Windows - Windows tippek

20. rész

E heti tippjeink a Windows XP használatával kapcsolatosak. Felhívjuk a figyelmet egy potenciális biztonsági hiányosságra a kapcsolat nélküli (offline) mappák használatánál és mutatunk egy lehetséges elhárítási módot is. Az XP telepítése közben több olyan funkcióbillentyű is használható, amelyek nem jelennek meg sehol. Az alábbiakban felsoroljuk őket és azt is, hogy mire használhatók. Végül megnézünk egy egyszerű rendszer kompatibilitás vizsgálati módszert. Korábbi operációs rendszerek XP-re frissítésénél vehetjük hasznát.
Offline fájlok és mappák titkosítása
A kapcsolat nélküli (offline) mappák, kiszolgálón lévő mappák, amelyeket a kliens gép letölt a saját merevlemezére és a hálózati kapcsolat megszűnte után a felhasználó tovább dolgozhat rajtuk Miután ismét visszaállt a kapcsolat és elérhető a kiszolgáló egy szinkronizálási eljárás gondoskodik róla, hogy a módosított fájlok visszakerüljenek eredeti helyükre. Egyszerre akár több felhasználó is dolgozhat kapcsolat nélküli módban ugyanazon a mappán, a rendszer megoldja az esetleges ütközéseket. A kiszolgáló hiába rendelkezik megfelelő védelemmel, ha a klienseken lévő fájlok nem. Idegenek hozzáférhetnek vagy vírusok támadhatják meg őket. Nagyban növelhetjük a biztonságot, ha eleve titkosítjuk a tartalmukat. Ezt megtehetjük kapcsolat nélkülivé jelölésükkor, de később is. Kattintsunk egy kapcsolat nélküli mappára a Windows Intézőben (Windows Explorer) és nyissuk meg az Eszközök > Mappa beállításai (Tools > Folder Options) menüt. Lépjünk a "Kapcsolat nélküli fájlok" ("Offline Files") oldalra. Több más beállítás mellett itt lehet aktivizálni a titkosítást a "Kapcsolat nélküli fájlok titkosítása az adatok védelmében" ("Encrypt offline files to secure data") jelölőnégyzet bekapcsolásával.
Megjegyzés: Amíg a gyors felhasználóváltás (Fast User Switching) szolgáltatás fut a gépen a kapcsolat nélküli mappák nem érhetők el. Leállításához a Vezérlőpult > Felhasználói fiókok > A felhasználók be- és kijelentkezési módjának megváltoztatása > A gyors felhasználóváltás használata (Control Panel > User Accounts > Change the way user log on or off > Use Fast User Switching) jelölőnégyzetet kell törölni.
Telepítés közben használható funkcióbillentyűk
A Windows XP telepítése közben nem csak azok a funkcióbillentyűk állnak rendelkezésünkre, amelyeket a telepítő kiír a képernyőre, hanem néhány további is. Fontos, hogy hatásuk lehet, hogy azonnal nem fog érvényesülni, mert a telepítés gyakorlatilag folyamatosan maximális terhelést jelent a gép számára és az egyéb feladatokkal kicsit később foglalkozik.
  • F6
Az első újraindítást követően megjelenik a képernyő alján egy üzenet, mely szerint az F6 billentyű lenyomása után a nem támogatott SCSI és UDMA merevlemezekhez/vezérlőkhöz rendelhetünk külső gyártó által készített meghajtó programot.
  • F5
Nem jelenik viszont meg, hogy az F5 lenyomása után hardver absztrakciós réteget (HAL) is választhatunk. A HAL a számítógép hardver felépítését írja le. A kurzor billentyűk használatával a megjelenő menüben lehet válogatni. Fontos megemlíteni a kurzorbillentyűket, mert egyszerre csak egy HAL látszik és semmi nem utal arra, hogy több is van (pl.: speciális Compaq gépekhez készített, stb.). A SCSI eszközökhöz hasonlóan szintén fennáll a lehetősége a külső gyártók által készített telepítőkészletek betöltésének.
  • F7
Régebbi típusú hardverek nem megfelelő Fejlett energiagazdálkodás támogatása (Advanced Configuration and Power Interface - ACPI) szélsőséges esetben a Windows telepítés lefagyásához, megszakadásához vezethet. Kiküszöbölhetjük a problémát, ha az F6 billentyű lenyomásának lehetőségére figyelmeztető fázisnál lenyomjuk az F7 billentyűt. Ekkor ACPI funkció nélkül zajlik a telepítés.
  • F2
Sérült operációs rendszer javításakor vehetjük hasznát az Automated System Recovery (ASR) funkciónak, amely az F2 billentyű lenyomása után aktivizálódik.
  • F10
Ugyanekkor a kézi helyreállítási konzol (Recovery Console) az F10 funkcióbillentyűvel érhető el.
A következő két kombináció a telepítés grafikus fázisában áll rendelkezésre:
  • SHIFT+F10
Megnyit egy parancssori ablakot (CMD.EXE), míg a háttérben tovább zajlik az operációs rendszer installációja. Tallózhatunk a már meglévő mappák között, másolhatunk és egyéb parancssori műveleteket hajthatunk végre. Ismételt lenyomásával további ablakok is előhívhatók. Bezárásuk az egérrel vagy az EXIT parancs beírásával lehetséges.
  • SHIFT+F11
A Windows 2000 telepítőjében megismert ablakok nyílnak meg az XP felülete felett. Ez azért érdekes, mert több információt ad, az XP sok mindent elrejt előlünk.
Rendszer kompatibilitás ellenőrzés XP-re történő frissítés előtt
Ha valaki egy korábbi Microsoft operációs rendszerről kíván Windows XP-re frissíteni nem árt, ha előtte meggyőződik róla, hogy lehetséges-e? Ehhez szükség lesz egy XP telepítő CD-re. Helyezzük a meghajtóba és várjunk, amíg az automatikus indítás behozza a főmenüt. Ha nem indul magától, futtassuk a CD főkönyvtárában a SETUP.EXE-t. Kattintsunk az egérrel a harmadik "Rendszerkompatibilitás vizsgálata" ("Check system compatibility") feliratú menüre. Két további lehetőségünk van: az egyik, hogy ellátogassunk a Microsoft egyik webhelyére, ahol fel vannak sorolva a támogatott hardverek és szoftverek. A listában való kereséshez ismernünk kell gépünk felépítését. Ehelyett lépjünk az első menüre ("A rendszer automatikus vizsgálata" ("Check my system automatically")). Ha megjelenik egy ablak utalva a frissítések letöltésére, válaszoljunk nemmel.

