Windows - Automatikus rendszer helyreállítás

Sérült operációs rendszer javítására több módszer létezik. Hibafajtától függ, hogy melyiket lehet alkalmazni: ha egy eszközmeghajtó okozza a problémát, célszerű az utolsó helyes konfigurációval vagy csökkentett módban újraindítani a rendszert, stb. Mindközül az automatikus rendszer helyreállítás (Automated System Recovery - ASR) végzi a legdrasztikusabb beavatkozás, ennek megfelelően a leghatékonyabb eszköz. Akkor is képes visszaállítani a működőképes állapotot, ha gyakorlatilag hiányzik az operációs rendszer a merevlemezről.
Mi a hatékonyság titka? Röviden az, hogy az operációs rendszerhez kapcsolódó összes fájlról készül egy biztonsági mentés, amit a Windows telepítő CD lemeze és egy floppy lemez segítségével vissza lehet állítani. Miről készül mentés? Hogy pontosan mely fájlokról az operációs rendszerenként változik, de az alábbiak irányadóak:
 • Rendszerállapotról.
 • Telepített összetevőkről.
 • A rendszerhez valamilyen módon kapcsolódó összes külső fájlról, tehát akár egy telepített játékprogramról is.
 • Merevlemez partíciókról.
A mentés menete a következő:
 • A Windows "Biztonsági másolat" ("Backup") programja egy általunk megadott fájlba tömöríti az automatikusan kiválasztott állományokat.
 • Készít egy floppy lemezt a visszaállításhoz szükséges minden információval.
 • Közbejön egy rendszerösszeomlás: egy vírus letörli a Windows és a Program Files könyvtárakat vagy bármi mást, ami lehetetlenné teszi a további működést.
 • Behelyezzük a Windows telepítő CD lemezét a meghajtóba és belekezdünk egy teljesen új telepítésbe.
 • Az első rendszerindítás után megjelenik a képernyő alján egy szöveg, tájékoztatva, hogy az F2 billentyű lenyomására elindul az automatikus helyreállítás.
 • Ezután be kell helyeznünk a fenti floppy lemezt és nyugodtan hátradőlhetünk.
 • Automatikusan lezajlik egy alap operációs rendszer telepítés a korábbi beállításainkkal és visszatöltődik minden adatunk is (előfordulhat, hogy még a merevlemezt is leformázza előtte).
Az összes Windows helyreállítási módszer közül ez hasonlít leginkább a külső lemez másoló programokhoz (pl.: Norton Ghost). Hátránya, hogy a legutolsó mentésig lehet visszaállítani a rendszert, ami utána történik, elveszik. A fájlok mennyiségétől és méretétől függően mind a biztonsági másolat készítés, mind a visszaállítás hosszabb-rövidebb ideig tart, akár több órás munkára is fel kell készülnünk.
Nézzük az elejétől kezdve a gyakorlati megvalósítás lépéseit:
Biztonsági mentés készítése
Indítsuk el a Kellékek > Rendszereszközök > Biztonsági másolat (Accessories > System Tools > Backup) programot.
Ha varázsló módban indul, töröljük az első oldalán található jelölőnégyzetet és indítsuk újra. Kattintsunk az "Automatikus rendszer-helyreállító varázsló" ("Automated System Recovery Wizard") ikonra. Elindulása után a második oldalon adjunk nevet a biztonsági másolat fájlnak és határozzuk meg a helyét - utóbbi ne a rendszerköteten legyen, legjobb ha egy teljesen független partíciót vagy még inkább egy másik merevlemezt jelölünk ki számára. Tulajdonképpen ez a varázsló be is fejezte ténykedését, lépjünk ki belőle és azonnal elindul a másolat készítés. Függetlenül az állományok méretétől és számától, minden az általunk megadott egyetlen fájlba kerül, természetesen tömörítve. A másolás végeztével szükségünk lesz egy floppy lemezre, ami nem kell, hogy üres legyen, kb. 200-250 kB adat fog rákerülni, több fájlban. Rendszert indítani nem lehet vele - nem boot lemez. Tegyük a biztonsági másolat fájllal együtt biztos helyre.
Visszaállítás rendszerösszeomlás után
Ha el lehet indítani a Windows-t, próbálkozzunk meg a hiba kijavításával egyéb módszerek alkalmazásával. Például vírus okozta károk elhárításához szüntessük meg a fertőzést és telepítsük újra a sérült alkalmazást, legyen az külső program vagy Windows komponens (pl.: Internet Explorer). Ha már minden próbálkozásunk csődöt mondott, akkor alkalmazzuk az automatikus helyreállító szolgáltatást. Hogy miért? Mert működési elvéből adódóan biztos, hogy egy korábbi állapotot tükröz és az azóta végzet változtatások óhatatlanul elvesznek. Helyezzük be a Windows telepítő CD lemezét a meghajtóba és indítsuk el a telepítést. Mindegy, hogy a sérült rendszer alatt (persze csak ha lehet) vagy CD-ről bootolással hajtjuk végre. Lényeg, hogy az első újraindításnál nagyon figyeljünk. Ekkor karakteres módban indul el, kék háttérrel és a képernyő legalsó sorában különböző információk jelennek meg. Elsőként az F6 funkcióbillentyű lenyomása után betölthető SCSI meghajtók lehetőségét fogjuk látni. Akkor következünk mi, amikor az F2 billentyű jelenik meg. Nyomjuk le, ha nem tesszük meg, néhány másodperc múlva tovább folytatódik a telepítés, ami nekünk nem jó. Ilyenkor nyomjuk meg a reset-et a gépen és próbálkozzunk újra. Ha megfelelő időben lenyomtuk az F2-t, kéri a telepítő a biztonsági másolat készítésénél használt floppy lemezt. Tegyük be és várjunk, ettől kezdve elvileg nem kell közbeavatkozni, minden automatikusan zajlik. Feltétel, hogy eredeti helyén elérhető legyen az adatokat tartalmazó - valószínűleg több 100 MB méretű - fájl. Miután megtörtént a helyreállítás, eredeti állapotában kapjuk vissza az operációs rendszerünket a feltelepített alkalmazásokkal együtt.
Javasolt a minél gyakoribb biztonsági másolat készítés, a kényelem érdekében a beépített feladatütemezőt is használhatjuk.