Windows - Eszköz-illesztőprogramok ellenőrzése

Már több cikkünkben írtunk a Windows hardver eszközökhöz készült illesztőprogramjainak ellenőrzéséről, listázásáról. Az esetek nagy többségében ezek a kis programok felelnek egy- egy rendszerösszeomlásért. Jelen részünkben a Windows 2000/XP egyik segédprogramját kívánjuk bemutatni. Minden eddigi Windows eszköznél hatékonyabban képes tesztelni illesztőprogramjainkat, még a legkisebb hibákat is kimutatva.
A segédprogram neve: VERIFIER.EXE, helyileg a %systemroot%\system32 mappában kapott helyet. Windows 2000 Professional-től kezdve megtalálható az összes Windows verzióban. Indítsuk el a Start > Futtatás (Start > Run) menübe beírva: verifier. Az XP-s és a 2000-es verzió megjelenésében különbözik, de tartalmát tekintve lényegében azonos. Az alábbiakban az XP-ben található változatot ismertetjük.
Illesztőprogramok kijelölése tesztelésre
Indulás után a felsorolásra kerülő feladatok közül lehet választani. Az első a normál beállítások mellett gyors konfigurálást tesz lehetővé. Milyen ellenőrzéseket, teszteket hajt végre a program?
  • Speciális készlet
  • Készletkövetés
  • Kényszerített IRQ ellenőrzés
  • I/O ellenőrzés
  • Kibővített I/O ellenőrzés
  • Deadlock észlelés
  • DMA ellenőrzése
  • Kevés erőforrás szimulálása
Normál beállításnál ezek mindegyikét ellenőrzi. A következő oldalon ki kell jelölni a tesztelendő illesztőprogramokat. Az első három menüpontban előre meghatározott készletek közül választhatunk (aláírás nélküli, korábbi Windows verzióhoz gyártott és a gépen lévő összes). A negyedik menüponttal lehet bármelyiket kijelölni. Ekkor a következő oldalon választhatunk a jelenleg betöltött és a "Jelenleg nem töltött illesztőprogram felvétele a listára" ("Add currently not loaded driver(s) to the list") feliratú gomb lenyomásával a gépen lévő többi közül. Például ha egy TV-Tuner kártya feltelepítése után bizonytalanná válik a gép működése, de nem egyértelmű a hiba, akkor próbálkozzunk a kártyához tartozó illesztő kijelölésével (pl.: bt848.sys, bttuner.sys, btxbar.sys).
Ha a varázsló első oldalán az "Egyéni beállítások létrehozása (kódfejlesztők számára)" ("Create custom settings (for code developers)") menüpontot választjuk, akkor jelölőnégyzetek segítségével egyenként határozhatjuk meg a fenti teszttípusok közül a végrehajtandókat.
Miután végeztünk a beállításokkal, újra kell indítani a számítógépet a teszt megkezdéséhez.
Ha nem indul a gép...
Az ellenőrzés nagyon szigorú, ezért előfordulhat, hogy a következő rendszerindítás "kékhalállal" végződik. Különösen aláírás nélküli, bizonytalan illesztők esetében fordulhat elő. Lehet, hogy ezek hibás működését eddig nem is vettük észre, mert az operációs rendszer védve magát javította a hibákat. Tudomásul véve a helyzetet egy reset után csökkentett módban indítsuk a gépet. Futtassuk újra a VERIFIER-t és hajtsuk végre a következő lépést.
Beállítások törlése - a tesztelés megszüntetése
A varázsló első oldalán aktivizáljuk "A meglévő beállítások törlése" ("Delete existing settings") rádiógombot, kattintsunk a "Befejezés" ("Finish") gombra és indítsuk újra a gépet.
Jelenlegi beállítások megjelenítése
Amennyiben sikeresen elindult az operációs rendszer és kíváncsiak vagyunk rá, hogy milyen teszttípusok futnak és mely illesztőprogramok állnak ellenőrzés alatt, kattintsunk a varázsló első oldalán "A meglévő beállítások megjelenítése" ("Dislplay existing settings") rádiógombra. A következő oldalon két oszlopban felsorolásra kerülnek a kért információk.
Eredmények megjelenítése
A program a háttérben fut, de a "kékhalál" hiánya még nem jelenti automatikusan, hogy minden rendben van. Lépjünk "A jelenlegi ellenőrzött illesztőprogramok adatainak megjelenítése" ("Display information about the currently verified drivers") menüre. A következő oldal hasonló az előző fejezetben említetthez, azzal a különbséggel, hogy további illesztők vethetők górcső alá, illetve változtathatunk a teszttípusokon is. Lépjünk erről az oldalról tovább és rögtön megjelenik egy lista az ellenőrzések eredményével. Láthatjuk a sikeres és sikertelen memóriafoglalási kísérleteket és egyéb tulajdonságokat. Mint a lista fejlécéből is kiderül, ezek globális számlálók. Értendő ezalatt, hogy az összes ellenőrzött illesztő értékeit látjuk. Nem így a következő oldalon, ahol egy legördülőmenüből egyenként választva, mindegyikhez megjelennek a hozzá tartozó értékek.
Végkövetkeztetés
Ha hibákat látunk a teszteredményekben, de az operációs rendszer látszólag zavartalanul működik, megtehetjük, hogy tudomást sem veszünk róla. Ha akadozik a gép működése a VERIFIER megmutatja, hogy melyik illesztő okozza a problémát. Ez esetben próbálkozzunk verziófrissítéssel. Legjobb, ha aláírt példányt sikerül beszerezni, de ez nem minden esetben járható út. Figyeljük folyamatosan a hardvergyártók honlapjait. Ha minden rendben van felesleges frissíteni. Végül ne zárjuk ki annak a lehetőségét sem, hogy azért hibázik egy illesztőprogram, mert rossz az általa kezelt hardver és eleve hibás jeleket kap. Persze ezt illene jeleznie, de a gyakorlat szerint ez nincs mindig így.