Windows - Windows Tippek

21. rész

forráskód letöltése
Akiknek egy hálózat gépein ugyanazt a telefonos kapcsolatot kell beállítani, megkímélhetik magukat a monoton konfigurációs lépések ismételgetésétől, ha a fájlba mentett paramétereket másolják egyik gépről a másikra - az alábbiakban bemutatjuk hogyan. Weboldal üzemeltetőknek szól a következő tippünk: miként lehet elérni, hogy ha a kliensek elhelyezik az oldalunk tartalmát a "Kedvencek" ("Favorites") mappában, akkor az a saját ikonunkkal jelenjen meg, eltérően az alapértelmezettől? Ezt követően bemutatjuk, hogy lehet módosítani az automatikus időszinkronizálás gyakoriságát.
Cikkünkhöz mellékeltünk egy registry állományt "PollingIntervall.reg" néven. Futtatása után az automatikus időszinkronizálás naponta fut le az alapértelmezett hét nap helyett.
Telefonos hálózati kapcsolatot mentése
Telefonos hálózati kapcsolatot varázslók segítségével néhány egérkattintással létre lehet hozni. Windows XP-ben lényegesen könnyebben, mint Windows 95-ben, de sehol nem látható olyan menü vagy ikon, amivel a meglévő beállításokat el lehet menteni. Miért lenne szükség a mentésre? Például azért mert ugyanazt a kapcsolatot kell telepítenünk a hálózat több gépére és bármilyen varázsló használatánál egyszerűbb egy fájlt átmásolni. De lehet, hogy egyszerűen csak biztonsági mentést akarunk készíteni, hogy egy esetleges újratelepítés után egyszerűbb legyen a szükséges beállítások ismételt létrehozása. Először is tudnunk kell, hogy hol tárolódnak a beállítások. Kapcsoljuk be a rejtett fájlok megjelenítését a Vezérlőpult > (Megjelenés és témák) > Mappa beállításai > Nézet > Rejtett fájlok és mappák megjelenítése (Control Panel > (Appearance and Themes) > Folder Options > View > Show hidden files and folders ) rádiógombjának aktivizálásával. A Windows Intéző (Windows Explorer) segítségével tallózzunk el a rendszerkötet \Documents and Settings\All Users\Application Data\Microsoft\Network\Connections\Pbk mappájába. Az itt található RASPHONE.PBK fájlban szerepelnek a telefonos hálózati kapcsolatok beállításai. A fájl szerkezetét tekintve egy szabványos Windows INI fájlnak felel meg. Fontos, hogy függetlenül attól, hogy valójában hány kapcsolatunk is van, minden egy helyen itt található. Nem kell mást tennünk, mint átmásolni egy másik gép ugyanezen mappájába és megkíméljük magunkat jó néhány egérkattintástól.
Weblapok ellátása saját ikonnal a "Kedvencek" ("Favorites") mappában
Tegyük fel, hogy egy webszervert üzemeltetünk. A hozzá kapcsolódó kliensek számára az egész világon fennáll a lehetőség, hogy az oldalunk címét hozzáadják az Internet Explorer "Kedvencek" ("Favorites") mappájához. Ha ezt megteszik, a későbbiekben sokkal könnyebben el fognak érni minket. A kedvencek mappa minden bejegyzése mellett egy ikon található, amit az Internet Explorer-t és egy papírt szimbolizál. Ez jelzi, hogy az adott kedvenc egy weboldalra mutat. Internet Explorer 5-től kezdve lehetőségünk van befolyásolni az ikon megjelenését. Elég egy 16x16 pixel méretű ábrát szerkeszteni és elhelyezni a weblap gyökérkönyvtárában "FAVICON.ICO" néven.
Ha ezután bárki a saját kedvencei közé teszi az oldalunkat, a mi ikonunk jelenik meg. Fontos, hogy következetesek legyünk a 16x16-os méretet illetően, mert egyébként az Explorer nem vesz róla tudomást. Még egy kérdés merülhet fel: hol a weboldalunk gyökérkönyvtára? Indítsuk el a Felügyeleti eszközök > Internet szolgáltatáskezelő (Administrative Tools > Internet Services Manager) konzolt és kattintsunk az egér jobboldali gombjával a webhelyen, majd válasszuk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüt. A megjelenő ablak "Kezdőkönyvtár" ("Home Directory") oldalán a "Helyi elérési út" ("Local Path") mezőben találjuk a gyökérkönyvtár helyét.
Ha valami miatt egy másik helyen vagy másik néven akarjuk az ikonfájlt tárolni, akkor a következő sorokat kell elhelyeznünk weboldalunk nyitólapjában.
<HEAD>
  <LINK REL="SHORTCUT ICON" HREF="http://www.mydomain.com/myicon.ico">
  <TITLE>My Title</TITLE>
</HEAD>
Ahol a HREF="http://www.mydomain.com/myicon.ico" link mutat az ikonunkra.
Internetes időszinkronizálás gyakoriságának állítása
Alapértelmezésben az automatikus időszinkronizálás 7 naponta (604 800 másodpercenként) történik, de mi van, ha mi ennél gyakoribb vagy esetleg ritkább időközt szeretnénk beállítani? Az értéket a regisztrációs adatbázisból olvassa ki a szolgáltatás és itt is tudjuk megváltoztatni. Indítsuk el a REGEDIT.EXE programot és keressük meg a következő helyet:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\W32Time\TimeProviders\NtpClient]
Az itt található "SpecialPollInterval" nevű, duplaszó típusú bejegyzés tartalmazza a frissítési időközt, másodpercekben megadva. Például egy napos intervallum beállításához a 86400-as értéket kell beírnunk. Vigyázzunk, mert alapértelmezésben hexadecimális formában jelenik meg a szám, változtatása előtt a mellette található rádiógombbal állítsuk be a decimális megjelenítést.
Az új beállítás érvényre juttatásához újra kell indítani a számítógépet.

