Windows - Alternatív TCP/IP konfiguráció

A Windows XP lehetővé teszi, hogy egy adott számítógépet több különböző TCP/IP hálózati környezetben is használjunk. Tehetjük mindezt úgy, hogy nem kell a hálózati kapcsolat beállításait folyton módosítani, hanem létrehozható egy alternatív konfiguráció. A gépek egyik hálózatból a másikba történő mozgatása elsősorban a hordozható (laptop) eszközökre értendő, de az operációs rendszer nem tesz különbséget és az asztali gépek számára is fennáll a lehetőség.
Maradjunk a laptopok eseténél, mert hordozhatóságukat könnyebb elképzelni. Bevisszük gépünket cégünkhöz és rácsatlakoztatjuk az ottani hálózatra. A hálózaton DHCP kiszolgáló gondoskodik a kliens gépek IP címének kiosztásáról és kezeléséről. Ahhoz, hogy kapcsolatba lépjünk a DHCP szerverrel a következő TCP/IP beállításokat kell alkalmaznunk:
Nyissuk meg a következő oldalt: Vezérlőpult > (Hálózati és Internetes kapcsolatok) > Hálózati kapcsolatok > Helyi kapcsolat (Control Panel > (Network and Internet Connections) > Network Connections > Local Area Connection). Kattintsunk a jobboldali egérgombbal a helyi hálózati kapcsolat ikonjára és lépjünk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüre. Az "Általános" ("General") oldalon található listában lépjünk a "TCP/IP protokoll" ("Internet Protocol (TCP/IP)") elemre, majd a "Tulajdonságok" ("Properties") gombra. Megjelennek a TCP/IP protokoll beállításai. Ha DHCP kiszolgálótól automatikusan igényeljük az IP címet, akkor az "IP-cím automatikus kérése" ("Obtain an IP address automatically") és a "DNS-kiszolgáló címének automatikus kérése" ("Obtain DNS server address automatically") rádiógombokat kell bekapcsolnunk. Az "OK" gombbal zárjuk be az ablakot. Ezzel felkészítettük a gépünket a céges hálózatban való működésre és a szükséges címek (IP, DNS szerver, alapértelmezett átjáró, WINS szerver, stb.) igénylésére.
De mi van akkor, ha hazavisszük a gépet és otthon nincs DHCP szerver vagy 1-2 gépes hálózatunk van, ahol statikus IP címeket használunk? Erre az esetre való az alternatív TCP/IP konfiguráció lehetősége. Ha az automatikus IP cím kérést beállító gombot (DHCP kiszolgáló használata) aktivizáljuk - és csak ekkor! - rögtön megjelenik az ablakban egy újabb fül "Alternatív konfiguráció" ("Alternate Configuration") néven. Lépjünk át arra az oldalra és nézzük meg milyen lehetőségek vannak. Az előbbi DHCP-s megoldáshoz hasonlóan kérhetünk automatikusan IP címet, ha aktivizáljuk az "Automatikus magánhálózati IP-cím" ("Automatic private IP address") rádiógombot. Itt rögtön felmerülhet egy kérdés: Ha nincs DHCP kiszolgáló, akkor hogy fogunk IP címet kapni? Válasz: a Windows XP beépített APIPA (Automatic Private IP Addressing) protokolljának segítségével. Az IANA (Internet Assigned Numbers Authority) szervezet által engedélyezett IP cím tartományból kap a gép IP címet. A tartomány a 169.254.0.1 - 159.254.255.254 közötti címeket jelenti 255.255.0.0 alhálózati maszkkal. A számítógép bekapcsolása után a rendszer elkezdi keresni a DHCP kiszolgálót, ha 60 másodpercig nem találja, akkor tér át az alternatív konfigurációra. Ha itt automatikus IP cím kiosztás van beállítva, akkor üzenetszórással kommunikál a hálózat többi gépével és a fenti tartományból választ magának egy olyan IP címet, amely még nem létezik a hálózatban. Ezt a többiek tudomására hozza és elindul a TCP/IP protokoll.
Ha nem akarjuk az APIPA szolgáltatását igénybe venni, szintén az alternatív konfigurációs lapon kapcsoljuk be a "Felhasználó által konfigurálva" ("User configured") rádiógombot és adjuk meg kézzel a szükséges IP címeket, amelyek a helyi gép IP címe, alhálózati maszkja, az alapértelmezett átjáró, DNS és WINS szerverek címet jelentik. Ezzel elérjük azt, hogy ha a gép nem talál DHCP szervert a hálózatban, áttér az alternatív konfigurációra és az általunk megadott fix címekkel dolgozik. Ha visszavisszük a céghez és ismét az ottani hálózatra csatlakoztatjuk, akkor a DHCP kiszolgálótól a céges környezetbe illeszkedő IP címeket kapja. A két hálózat közötti átállás nem igényel több beavatkozást, mint, hogy egyszer be kell állítani a fenti lehetőségeket és ezután már minden automatikusan történik.