Windows - Vezérlőpult kategórianézetének kezelése

forráskód letöltése
Akik először találkoznak a Windows XP-vel és először nézik meg a Vezérlőpultot (Control Panel) azok talán kicsit furcsának találhatják az új megjelenítési módot. Más gondjaik támadhatnak viszont a programozóknak, akik az eddig jól bevált módszereik szerint elhelyezik saját ikonjaikat és ezek nem jelennek meg a Vezérlőpulton. Mi ennek az oka? Hogy lehet elhárítani a "hibát"? Az alábbiakban megtudhatjuk.
Cikkünkhöz mellékelt "BDEAdmin.reg" fájl futtatása után a BDE Administrator segédprogram ikonja megtalálható lesz a Vezérlőpult > Teljesítmény és karbantartás (Control Panel > Performance and Maintenance) kategória alatt.
Mi a kategórianézet?
Windows XP-ben a Vezérlőpulton (Control Panel) található ikonok nem ömlesztve, hanem funkciójuknak megfelelően csoportosítva találhatók. A nézet célja, hogy egyszerűsítse a keresést. Ha meg akarjuk változtatni a felhasználói felület kinézetét, kattintsunk a "Megjelenés és témák" ("Appearance and Themes") kategóriára és ezen belül megtaláljuk az összes ezzel foglalkozó ikont. Nem kell keresgélni. Persze aki megszokta a régi kinézetet, annak eleinte szokatlan a kategorizált nézet.
Milyen problémák léphetnek fel?
A Vezérlőpulton (Control Panel) elhelyezhetjük saját ikonjainkat is (*.cpl fájlok). Így volt ez régen és így van ez most is. Az első meglepetés akkor ér, ha elhelyezzük az ikont és az új nézetben nem fog látszani. Ha kikapcsoljuk a kategórianézetet, azonnal megjelenik. Ennek oka, hogy a Windows XP minden vezérlőpult ikontól elvárja, hogy legyen kategóriába sorolva. Egy konkrét példa: feltelepítjük a Delphi 5 fejlesztőkörnyezetet BDE-vel együtt. A telepítő elhelyezi a Vezérlőpulton a DBE Administrator segédprogram ikonját. Amikor a Delphi 5 készült még nem volt se Windows XP, se kategórianézet. Így rögtön szembesülhetünk a fenti problémával.
Nézetek kezelése, a problémák elhárítása
Mind a Vezérlőpult ikonok, mind a kategóriák a Windows regisztrációs adatbázisában vannak tárolva. Indítsuk el a REGEDIT.EXE programot (Start > Futtatás > regedit (Start > Run > regedit)) és tallózzunk el a következő helyre:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Control Panel\Extended Properties\{305CA226-D286-468e-B848-2B2E8E697B74} 2]
A tárolón belül kerültek felsorolásra a Vezérlőpult ikonjai. Egy bejegyzés neve az ikon fájljának elérési útjából, nevéből és kiterjesztéséből tevődik össze. Mindegyik duplaszó (REG_DWORD) típusú. Eddig rendben is van, de nézzük meg a bejegyzések értékeit, ugyanis ez tárolja, hogy milyen kategóriába tartozik az adott ikon. Az alábbi változatok különböztethetők meg:
  • 0x00000000 : Nem kerül kategóriába és a kategórianézetben sem látszik.
  • 0x00000001 : Megjelenés és témák (Appearance and Themes)
  • 0x00000002 : Nyomtatók és más hardverek (Printers and Other Hardware)
  • 0x00000003 : Hálózati és internetes kapcsolatok (Network and Internet Connections)
  • 0x00000004 : Hangok, beszéd és audioeszközök (Sounds, Speech, and Audio Devices)
  • 0x00000005 : Teljesítmény és karbantartás (Performance and Maintenance)
  • 0x00000006 : Dátum-, idő-, nyelvi és területi beállítások (Date, Time, Language, and Regional Options)
  • 0x00000007 : Kisegítő lehetőségek (Accessibility Options)
  • 0xFFFFFFFF : Nincs kategóriába sorolva, közvetlenül indítható, mint a Programok telepítése és törlése (Add/Remove Programs)
A DBE Administrator ikon problémájának elhárításához hozzunk létre egy új duplaszó (REG_DWORD) típust "%SystemRoot%\system32\bdeadmin.cpl" névvel (itt található az ikon) és adjuk meg értéknek az 5-ös számot. Ezzel elhelyezzük a Teljesítmény és karbantartás (Performance and Maintenance) kategóriában. Saját ikonjaink elhelyezésénél ugyanígy kell eljárnunk.
Megjegyzés: Új kategóriák létrehozására nincs lehetőség.