Tippek, trükkök cikksorozat

Tippek és trükkök - RAS - Modem csengetési szám állítása
Tippek és trükkök - Program futtatása más felhasználóként - 5. rész
A Windows ikonméretének megváltoztatása és Windows 2000 Asztaltémák - 6. rész
Tippek és trükkök - Internet Explorer - 7. rész
Tippek és trükkök - 8. rész
Alapértelmezések állítása, telepítési fájlok helye, intéző nézetek - 9. rész
Biztonsági trükkök - 10. rész
Windows XP trükkök - 11. rész
Windows 2000 és XP tippek, trükkök - 12. rész
Registry trükkök - 13. rész
Tippek, trükkök - 14. rész
Tippek, trükkök - 15. rész
Windows XP tippek - 16. rész
Tippek Windows XP-hez - 17. rész
Windows tippek - 18. rész
Windows tippek - 19. rész
Windows tippek - 20. rész

Windows Tippek - 21. rész

Windows tippek - 22. rész
Tippek-trükkök - 22. rész
IIS tippek - 23. rész
Windows XP tippek-trükkök - 24. rész
Windows 2000/XP tippek, trükkök - 25. rész
Windows XP tippcsokor - 26. rész
Windows XP tippek, trükkök - 27. rész
XP és IIS tippek - trükkök - 28. rész
Windows XP tippek, trükkök - 29. rész
Tippek, trükkök - 30. rész
Registry trükkök - 31. rész
Tippek, trükkök - 32. rész
Windows XP tippek, trükkök - 33. rész
Tippek, trükkök - 34. rész
Tippek, trükkök - 35. rész
Tippek, trükkök - 36. rész
Tippek, trükkök - 37. rész
Tippek, trükkök - 38. rész
Tippek, trükkök - 39. rész
Tippek, trükkök - 40. rész
Tippek, trükkök - 41. rész
Tippek, trükkök - 42. rész
Hardverrel kapcsolatos tippek, trükkök - 43. rész
Registry trükkök - 44. rész
Tippek, trükkök - 45. rész
Tippek, trükkök - 46. rész
Tippek, trükkök - 47. rész
Tippek, trükkök - 48. rész
Tippek, trükkök - 49. rész
Tippek, trükkök - 50. rész
Tippek, trükkök - 51. rész
Tippek, trükkök - 52. rész
Tippek, trükkök - 53. rész
Tippek, trükkök - 54. rész
Tippek, trükkök - 55. rész
Tippek, trükkök - 56. rész
Tippek, trükkök - 57. rész