Windows - Windows tippek

19. rész

forráskód letöltése
Cikkünkben a következő tippeket adjuk a Windows használatához: Windows XP tömörített mappa (Compressed Folder) szolgáltatás elindítása/leállítása, hibajelentés (Error Reporting) letiltása. Hálózati forgalom megosztása több hálózati kártya között, indexelő szolgáltatás indítása/leállítása parancssorból. Végül laptop tulajdonosoknak egy kis csemege: dinamikus lemezek engedélyezése laptopokon.
Cikkünkhöz mellékeltünk egy "EnableDDisk.reg" nevű registry állományt. Futtatva engedélyezi a dinamikus lemezkezelés szolgáltatást. Továbbá megtalálható egy másik is "RandomAdapter.reg" néven. Futtatásával több hálózati kártya esetén a rendszer megosztja a hálózati adatforgalmat az adapterek között.
Tömörített mappa (Compressed Folder) szolgáltatás elindítása/leállítása
A Windows XP képes fájlokat és mappákat tömöríteni a hagyományos ZIP-hez hasonlóan, teszi ezt mindenfajta külső program nélkül. A szolgáltatást az operációs rendszerbe integrálva kapjuk, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen el lennénk zárva előle. Mind a tömörítő, mind a kicsomagoló funkciók a %windir%\system32 könyvtárban található "zipfldr.dll" fájlban találhatók meg és a rendszer fájlvédelmi szolgáltatása alá esnek. Maga a DLL kevés kapcsolóval rendelkezik, gyakorlatilag csak futtatni és leállítani lehet. Leállításához távolítsuk el a Windows hatásköréből a következő paranccsal:
regsvr32 /u %windir%\system32\zipfldr.dll
Ahol a /u jelenti az eltávolítást (uninstall). Indítsuk újra a számítógépet. Ha ezután egy fájlon vagy mappán kattintunk a jobboldali egérgombbal, akkor a "Küldés" ("Send To") menüből hiányozni fog a "Tömörített mappa" ("Compressed (zipped) Folder") bejegyzés.
Visszaállításához regisztrálnunk kell ismét a DLL-t:
regsvr32 %windir%\system32\zipfldr.dll
Ekkor ismét megjelenik a "Küldés" ("Send To") menüben.
Hibajelentés (Error Reporting) letiltása
Ha egy alkalmazás az operációs rendszer által meg nem engedett műveletet hajt végre, például egy másik program által lefoglalt memóriaterületre próbál írni, vagy egyszerűen csak lefagy, akkor súlyos hiba keletkezik. A Windows XP a Windows 95-el ellentétben nem "kékhalállal" reagál erre, hanem elegánsan bezárja az adott folyamatot és lehetővé teszi, hogy a problémáról tájékoztassuk a Microsoft-ot. Ha nem akarjuk minden alkalommal látni az ilyenkor megjelenő ablakot, tiltsuk le a hibajelentést:
Nyomjuk le a WIN+PAUSE billentyűkombinációt és a megjelenő "Rendszertulajdonságok" ("System Properties") ablakban lépjünk a "Speciális" ("Advanced") oldalra. Ezután kattintsunk a "Hibajelentés" ("Error Reporting") gombra. Ha aktivizáljuk a "Hibajelentés tiltása" ("Disable error reporting") rádiógombot és kikapcsoljuk "A kritikus hibákról azonban értesítést kérek" ("But notify me when critical errors occur") jelölőnégyzetet, akkor teljesen megszűnik a hibajelentés.
Dinamikus lemezek engedélyezése
A dinamikus lemezek kezelése a Windows 2000-ben került bevezetésre. Egy olyan szolgáltatásról van szó, amely szakít a hagyományos partíciós rendszerrel - pontosabban kibővíti a lehetőségeit. Ezáltal szoftveresen az operációs rendszer által támogatva, elérhetővé válnak az eddig drága pénzért vásárolható RAID szolgáltatások. Néhány laptop tulajdonos meglepődve tapasztalja, hogy a gépére feltelepített Windows-ból hiányzik a dinamikus lemezkezelés lehetősége. Valójában nem hiányzik csak le van tiltva. Engedélyezéséhez a regisztrációs adatbázishoz kell fordulnunk. Indítsuk el a REGEDIT.EXE programot és keressük meg a következő kulcsot:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\IDConfigDB\CurrentDockInfo]
Ha a "DockingState" nevű duplaszó értékét nullára változtatjuk, elérhető lesz a dinamikus lemezkezelés, ha egyre, akkor nem. A bejegyzés megváltoztatása után indítsuk újra a számítógépet.
Hálózati forgalom megosztása több hálózati kártya között
Ha gépünkben minimum két hálózati kártya van és mindkettő ugyanarra a hálózatra kapcsolódik, akkor lehetővé válik, hogy megosszuk köztük az adatforgalmat. Ilyenkor a Windows egy véletlenszerű értéket előállító algoritmussal, hol az egyik, hol a másik hardverre osztja az adott kapcsolat vagy munkafolyamat elvégzését. Tehát nem azt az eljárást alkalmazza, hogy az egyik adatot itt, a másikat ott küldi ki, hanem komplett folyamatokat oszt szét. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a REGEDIT.EXE segédprogrammal eltallózni a regisztrációs adatbázis alábbi helyére:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\NetBT\Parameters]
Itt létre kell hozni egy új duplaszó (DWORD) típusú, "RandomAdapter" nevű bejegyzést. Ha értéknek egyet írunk be, akkor engedélyezzük a megosztást, ha nullát, akkor nem. A létrehozás vagy változtatás után újra kell indítani a számítógépet.
Indexelő szolgáltatás indítása/leállítása parancssorból
A Windows indexelő szolgáltatása a merevlemezeken található dokumentumokból (szövegfájlokból, táblázatokból, Weblapokból) egy kivonatot készít és ezt elhelyezi saját adatbázisában. Ha egy szót vagy kifejezést keresünk, innen kiolvasva nagyon gyorsan megkapjuk, hogy melyik dokumentumban fordult elő. A szolgáltatást parancssorból az alábbi módon tilthatjuk le:
net stop cisvc
Elindítása pedig így lehetséges:
net start cisvc
A parancssori megoldás előnye, hogy programból is meghívható.