Rövid időn belül kapunk egy listát a gépünkön futó azon szoftverekről, amelyek a telepítő feltételezése szerint nem kompatibilisek a Windows XP-vel. Az is megjelenik, ha olyan operációs rendszerről akarunk frissíteni, amelyről nem lehetséges, például Windows 2000 Server. A "Részletek" ("Details") gombra kattintás után további adatok is megjelennek. Lehet, hogy csak az a probléma, hogy az operációs rendszer frissítése után az adott alkalmazást újra fel kell tenni.

Tippek, trükkök cikksorozat

Tippek és trükkök - RAS - Modem csengetési szám állítása
Tippek és trükkök - Program futtatása más felhasználóként - 5. rész
A Windows ikonméretének megváltoztatása és Windows 2000 Asztaltémák - 6. rész
Tippek és trükkök - Internet Explorer - 7. rész
Tippek és trükkök - 8. rész
Alapértelmezések állítása, telepítési fájlok helye, intéző nézetek - 9. rész
Biztonsági trükkök - 10. rész
Windows XP trükkök - 11. rész
Windows 2000 és XP tippek, trükkök - 12. rész
Registry trükkök - 13. rész
Tippek, trükkök - 14. rész
Tippek, trükkök - 15. rész
Windows XP tippek - 16. rész
Tippek Windows XP-hez - 17. rész
Windows tippek - 18. rész
Windows tippek - 19. rész

Windows tippek - 20. rész

Windows Tippek - 21. rész
Windows tippek - 22. rész
Tippek-trükkök - 22. rész
IIS tippek - 23. rész
Windows XP tippek-trükkök - 24. rész
Windows 2000/XP tippek, trükkök - 25. rész
Windows XP tippcsokor - 26. rész
Windows XP tippek, trükkök - 27. rész
XP és IIS tippek - trükkök - 28. rész
Windows XP tippek, trükkök - 29. rész
Tippek, trükkök - 30. rész
Registry trükkök - 31. rész
Tippek, trükkök - 32. rész
Windows XP tippek, trükkök - 33. rész
Tippek, trükkök - 34. rész
Tippek, trükkök - 35. rész
Tippek, trükkök - 36. rész
Tippek, trükkök - 37. rész
Tippek, trükkök - 38. rész
Tippek, trükkök - 39. rész
Tippek, trükkök - 40. rész
Tippek, trükkök - 41. rész
Tippek, trükkök - 42. rész
Hardverrel kapcsolatos tippek, trükkök - 43. rész
Registry trükkök - 44. rész
Tippek, trükkök - 45. rész
Tippek, trükkök - 46. rész
Tippek, trükkök - 47. rész
Tippek, trükkök - 48. rész
Tippek, trükkök - 49. rész
Tippek, trükkök - 50. rész
Tippek, trükkök - 51. rész
Tippek, trükkök - 52. rész
Tippek, trükkök - 53. rész
Tippek, trükkök - 54. rész
Tippek, trükkök - 55. rész
Tippek, trükkök - 56. rész
Tippek, trükkök - 57. rész