek különbségei, a billentyű- és egérműveletek továbbítódnak, hanem hangot és fájlokat is átvihetünk, használhatjuk a helyi gép nyomtatóit és soros portjait.
Nyissuk meg a Kellékek > Kommunikáció > Távoli asztal kapcsolat (Accessories > Communications > Remote Desktop Connection) ablakot és kattintsunk a "Beállítások" ("Options") gombra. Ezt követően lépjünk a "Helyi erőforrások" ("Local Resources") oldalra.
Hangátvitel
Windows 2000-ben nem lehetett szabályozni, hogy melyik gépen szólaljon meg a lejátszott hang. Léteztek olyan más gyártó által készített terminálkliensek, amelyek megoldották ezt a problémát, de ezekért a programokért külön fizetni kell. Nem így az XP-ben, ahol a "Távol számítógép hangja" ("Remote computer sound") alatti legördülőmenüben egyszerűen ki lehet választani, hogy melyik gép "szólaljon meg", illetve, hogy ne történjen hangátvitel.
Billentyűkombinációk érvényességi köre
A következő legördülőmenüben jelölhető ki, hogy a szabványos Windows billentyűkombinációk melyik gépre hassanak, továbbá, hogy csak teljesképernyős üzemmódban működjenek. Nézzük, hogy mely speciális kombinációk érvényesek a távoli asztal kapcsolatban:
CTRL+ALT+END "Feladatkezelő" ("Task Manager" megjelenítése
CTRL+ALT+PAUSE Váltás a teljesképernyő és az ablak megjelenítés között.
CTRL+ALT+- (a numerikus billentyűzet - billentyűje Az aktív ablak képének elhelyezése a távoli gép vágólapjára.
CTRL+ALT++ (a numerikus billentyűzet + billentyűje A teljes képernyő képének elhelyezése a távoli gép vágólapjára.
ALT+Page Up és ALT+Page down és ALT+INSERT Váltás a futó programok között, egyik illetve másik irányba.
ALT+HOME Start menü felhozatala
ALT+DELETE Az aktuális ablak rendszermenüjének megjelenítése
Helyi eszközök átvitele
Talán ezek a legfontosabb beállítások, közülük is a helyi lemezmeghajtók megjelenítése a távoli gépen hiányzott leginkább a Windows 2000 terminálszolgáltatásából. Csatlakozás előtt kapcsoljuk be a "Lemezmeghajtók" ("Disk drives") előtti jelölőnégyzetet. A csatlakozás alkalmával rögtön kapunk egy figyelmeztető üzenetet: nem biztonságos, ha a helyi eszközök elérhető a távoli gépen. Nekünk most éppen az elérés a célunk, ezért lépjünk az "OK" gombra. Ekkor jön létre ténylegesen a kapcsolat.
Indítsuk a távoli gépen a Windows Intézőt (Windows Explorer) és láthatjuk, hogy az ott helyinek számító meghajtók alatt megjelentek a másik még meghajtó is, ugyanazzal a betűjellel, mint eredeti helyükön. Nevük a következő formában látható: "X on gépnév". Ahol "X" az adott meghajtó betűjele, a "gépnév", pedig a hozzá tartozó számítógép neve. Ettől kezdve a fájlok másolása az egyik gépről a másikra az Intézőn belül ugyanúgy történik, mint ha helyileg tennénk. Fontos, hogy ez nincs összefüggésben a megosztott mappákkal és kötetekkel. Minden esetben az összes meghajtó, összes állománya elérhető (NTFS jogosultságoktól függően).
Ugyanezek vonatkoznak a nyomtatók és a soros portok elérésére is. A távoli gép nyomtatók mappájában megjelenik a helyi gépre telepített összes nyomtató és elérhetőkké válnak a soros portok is.
Ismételten felhívnánk a figyelmet, hogy az említett lehetőségek csak akkor működnek, ha két, minimum Windows XP-t futtató gépet kapcsolunk össze (azért minimum, mert a .NET kiszolgálók már ezek szerint készülnek).