Windows - Eszközmeghajtók listázása

forráskód letöltése
A Windows-ban minden felismert hardvereszközhöz tartozik egy vagy több illesztőprogram. Ezek olyan rendszerközeli alkalmazások, amelyek kapcsolatot teremtenek az eszköz és az őket használó programok között, illetve működésre bírják az adott hardvert. A Windows meghibásodásának egyik leggyakoribb forrása az illesztők nem megfelelő működése. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy lehet a felhasználói felületről és parancssorból egy listát kérni a betöltött illesztőkről és hogy ellenőrizhető, hogy rendelkeznek-e digitális aláírással. Tesszük mindezt hálózaton keresztül másik gépeken és a helyi gépen egyaránt.
Illesztőprogram nélkül nem használható egyetlen hardvereszköz sem. Még a legegyszerűbb hangkártyákhoz, billentyűzetekhez és az egérhez is szükség van rájuk. Az egyre újabb Windows verziók mind több és több hardverelemhez rendelkeznek beépített meghajtóval. A Windows 95 óta automatikussá vált a telepítésük és konfigurálásuk. Később bevezetésre került a digitális aláírás alkalmazása. Lényege, hogy egy illesztőprogramot teljeskörű tesztnek vetnek alá és amennyiben minden szempontból megfelelt, digitális aláírással látják el. Az operációs rendszer felismeri az aláírást és engedélyezi a telepítést. Hiányzó aláírás esetén beállítástól függően megakadályozható a rendszerbe kerülés. Miért van erre szükség? Tekintve, hogy az illesztők hardverközeli programok, az esetleges hibás kódsorok könnyen a rendszer összeomlását okozhatják. Windows 95/98 alatt ez általános jelenségnek volt mondható. A Windows 2000 már sokkal jobban "vigyáz magára", az XP-ről nem is beszélve. Rendszerösszeomláskor fontos lehet tudni - főleg, ha nem egyértelmű a hiba forrása - hogy milyen illesztők töltődtek be, melyek vannak használatban. Csökkentett módban indítva a gépet csak annyi töltődik be, amennyi feltétlenül szükséges és lehet, hogy ekkor nem is jelentkezik a probléma.
A felhasználói felületről a következő módon juthatunk hozzá a szükséges információhoz: Nyomjuk le a WIN+PAUSE billentyűkombinációt, ezzel előjön a "Rendszertulajdonságok" ("System Properties") ablak. Lépjünk a "Hardver" ("Hardware") oldalára, majd az "Eszközkezelő" ("Device Manager") gombra. A számítógép neve alatt egy farendszerben csoportosítva találjuk a meghajtókat. Kattintsunk duplán a kiválasztott eszközön és lépjünk az "Illesztőprogram" ("Driver") oldalra. Kapunk néhány információt (verziószám, stb.) és látható, hogy rendelkezik-e digitális aláírással. A Windows 9x sorozatban szerepeltek a listában olyan eszközök is, amelyeket valójában nem használt az operációs rendszer, de a Windows 2000-től kezdve ezek már nincsenek megjelenítve.
Nézzük meg, hogy juthatunk hozzá a fenti információkhoz parancssorból. A Windows XP %systemroot%\system32 mappájában találunk egy DRIVERQUERY.EXE nevű segédprogramot hasonló célzattal, mint a fenti konzol. Általában jellemző a parancssori programokra, hogy egy-két plusz funkcióval is rendelkeznek grafikus megfelelőjükhöz képest. Így van ez jelen esetben is, ugyanis nem csak a helyi, hanem a hálózat gépeinek illesztőprogram listáját is képes megjeleníteni és az sem feltétel, hogy a másik gépen Windows XP fusson. Indítsunk el egy parancssori ablakot és adjuk ki az utasítást paraméterek nélkül
driverquery
Megkapjuk a helyi gép illesztőprogram listáját egy táblázatban felsorolva. Térjünk át a hálózat egy másik gépére és kérjük le arról is ugyanezt a listát.
driverquery /s gépnév
Ahol a "gépnév" a másik gép neve vagy IP címe. Előfordulhat, hogy elutasításban lesz részünk, mert a távoli gépen nem érvényes az aktuális felhasználói nevünk és jelszavunk. Ez esetben adjunk meg másikat.
driverquery /s gépnév /u név /p jelszó
Hiába böngésszük a táblázatot nem látjuk, hogy az adott meghajtó rendelkezik-e digitális aláírással. Használjuk a /si kapcsolót és megoldódik a probléma.
driverquery /s gépnév /u név /p jelszó /si
Megjelent egy "IsSigned" feliratú oszlop, ahol TRUE értéket találunk, ha van aláírás és FALSE-t, ha nincs. Fontos, hogy a kapcsolót csak Windows XP-t futtató gépek ellenőrzésére használhatjuk. Ha a megjelenített adatmennyiség nem szolgáltat kellő információt, akkor a /v bekapcsolja számunkra a bővített üzemmódot.
driverquery /v
Ha a parancssor kimenetét programból akarjuk feldolgozni, akkor zavaró lehet a táblázat megjelenő fejléce. Ennek eltüntetésére való a /nh kapcsoló.
driverquery /nh
Nem kell ragaszkodnunk a táblázatos ábrázolási módhoz sem. Választhatunk a lista és a CSV formátum közül is.
driverquery /fo csv
driverquery /fo list
driverquery /fo table