Tippek, trükkök cikksorozat

Tippek és trükkök - RAS - Modem csengetési szám állítása
Tippek és trükkök - Program futtatása más felhasználóként - 5. rész
A Windows ikonméretének megváltoztatása és Windows 2000 Asztaltémák - 6. rész
Tippek és trükkök - Internet Explorer - 7. rész
Tippek és trükkök - 8. rész
Alapértelmezések állítása, telepítési fájlok helye, intéző nézetek - 9. rész
Biztonsági trükkök - 10. rész
Windows XP trükkök - 11. rész
Windows 2000 és XP tippek, trükkök - 12. rész
Registry trükkök - 13. rész
Tippek, trükkök - 14. rész
Tippek, trükkök - 15. rész
Windows XP tippek - 16. rész
Tippek Windows XP-hez - 17. rész
Windows tippek - 18. rész

Windows tippek - 19. rész

Windows tippek - 20. rész
Windows Tippek - 21. rész
Windows tippek - 22. rész
Tippek-trükkök - 22. rész
IIS tippek - 23. rész
Windows XP tippek-trükkök - 24. rész
Windows 2000/XP tippek, trükkök - 25. rész
Windows XP tippcsokor - 26. rész
Windows XP tippek, trükkök - 27. rész
XP és IIS tippek - trükkök - 28. rész
Windows XP tippek, trükkök - 29. rész
Tippek, trükkök - 30. rész
Registry trükkök - 31. rész
Tippek, trükkök - 32. rész
Windows XP tippek, trükkök - 33. rész
Tippek, trükkök - 34. rész
Tippek, trükkök - 35. rész
Tippek, trükkök - 36. rész
Tippek, trükkök - 37. rész
Tippek, trükkök - 38. rész
Tippek, trükkök - 39. rész
Tippek, trükkök - 40. rész
Tippek, trükkök - 41. rész
Tippek, trükkök - 42. rész
Hardverrel kapcsolatos tippek, trükkök - 43. rész
Registry trükkök - 44. rész
Tippek, trükkök - 45. rész
Tippek, trükkök - 46. rész
Tippek, trükkök - 47. rész
Tippek, trükkök - 48. rész
Tippek, trükkök - 49. rész
Tippek, trükkök - 50. rész
Tippek, trükkök - 51. rész
Tippek, trükkök - 52. rész
Tippek, trükkök - 53. rész
Tippek, trükkök - 54. rész
Tippek, trükkök - 55. rész
Tippek, trükkök - 56. rész
Tippek, trükkök - 57. rész